sursa foto:  Facebook

Cum a ajuns Mihai Chirica, oponentul lui Dragnea, în politică și ce avere are

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, este zilele acesta adversarul nr. 1 din PSD al lui Liviu Dragnea și nu reteaza nicio ocazie să-l taxeze. El este cel care a susținut public că OUG 13 trebuie retrasă și că partidul a pierdut 23 de procente din cauza acestei bâlbâieli.

Dar cine este Mihai Chirică și cum a ajuns în politică?

Are 45 de ani, este divorțat de două ori, dar are trei copii din aceste căsătorii care fiecare a durat câte 7 ani. A absolvit Facultatea de Geologie ca șef de promoție și are două mastere în palmares, unul  în inginerie geologică şi geofizică şi un al doilea, în inginerie geotehnică.

În perioada 1996-2002, Chirica a lucrat ca inginer în cadrul Conest SA, firmă abonată la contractele cu Primăria Iași și care a construit și vila fostului primar Constantin Simirad. Acesta l-a recompensat pe Chirica ulterior cu un post în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, pe care a şi condus-o până în iunie 2012. Membru PSD şi preşedinte al filialei municipale a partidului, Chirica a fost ales viceprimar în iunie 2012, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Vezi și Soluție extremă! Ce a vrut să-i facă un fiu mamei care s-a dus la mitingul pro-PSD

„În calitatea de director tehnic al Primăriei Iaşi, Mihai Chirica a fost și omul de încredere al lui Nichita în scrierea caietelor de sarcini pentru contractarea lucrărilor pe bani publici. O parte dintre acestea sunt anchetate acum de către procurorii DNA Bucureşti. Este vorba despre megacreditul, de 50 de milioane de euro, făcut în 2007 de Primăria Iaşi la banca Dexia Kommunalkredit din Belgia şi de cheltuirea dezastruoasă a fondurilor.

Anchetă penală

Curtea Supremă de Justiţie a decretat deja că Primăria Iaşi nu poate justifica alocarea a 500.000 de euro, pe care trebuie să-i recupereze de la firmele terţe cărora le-au acordat contracte de lucrări, dar o nouă anchetă penală pe tema creditului a fost redeschisă recent de către DNA Bucureşti. O altă afacere a tandemului Nichita-Chirica anchetată de către DNA Bucureşti este cea referitoare la 10 contracte pe fonduri europene derulate la Iaşi, amendate de către unitatea de mangament cu o sumă uriaşă, de 71 de milioane de lei, tocmai din cauza întocmirii defectuoase a caietelor de sarcini, care au condus la privilegierea unora dintre participanţi.

Vezi și Exploziv! Maiorul Drăgănescu nu are grad de maior!

Pentru buna ascultare de care a dat dovadă, Mihai Chirica a fost promovat de la nivelul de tehnocrat la cel de politician în 2013, de către primarul Nichita, ajungând şef al organizaţiei municipale a PSD şi, în scurt timp, viceprimar de Iaşi. Cu ocazia intrării sale în politică, Mihai Chirica a dat o declaraţie halucinantă: „Voi m-aţi perceput corect, ca un om de administraţie, un tehnocrat, aşa cum, în principiu, dacă ne-am uita în clepsidra nisipului care curge prin mine, nu aş putea-o împărţi între om politic şi tehnocrat decât în favoarea tehnocratului”, scrie ziarul Adevarul.

Ce avere are Chirica?

Primarul Iașiului deţine un teren de 305 mp în Iaşi şi o casă în centrul oraşului, 1.400 mp de păşune în Bârnova şi încă 4.200 mp de păşune în Şaru Dornei, în judeţul Suceava, potrivit declarației sale de avere din 2016.

Acesta are și datorii de 20.000 de euro şi 162.500 lei. Veniturile sale anuale se ridică la 67.000 lei din indemnizația de primar și încă 5.000 euro din chirie.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare