sursa foto:  getty images

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, atrage atenția: ‘Regimul fiscal este foarte inechitabil. Cei care câștigă puțin plătesc proporțional foarte mult față de cei care câștigă mult’

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit despre actuala situație a regimului fiscal din România.

 

Președintele Consiliului Fiscal precizează că ”regimul fiscal este extrem de distorsionat prin portițe și exceptări, prin care statul pierde 1,5% din PIB, o scumă foarte mare”.

Unul dintre subiectele extrem de sensibile de la această oră este banii pe care îi are Guvernul la buget, sau mai bine spus, banii pe care nu îi are Guvernul la buget.

Șeful Consiliului fiscal a afirmat că este nevoie de curaj pentru a adopta măsuri de creștere a veniturilor: ”Din păcate, de fiecare dată guvernele au avut în față cum să facem ca să răspunde nevoilor, de tot felul, un lucru de înțeles”, a punctat economistul și a subliniat însă că nu a existat atenția cuvenită părții de venituri din buget: ”În mod sistematic s-a spus de către unele partide că nu este necesar să se facă modificări regimului fiscal care să aducă mai mulți bani la buget”, a arătat Dăianu.

”Cei care câștigă puțin plătesc proporțional foarte mult față de cei care câștigă mult”

Apoi, economistul a atras atenția asupra cotei unice despre care spue că ”nu mai există” și la care PNL nu vrea să renunțe: ”Eu înțeleg că PNL este în contradicție cu PSD care este adept al progresivității, nu comentez acum care este regimul cel mai potrivit, dar nu au dreptate nici unii, nici ceilalți, iar regimul fiscal este foarte inechitabil, adică cei care câștigă puțin plătesc proporțional foarte mult față de cei care câștigă mult. Adică regimul fiscal este extrem de distorsionat prin portițe și exceptări, prin care statul pierde 1,5% din PIB, o scumă foarte mare”, expertul denumind regimul fiscal din România de tip ”cașcaval”. Dăianu a mai spus că este necesară și îmbunătățirea colectării și eliminarea evaziunii.

Economistul a atras atenția că în ceea ce privește colectarea, acest lucru nu poate fi rezolvat de șeful ANAF, Lucian Heiuș singur. Este necesară modificarea regimului fiscal și nu prin digitalizare. Este nevoie de forță pentru eliminarea portițelor și exceptărilor.

Daniel Dăianu a arătat că venitul suplimentar la buget poate veni din tutun și jocuri de noroc. Argumentul fiind că tinerii la vârste foarte fragede fumează și din ce în ce mai mulți își cheltuie banii la jocurile de noroc.

Despre cum pot acestea să fie impozitate, Daniel Dăianu a spus că acest lucru el nu îl poate spune dat fiindcă nu este expert în domeniu însă a subliniat că impozitarea este necesară și pentru protejarea copiilor și a celor care joacă la jocuri de noroc, conform dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare