sursa foto:  mediafax.ro

Cinci schimbări enorme pentru șoferi în luna mai! Amenzi usturătoare pentru proprietarii de mașini second-hand, dacă NU fac asta

Vești importante pentru conducătorii auto din România! Luna mai vine cu modificări legislative majore în domeniul auto. Unele dintre acestea vizează persoanele fizice, iar altele, afaceriștii de pe acest segment.

Din 20 mai o să se schimbe procedura de notificare a schimbării proprietarului unei mașini, vor apărea noi reguli la verificarea transportatorilor rutieri și o să existe reguli ușor diferite referitoare la inspecția tehnică periodică (ITP).

1. Cumpărătorii mașinilor second-hand  vor risca amendarea dacă nu anunță tranzacțiile

Atunci când se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier va stabili, începând cu data de 20 mai 2018, o perioadă mai mare în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția – 90 de zile, în loc de 30 de zile, cum este acum. În lipsa notificării, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, astfel că persoana care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei, precizează avocatnet.ro.

2. Înmatricularea autoturismelor, suspendată automat la expirarea ITP-ului

Tot din 20 mai, expirarea ITP-ului unui autoturism va echivala cu suspendarea automată a înmatriculării. Astfel, șoferii care vor circula în continuare cu respectivul automobil vor risca o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei.

3. Mașinile vor trece de ITP doar cu defecte mici

În urma fiecărei verificări tehnice, autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici, potrivit unei alte noutăți legislative care se va aplica din data de 20 mai 2018. Practic, categorizarea deficiențelor în minore, majore și periculoase va reprezenta o noutate pentru legislația ITP de la noi.

4. Transportatorii rutieri, controlați în funcție de cât de bune sunt vehiculele pe care le folosesc

Companiile de transport rutier de mărfuri și de persoane vor fi clasificate de autorități, începând din 20 mai 2018, în funcție de gradul de risc al vehiculelor pe care le folosesc. Astfel, transportatorii încadrați la risc ridicat vor fi controlați mai des și mai riguros. 

5. Stațiile ITP vor trebui să-și înregistreze video activitatea

A cincea schimbare majoră din domeniul auto face referire la stațiile ITP. Din 20 mai, acestea vor fi obligate mai nou să-și înregistreze video activitatea desfășurată. Măsura ar fi trebuit să se aplice de ceva timp, însă a fost amânată de autorități.

Vezi și Atenție! După cea de 1 mai, românii vor avea încă o minivacanță în luna mai! Când primesc altă zi liberă

Proiect de lege revoluţionar: Ce perioade ar putea fi incluse în stagiul de cotizare la pensie

Poze incendiare cu Claudiu Manda, șeful Comisiei SRI! Surprins în ipostaze neașteptate

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare