sursa foto:  tomaseschi.ro

De necrezut! Instituția publică din România care nu dorește să admită că e publică

Foarte mulți avocați au încercat să obțină diverse informații de la barourile la care plătesc taxe și la care sunt parte, dar fără prea mult succes. Ei au invocat legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice, însă se pare că atât președintele UNBR (Uniunea Barourilor din România), Gheorghe Florea, cât și decanii susțin că ar conduce instituții private, deci nu trebuie să ofere nicio informație.

Și totuși LEGEA spune altfel, iar Constituția ne atenționează ca Nimeni nu e mai presus de lege.

Așadar potrivit articolului 78 din statutul profesiei de avocat, dar și articolului 60, al. 2 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, UNBR este persoana juridica de INTERES PUBLIC, care administrează și gestionează fonduri publice.

Potrivit art. 166, alin. 3 din Statut, barourile membre UNBR rețin 1% din fondurile atribuite de Ministerul Public avocaților din oficiu. Acești 1% reprezintă fonduri publice. Dacă UNBR nu cade sub incidența legii 544/2001 așa cum suține, ar însemna că și Baroul Bota este constituit legal și că s-ar putea înființa oricâte barouri s-ar dori și nu ar exista niciun impediment legal în acest sens.

Însă cât timp atât UNBR, cât și barourile gestionează și utilizează fonduri publice sunt instituții publice, care sunt obligate să ofere informațiile solicitate de avocați sau jurnaliși sau orice alt cetățean al acestei țări. Nu trebuie uitat că avocații ar trebui să fie garanții respectării drepturilor și libertăților oamenilor și nu să le încalce.

Citește și…

INTERVIU Sorin Susanu, șef regional ANPC. Ce ASCUNDE, de fapt, scandalul Kaufland Odorheiu Secuiesc

EXCLUSIV! Metodă inedită de fraudare la Casa de Asigurări de Sănătate – dezvăluiri uimitoare

EXCLUSIV! Scandal monstru în PNL! Lider important din PNL susține acțiunile premierului Tudose

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare