rusia

sursa foto:  dw.com

Cristian Diaconescu: ‘Prin decizia președintelui Putin, practic, războiul a fost adus în casa fiecăruia din Federația Rusă’

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, despre cum ar trebui să gestioneze UE valul de ruși care fug din țară: Nu cred că e posibil să se ia o decizie la un nivel european.

Europenii au reacții diferite în fața fluxului de cetățeni ruși care-și părăsesc țara, pentru a nu fi trimiși pe front. Cozile sunt tot mai mari la granița cu Finlanda, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială pentru războiul cu Ucraina.

Cehia refuză să elibereze vize umanitare dezertorilor ruși, în timp ce ministrul german de Interne spune că ”cel care i se opune curajos lui Vladimir Putin și se pune în mare pericol poate cere azil politic în Germania”.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune la RFI că e greu de imaginat o poziție comună a statelor europene pe acest subiect:

”Nu cred că este posibil să se ia o decizie la un nivel european, nu există în tratatele constitutive privind funcționarea UE o prevedere, cel puțin din câte știu eu, care să poată reglementa o astfel de situație. Cred că la nivel european, politicile naționale, mai ales ale statelor de frontieră din UE cu Federația Rusă sunt cele care prevalează într-o astfel de situație”.

Fostul ministru amintește că ”cetățenii ruși atunci când armata Federației Ruse a intervenit în Ucraina au considerat că războiul este undeva departe și nu i-ar afecta direct și imediat. Mai mult, pe fundalul unei propagande susținute de zeci de ani, chiar foarte mulți dintre ei, cel puțin așa arată investigațiile sociologice, au considerat că este o decizie normală, practic, statul ucrainean nu exista, nu avea o identitate suverană, iar cuvântul denazificare avea o reverberație istorică destul de semnificativă.

În acest moment, prin decizia președintelui Putin, practic, războiul a fost adus în casa fiecăruia din Federația Rusă și într-o astfel de situație acum sunt reacții personalizate. În ce măsură și cum va gestiona statul rus acest aspect, aici, evident, este vorba de o decizie internă, dar încă o dată, din punct de vedere al reglementărilor europene, nu poate exista sau chiar nu poate fi adoptată o normă unitară, este o chestiune care ține de statele de frontieră”, conform rfi.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare