dragnea

sursa foto:  flux24.ro

De ce sunt astăzi tunurile pe Liviu Dragnea – motivul care a fost uitat

Când nu găsiți răspunsul la o întrebare ce pare complexă și în spatele căreia se ascunde un puzzle complicat, răspunsul este de fiecare dată unul foarte simplu: urmează calea banilor.
PSD a câștigat alegerile parlamentare cu un program mai degrabă utopic și foarte puține dintre măsurile promise au fost puse în aplicare. Deși au promis pensii și salarii mai mari, singurele care au crescut mai rapid decât TGV-ul francez au fost prețurile.
Hidroeletrica, Tarom, Aeroporturi, Transelectrica sunt doar câteva din cunoscutele companii de stat, care deși au funcționat pe minus, au fost generatoare de bani pentru prietenii unor politicieni aflați la butoane. Doar că unii dintre aceștia s-au cam trezit și pe la DNA, prinși cu ambele mâini în buzunarele românilor, pentru că aceste companii la care am făcut referire sunt ale noastre.
Care a fost marea noutate din planul de guvernare al lui Liviu Dragnea, care l-a și separat de Sorin Grindeanu? Ei bine, celebrul, uitat în ultima vreme, fond suveran de investiții. Grindeanu nu a vrut să-l dea prin ordonanță și asta l-a lăsat fără scaun.
În momentul de față, Fondul Suveran de Investiţii, care înseamnă 10-12 MILIARDE de euro, este proiect legislativ aflat în dezbatere în Parlament. Practic, 90 de companii de stat care vor fi incluse în fond, vor vinde acţiuni şi se vor lista pe Bursă. Și cine oare va cumpăra aceste acțiuni? Unii spun că prietenii domnului Dragnea din Israel abia ar aștepta să se implice în această ecuație.
Banii câștigați nu vor fi altceva decât decât un împrumut mai mult de la internaționali, doar că banii nu vor mai fi folosiți după regulile de achizții publice, deci riscă sa fie furați într-o proporție chiar mai mare decât acum. Bani la liber pentru politicienii de la putere. Vreo 12 miliarde! Parcă nu sună chiar bine, ținând cont cum arată țara astăzi.
Pretextul este că din aceste noi venituri se vor construi școli, spitale și palate pentru noi toți probabil. Dar poveștile astea le-am mai auzit și nu am apucat să le și trăim încă.
Practic prin acest fond de investiții noi ne îndatorăm și mai mult decât acum. Atât de mult încât nici nepoții noștri să nu mai știe cum e să nu fii dator vândut străinilor. Adică noi riscăm ca la un moment dat să nu prea mai contăm ca țară, că nu vom mai avea practic nimic al nostru.

Ce spune un economist specializat în Finanțe?

De cealaltă parte a sistemului, există opoziție pe acest proiect, la care Dragnea nu vrea să renunțe nici în ruptul capului. Încăpățânarea lui îl costă, așa cum și perseverență pe anumite subiecte ne costă pe noi… România, săraca țară bogată!
Și ca să înțelegem mai bine ce este cu acest fond suveran de investiții, dacă este o idee bună sau rea, l-am întrebat și pe deputatul USR, Claudiu Năsui, economist specializat în finanțe.

„1) Un fond de investitii faci atunci cand ai bani in exces (de exemplu Norvegia datorita petrolului), nu atunci cand cauti sa iei bani. La fel si dumneavoastra sau eu, daca avem bani in exces ii investim eventual intr-un fond ca metoda de economisire. Daca avem nevoie de bani, luam un credit.

2) Companiile acestea sunt de stat si vor ramane de stat, nu se va schimba nimic in structura lor de proprietate care sa le determine sa functioneze mai bine. Adica sa nu mai fie capusate la toate nivelurile (de la CA-uri in care fiecare politician isi sustine oamenii, la contracte paguboase ale managementului).

3) Se constituie o noua structura cu scopul de a se putea imprumuta pe seama acestor companii si de a folosi banii intr-un mod total opac. Aceasta ar fi miza acestui fond, sa poata statul roman sa se indatoreze si mai mult garantand cu active din acest fond. Problema este tratamentul datoriei. Eurostat indica ca este considerat datorie publica”, ne-a spus Claudiu Năsui.

Voi ce credeți?

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare