sursa foto:  freepik.com

Contracte cu cântec în sistemul de Sănătate în plină pandemie de coronavirus

În plină criză sanitară provocată noul coronavirus SARS-CoV-2, curg contractele fără măsură date cu dedicație pentru ‘băieții deștepți’ din sistem.  Un astfel de contract de peste în valoare de  500.000 de lei obținut fără licitație publică, a ajuns la firma lui Andrei Mihai Dracea,  unul dintre oamenii de casă ai sistemului din Sănătate.

 

Aceste dezvăluiri sunt efectiv ‘cireașa de pe tort’ pentru sistemul de Sănătate, asta după ce Bugetul.ro, a dezvăluit cum în sistem s-a aplicat o lege a tăcerii pentru medici  și le este interzis să divulge orice informație legată de coronavirus: Document exploziv. Directivă în spitale: ‘Vă atenţionăm că este interzis să divulgați orice informație’

 

Fix 80 de contracte a încheiat firma Vavian Trading de la începutul anului și până în prezent. Toate fără licitație. Suma totală depășește jumătate de milion de lei.

Doar în luna aprilie, adică în plină luptă cu noul coronavirus, societatea comercială a avut performanțe greu de egalat. A vândut câtorva spitale aparate medicale de 150.000 de lei, potrivit celor de la Realitatea Plus.

 

Unele dintre achiziții ar putea face obiectul unor dosare penale.

De exemplu, acum fix două săptămâni, firma a câștigat un contract pentru ligatoare esofagice la Institutului Clinic Fundeni. Spitalul a publicat anunțul la ora 14: 58, la 14:59 a venit oferta Vavian Trading, singura participantă de altfel, iar un minut mai târziu a fost declarată câștigătoare. Și nu e tot. În aceeași zi, pentru un alt contract, firma și spitalul au reușit performanța să publice anunțul, să scrie oferta și să desemneze câștigătorul în mai puțin de un minut, conform datelor de pe portalul licitațiilor publice.

Achizițiile s-au făcut fără licitație publică deși sumele sunt destul de mari, în multe dintre cazuri. Și asta pentru că a fost invocată starea de urgență și lupta cu noul coronavirus. Însă, așa cum arată datele descoperite, echipamentele furnizate n-au nicio legătură cu afecțiunile provocate de virusul din China încât să fie justificată urgența.

Controversata societate comercială Vavian Trading aparține medicului Andrei Mihai Dracea, cunoscut mai multe pentru afacerile cu statul decât pentru reușitele ca doctor. Dracea apare și în cartea deputatului fugar Cristian Rizea care scrie despre presupuse legături cu serviciile secrete străine. De altfel, Dracea are studiile făcute la Moscova și este un personaj misterios chiar și pentru jucătorii mari din piața de farmaceutice și echipamente medicale.

La fel de misterioasă este și firma Vivian Trading. Are sediul într-o viluță din sectorul 1, însă acolo nu există nicio firmă la poartă și nici măcar numărul imobilului nu este afișat. Un comportament întâlnit, de obicei, la firmele paravan ale serviciilor secrete. De altfel, firma care rulează milioane de euro din echipamente medicale n-are nici măcar un site adevărat. Pagina de web a societății comerciale pare să fie făcută de un copil de gimnaziu.

Citește și:

Document exploziv. Directivă în spitale: ‘Vă atenţionăm că este interzis să divulgați orice informație’

Dezvăluire-bombă făcută de ministrul Nelu Tătaru! Doar 13% din cei decedați în ultima săptămână au avut doar coronavirus

Parlamentul a hotărât! Cine va beneficia de reducerea vârstei de pensionare

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare