sursa foto:  leplus.nouvelobs.com

Cifrele momentului arată CLAR cine va fi PREȘEDINTELE Franței

Un sondaj OpinionWay dat publicităţi joi, cu doar câteva ore înaintea primei dezbateri televizate care î-a adus faţă în faţă pe principalii candidați la președinția Franței arată că fostul prim-ministru Alain Juppé păstrează un avans confortabil în cursa pentru nominalizarea din partea formaţiunii de dreapta Republicanii pentru alegerile prezidenţiale din 2017, transmite Reuters.

Vezi și Ce pretentii inedite au arabii de la fermierii romani, crescatori de ovine

Potrivit sondajului, 42% dintre respondenţi intenţionează să voteze pentru Alain Juppé, un conservator moderat, în primul tur al alegerilor primare ale dreptei, pe locul secund aflându-se principalul său rival, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, cu 28%.

Într-o confruntare directă, scorul ar fi 62%-38% în favoarea lui Juppé.

Miercuri, formaţiunea de centru UDI şi-a anunţat sprijinul în favoarea fostului prim-ministru, actual primar al oraşului Bordeaux.

Vezi și SUA începe un NOU RĂZBOI! Obama și-a dat acceptul

Pe lista competitorilor se mai află un alt ex-premier, Francois Fillon, fostul ministru al agriculturii Bruno Le Maire şi singura femeie înscrisă în cursă, Nathalie Kosciusko-Morizet, toţi patru membri în guvern sub preşedinţia lui Sarkozy. De asemenea, mai candidează Jean-Francois Copé, fost preşedinte al Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP, actual Republicanii), şi Jean-Frederic Poisson, liderul Partidului Creştin-Democrat.

La sondaj au participat 700 de persoane care au declarat că vor vota la primarele dreptei.

Şomajul constituie principalul subiect de preocupare pentru respondenţi, urmat de imigraţie şi securitate.

Prezenţa la vot se anunţă a fi crucială pentru rezultatul celor două tururi de scrutin, din 20 şi 27 noiembrie. O prezenţă ridicată a votanţilor de centru-dreapta este considerată favorabilă lui Juppé, în schimb un scrutin cu o participare scăzută şi la care ar vota mai ales nucleul dur al partidului l-ar avantaja pe Sarkozy.

În aceste alegeri primare poate vota oricine semnează un document în care declară că împărtăşeşte ‘valorile dreptei şi ale centrului’, şi achită suma de 2 euro.

Vezi și Rusia, acuze GRAVE la adresa României!

Conform sondajelor, învingătorul în aceste alegeri primare va fi favorit la câştigarea alegerilor prezidenţiale din primăvara viitoare, cel mai probabil după un al doilea tur în care se va confrunta cu lidera Frontului Naţional (FN, de extrema dreaptă), Marine Le Pen.

Partidul Socialist, aflat la guvernare, este marcat de disensiuni, iar, în condiţiile unei cote record de impopularitate, preşedintele Francois Hollande nu şi-a anunţat deocamdată în mod oficial candidatura, informează agerpres.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare