sursa foto:  digi24.ro

Critici dure la adresa Coaliției de guvernare: ‘Ați reușit performanța să promovați spălatul la lighean’

 Deputatul PSD Ilie Toma l-a acuzat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, că a reușit ”performanța” să promoveze ”spălatul la lighean” pentru 22.000 de oameni din Deva și că a închis școlile din cauza frigului.

Domnule ministru, în acord cu interesele coaliţiei PNL USR aţi închis rapid termocentrala de la Mintia. (…) Aţi anunţat la începutul anului închiderea unor grupuri energetice şi ale unor exploatări miniere, (…) anunţ care a dus la creşterea preţului la energia electrică, PZU, piaţa zilei următoare, cu peste 150%, raportat la ultimii 15 ani pentru aceeaşi perioadă de timp.

Este din ce în ce mai clar că aveţi misiunea să închideţi Mintia. Consiliul judeţean Hunedoara a solicitat de mai multe ori preluarea termocentralei Mintia în vederea modernizării şi asigurării funcţionării, precum şi a păstrării tuturor locurilor de muncă, dar dumneavoastră aţi refuzat. Nu aţi dat niciun răspuns în scris la niciuna dintre cele 6 solicitări ale CJ Hunedoara, pentru că pregăteaţi vânzarea termocentralei de la Mintia.

Aţi reuşit performanţa să promovaţi spălatul la lighean pentru 22.000 de suflete la Deva şi aţi închis şcolile din cauza frigului. Nu aveţi soluţii nici pentru iarna următoare pentru încălzirea devenilor şi instituţiilor publice din Deva. Aţi oprit Mintia într-o perioadă în care preţul energiei ar fi adus profit termocentralei şi aţi ales să pompaţi milioane de lei în bugetul statului„, a spus Toma, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, la care a fost invitat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a adăugat că Ministerul Energiei încalcă prevederile legale şi duce o politică de vulnerabilizare a sistemului energetic naţional prin renunţarea la capacităţile de producere a energiei electrice pe bază de combustibil fosil, singurele capacităţi care pot opera indiferent de condiţiile climatice.

Este clar faptul că în spatele acestei politici de demolare a termocentralei se ascund interese geostrategice şi economice din diverse părţi. Termocentrala de la Mintia (…) poate asigura peste 10% din necesarul de energie electrică a României. Nu aţi investit în echipamente de reducere a poluării sau în retehnologizare. (…) Vă cer să opriţi jaful la această termocentrală, vă cer să fiţi alături de hunedoreni, de români, vă cer să conservaţi chiar dacă o închideţi pentru moment. Trei grupuri energetice sunt funcţionale în acea termocentrală şi două pot fi oricând remediate foarte rapid. Nu opriţi aceste grupuri până nu investiţi şi puneţi celelalte două grupuri în funcţiune„, a menţionat Ilie Toma, conform agerpres.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare