sursa foto:  romanialibera.ro

Condiția ca Ucraina să se poată impune, pe termen lung, în fața Rusiei: Occidentul să nu-și ia mâinile de pe ea!

The Economist vorbește despre singura șansă a Ucrainei de a se impune, pe termen lung, în fața Rusiei lui Vladimir Putin.

Mai precis, jurnaliștii citați scriu că Occidentul nu trebuie să-și ia mâinile de pe Ucraina, țara prezidată de Volodimir Zelenski având nevoie de un sprijin îndelungat.

„Ucraina a câştigat războiul scurt. Armata ucraineană mobilă şi plină de imaginaţie a provocat pierderi grele Rusiei şi i-a zădărnicit planurile de a cuceri Kievul. Acum a început războiul lung. Va curma vieţi până când una dintre părţi îşi va pierde voinţa de a continua. Şi până acum, Moscova câştigă acest război, scrie The Economist, amintind de retragerea ucrainenilor de la Severodoneţk. Acum, invadatorii ruşi avansează spre Lisiciansk şi în viitorul apropiat pot prelua controlul asupra întregii regiuni Lugansk. De asemenea, ei ameninţă şi Sloviansk, situat lângă Doneţk, deja ocupat. Kievul recunoaşte că inamicul are mai multe arme şi muniţie. Şi guvernul ucrainean spune că până la 200 de soldaţi mor în fiecare zi. Din fericire pentru Ucraina, acesta nu este sfârşitul. Ofensiva rusă este lentă şi foarte costisitoare. Cu arme standard NATO, noi tactici şi asistenţă financiară suficientă, Ucraina are toate şansele să forţeze armata rusă să se retragă. Chiar dacă teritoriile pierdute sunt greu de recâştigat, Ucraina poate dovedi inutilitatea atacului lui Vladimir Putin şi poate deveni un stat democratic în stil occidental. Dar pentru asta are nevoie de sprijin pe termen lung”, scrie Adevărul.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare