sursa foto:  digi24.ro

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Țara noastă ajunge să reia legătura cu Ungaria într-un moment nepotrivit, când are cea mai proastă imagine în UE’

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, spune că România ajunge să reia legătura cu Ungaria într-un moment nepotrivit. 

 

Populația arată că dorește un soi de ”suveranism”, dar se uită în jur și nu găsește cu cine. Dacă politicienii pot să producă această reprezentare, prin modificare de partide sau schimbare de discurs, nu știu. Totuși, ca să nu lase jumătate de populație în afara procesului electoral, că de asta va fi vorba, și o bună parte de populație care se duce spre extreme doar pentru că s-a săturat de ei, atunci vor trebui să gestioneze țesătura socială a României, că aici e problema, cine o mai ține împreună.”

În ceea ce privește aderarea la Schengen, episodul va fi mult mai important prin consecințele lui politice, nu cele tehnice, spune analistul politic. „Oamenii trebuie să înțeleagă. După părerea mea, populația nu are foarte multe mecanisme de reacție împotriva unei asemenea dorințe. Eu știu ce îmi doresc, dar nu pot să ies în stradă pentru abstracție. Ea va apărea în barometre permanent. Va fi tronsonul acela de populație care e veșnic nemulțumit. Ceilalți oameni vor căuta soluții individual: vor trimite copiii în afara, vor spune că aici nu se poate trăi, vor perpetua acea atmosferă în care defecțiunea României e o chestie naturală, istoria noastă nu are nicio importanță, suntem născuți să eșuăm etc. O asemenea atmosferă nu va produce decât o deșirare a spațiului românesc.”

Referitor la raportul dintre România și Ungaria, Dan Dungaciu a declarat că ”lumea joacă o carte națională. În cazul în care era Republica Moldova în locul Ucrainei, probabil că România ar fi fost mai prezentă. Ungaria joacă cartea ei. Țara noastă ajunge să reia legătura cu Ungaria într-un moment nepotrivit, când are cea mai proastă imagine în Uniunea Europeană.”, conform gândul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare