sursa foto:  Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș îl pune la zid pe Petre Daea: ‘Comisia Europeană a trebuit să tragă de mânecă Ministerul Agriculturii să trimită niște date’

Europarlamentarul Dacian Cioloș (REPER), fost comisar european pentru Agricultură, a declarat că fermierii români sunt lăsați fără sume consistente din fondurile europene.

Dacian Cioloș a lansat acuze dure la adresa lui Petre Daea: ”Din informațiile pe care le am, Comisia Europeană a trebuit să tragă de mânecă Ministerul Agriculturii să trimită niște date” și „au încercat ei la Comisie să mai rotunjească cumva cifrele respective să poată justifica o alocare bugetară și pentru România”.

Cioloș spune că fermierii rămân fără bani pentru că Daea nu-și face treaba de ministru

Pe mine mai puțin mă interesează cum îl cheamă pe ministrul Agriculturii. Eu n-am nimic cu dl Daea, dar e o responsabilitate a Guvernului de acum ce se întâmplă și eu văd un risc de dezastru pe două planuri.

Primul e economic, pentru că fermierii sunt într-o situație dificilă, e criza energetică, e presiunea pe piață cu cerealele din Ucraina, care necesită compensări din partea UE. Fermierii aveau dreptul la niște subvenții, o parte din despăgubiri din cauza secetei de anul trecut. Despăgubirile le-au fost promise, banii există, dar, pentru că au existat niște greșeli în formulele de calcul, de evaluare a pierderilor fermierilor, s-a întârziat foarte mult plata acestor despăgubiri. La aproape un an de la acele evaluări, fermierii încă nu au bani.

Plăți din fondurile europene ale politicii agricole comune… Producătorii de agricultură ecologică sau pe agromediu n-au primit banii, deși trebuiau să-i primească de anul trecut. Sunt întârzieri la Ministerul Agriculurii, la Agenția de Plăți, pe modulele de plată, pe sistemul informatic al agenției. Sunt niște licitații pe sistemul informatic care au fost întârziate, prost făcute, nu sunt încheiate contractele, nu s-au dezvoltat modulele respectiv,e deci din motive administrative, care țin de organizarea din Minister și Agenția de Plăți, fermierii nu și-au primit banii și există riscul întâzierii și a plăților pe care ar trebui să le aibă anul acesta la fermierii care depun cererile de plată combinat.

Daea, ca ministru al Agriculturii, văd că are un obicei al lui să nu-și facă treaba. Măcar să aducă banii europeni la fermieri, altfel producția riscă să fie mai mică și din aceste motive și vedem ce înseamnă producție mică, prețuri mari în condiții de criză economică și de inflație”, a declarat Dacian Cioloș.

”Comisia Europeană a trebuit să tragă de mânecă Ministerul Agriculturii ca să trimită niște date”

Din informațiile pe care le am, Comisia Europeană a trebuit să tragă de mânecă Ministerul Agriculturii să trimită niște date. Au încercat ei la Comisie să mai rotunjească cumva cifrele respective să poată justifica o alocare bugetară și pentru România, pentru că datele macroeconomice arătau că în România a fost o producție mai mică anul trecut, pentru că a fost secetă, prețurile în Portul Constanța erau destul de mari și, deci, nu prea se justifica o compensare.

Dar dacă te duci să discuți cu producătorii de cereale din nord-vest, din vest chiar și din sud-vest, zonele mai depărtate de port, se vedea clar că producătorii au fost obligați să-și vândă sub costul de producție. Cu aceste date trebuia să meargă dl ministru, date care trebuiau culese sistematic, nu doar când să cerem niște bani. România n-a comunicat acele date în ultimii ani, deci s-au trimis niște cifre acum pe ultima sută. Asta înseamnă superficialitate, indolență, indiferență și incompetență”, a mai declarat Dacian Cioloș.

Acesta a mai susținut că, până la urmă, fermierii vor primi banii stabiliți deja de Comisia Europeană, urmând a fi trimisă mai târziu o altă tranșă. De această a doua tranșă de bani vor beneficia, însă, și agricultorii bulgari și polonezi, care deja primesc mai mulți bani decât ai noștri.

„Problema de fond tot nu e rezolvată. (…)

Am mers la mila altora. S-a dus președintele Iohannis și s-a plâns la Ursula von der Leyen că o să aibă euroscepticism în România, că fermierii sunt supărati, că o să plătească cineva politic, că nu sunt suficienți bani. Nu s-a dus lohannis la Daea sau la premier și să-i ceară să facă o evaluare a ministrului și să pună unul mai bun, cum ar fi trebuit și la Interne, și la Externe după Schengen… Noi acasă nu ne-am făcut analiza, dar ne-am dus să arătăm cu degetul la alții”, a mai afirmat Dacian Cioloș, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare