sursa foto:  Facebook

Cine este dușmanul de moarte al lui Recep Erdogan, președintele Turciei. L-a pus la punct pe liderul de la Ankara în trei rânduri

Alegerile locale din Turcia, ce s-au desfășurat în acest weekend, au adus o înfrângere răsunătoare pentru AKP, partidul condus de președintele Recep Tayyp Erdogan. Ekrem Imamoglu, primarul în exercițiu al orașului Istanbul, a obținut o victorie categorică în fața lui Murat Kurum, candidatul susținut de partidul Justiției și Dezvoltării (AKP). S-a dovedit astfel că Imamoglu este în continuare un adversar de temut pentru președintele Turciei. 

Alegerile locale ce au avut loc în Turcia s-au încheiat cu victoria zdrobitoare a partidului Republican al Poporului (CHP), care este condus de Ekrem Imamoglu, primarul în exercițiu al orașului Istanbul. Acesta a fost reales în funcție, obținând 50,92% din voturi, în timp ce rivalul său, Murat Kurum, susținut de partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), a obținut 40,05% din voturi.

(VEZI ȘI: Datoria față de țară, mai presus de boală și depresie! Regele Charles, apariție surprinzătoare de Paștele catolic. Kate a lipsit de la slujbă!)

Înfrângere zdrobitoare pentru partidul lui Recep Erdogan

Astfel, în urma alegerilor, opoziția și-a consolidat controlul în cele mai importante orașe ale Turciei. Mai exact, pentru prima dată în ultimele decenii, opoziția a câștigat în toate orașele mari ale țării, acestea fiind Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Izmir și Istanbul. Totodată, rezultatul alegerilor i-a reconfirmat statutul actualului primar din Istanbul, Ekrem Imamoglu. Mai mult, analiștii citați de presa internațională susțin că acesta a devenit acum în mod cert principalul rival al președintelui Erdogan în lupta pentru putere la nivel național.

Aceasta este cea de a treia victorie a lui Ekrem Imamoglu în fața lui Recep Erdogan. În martie 2019, după ce Imamoglu a câștigat pentru prima dată postul de primar al orașului Istanbul, o instanță a anulat victoria sa. Astfel, la repetarea alegerilor în luna iunie a aceluiași an, Imamoglu a câștigat din nou alegerile cu o marjă și mai mare față de rivalul său de atunci, un apropiat al lui Recep Erdogan.

Președintele Turciei și-a recunoscut înfrângerea

După publicarea rezultatelor alegerilor, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut înfrângerea Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, și pe care îl conduce. În plus, acesta a anunțat că va respecta decizia poporului, neexistând incertitudini în privința rezultatelor.

„La nouă luni după victoria noastră la alegerile generale și prezidențiale din mai 2023, din păcate nu am reușit să obținem rezultatul pe care ne-am dorit și sperat la alegerile municipale. Rezultatele vor fi analizate, o vom face autocritic și obiectiv. Poporul ne-a transmis prin urne mesajul, voința și avertismentele lor. Nu vom ignora decizia națiunii noastre, nu vom acționa împotriva voinței sale și nu o vom pune în discuție”, a declarat Recep Erdogan.

(NU RATA: Rusia își atacă propriile aeronave! Un avion militar rusesc s-a prăbușit în Marea Neagră după ce a fost lovit de forțele rusești)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare