sursa foto:  hunedoaralibera.ro

INTERVIU Sorin Susanu, șef regional ANPC. Ce ASCUNDE, de fapt, scandalul Kaufland Odorheiu Secuiesc

Scandalul Kaufland Odorheiu Secuiesc a fost intens mediatizat în ultima perioadă. Un vlogger român s-a filmat în timp ce comanda o porție de mici de la Kaufland-ul din Odorheiu Secuiesc. Conform filmării sale, angajata hipermarketului l-a refuzat fiindcă a comandat în limba română.

Ulterior, Kaufland România s-a delimitat de comportamentul acesteia, precizând, totodată, că respectivul client ar fi cerut mici înainte de deschiderea grill-ului.

Vezi și Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la Kaufland! Primele MĂSURI pe care le ia în cazul clientului refuzat

Kaufland REACȚIONEAZĂ! Anunțul făcut de companie după ce un client a fost refuzat fiindcă vorbește românește

Pe de altă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) s-a autosesizat, după ce filmarea vlogger-ului a apărut în spațiul public. Vineri, comisarii aflați în subordinea lui Sorin Susanu, șef regional ANPC Brașov, au efectuat un control la Kaufland Odorheiu Secuiesc.

Aceștia au supravegheat o perioadă de timp activitatea grill-ului și au văzut cum un client român nu a putut să se înțeleagă cu vânzătoarea, fiindcă aceasta nu stăpânea limba română. Astfel, clientul nu a putut să comande. În cele din urmă, inspectorii ANPC au intervenit.

Vineri seara, reporterul Bugetul.ro a obținut un interviu cu comisarul-șef Sorin Susanu. Șeful de la Protecția Consumatorului ne-a dezvăluit că problema este mult mai gravă decât se prezintă în spațiul public, în momentul de față.

De asemenea, comisarul-șef Susanu ne-a precizat că nu este un caz singular și că, de-a lungul timpului, s-a confruntat cu zeci de astfel de probleme.

R: Bună seara! V-am sunat în legătură cu cazul Kaufland Odorheiu Secuiesc, am avea nevoie de câteva precizări. Ce s-a întâmplat mai exact, astăzi?

S.S.: Am văzut că în spațiul public încearcă să se inducă niște idei. Îi înțeleg până la urmă pe Kaufland sau PR-ul lor, că încearcă să o dreagă cumva. Realitatea este următoarea: acel agent economic a mai fost sancționat de noi și… mâine o să am și mai multe date. Se pare că nu doar o dată, așa cum am spus-o astăzi, pentru probleme aproximativ similare și de mai multe ori, dar sigur o dată.

Astăzi ne-am autosesizat, am dispus două măsuri: o dată – verificarea acelui agent economic, iar a doua –  o tematică locală care să se refere la acele trei județe, Harghita, Covasna și Mureș, unde să se verifice dacă mai există chestiuni similare. Echipa care s-a dus la Kaufland, acolo, a stat și, efectiv, a supravegheat o perioadă de timp activitatea de la grill-ul respectiv.

Sursa foto: Facebook

O persoană, un consumator, un client român, când a încercat să comande, nu a reușit să se înțeleagă cu vânzătoarea. Nu a avut vânzătoarea nici atitudinea ostilă, nici alte chestiuni, dar efectiv nu s-au înțeles. În momentul ăla, s-a inițiat controlul, iar comisarii de la noi –  ATENȚIE – de etnie maghiară amândoi, sunt două doamne , au constatat că vânzătoarea nu stăpânește limba română.

A fost chemat managerul. Reacția sa mi s-a părut, cel puțin, discutabilă, ca să nu spun altfel. La întrebarea comisarilor „De ce ați angajat o persoană care nu știe română?”, el zice „Păi, ar fi fost discriminatoriu ca să-i cer la angajare să știe limba română” – asta a fost exprimarea lui.

În fine, sancțiunile s-au aplicat pentru anumite articole din legislația noastră, care prevăd că nerealizarea conformă a serviciilor către consumator se sancționează. Este îngrijorător faptul că există această recidivă, pentru că și data trecută agentul economic a fost consiliat, nu doar amendat, pentru problemele descoperite. I s-a explicat absolut tot ceea ce trebuie să facă și să nu facă.

Mai mult, la ceea ce a apărut în alte direcții și în alte surse, n-am ce să spun.

R: Persoana de azi, care a comandat în limba română, era o simplă persoană, nu era angajat ANPC?

S.S.: Un consumator, efectiv un consumator. Ca să vă explic chestiunea asta: jurist fiind și consultăndu-mă, am vrut să nu existe niciun fel de suspiciune sau interpretare a actului de control și, cumva, să se dea o conotație, că comisarii de la noi ar fi instigat într-un fel sau altul agentul economic sau să-l determine să aibă un comportament necorespunzător. Tocmai din acest motiv, am procedat așa.

R: Aveți cunoștință și de alte cazuri? Nu mă refer doar la acest agent economic.

S.S.: Zeci de cazuri. Este o chestiune extrem de gravă, care nu e singulară și, poate cum ați mai văzut în presă, la Harghita, când am intervenit atunci, cu mașina Poliției Locale inscripționată în maghiară, la Covasna, subordonatul meu de acolo, care e șef pe Covasna, a fost bătut, la propriu, pentru că a cerut să se vorbească în limba română. S-a întocmit un dosar penal, s-a judecat, a câștigat, a fost condamnată persoana respectivă. Tot la Covasna, mi s-a cerut și am explicat de ce pe peretele instituției există o inscripție cu imnul național și dacă am autorizație pentru ea. Sunt chestiuni numeroase de etichetare doar în limba maghiară la produse, nenumărate cazuri. Deci, nu este o chestie singulară, întâmplătoare.

R: Ce credeți că ar trebui făcut în aceste situații?

S.S.: Cred că ar trebui să existe o cale de mijloc. Numai că aceasta trebuie să vină din ambele părți, pentru că atunci când eu am încercat să fac întâlniri de consiliere, mediere sau orice altă formă, m-am lovit de un zid. Mai mult decât atât, au fost probleme și am încercat să discut cu președintele Consiliului Județean Harghita. Nu s-a putut niciodată. Mai mult decât atât, atunci când s-au făcut controale în Harghita, acum nu mai știu cât timp, Consiliul Național de Combatere a Discriminărilor Etnice s-a autosesizat și a început să mă cerceteze că de ce fac atâtea controale.

R: Angajata de la Kaufland nu știe limba română sau nu vrea să o vorbească?

S.S.: Aceasta, de astăzi (n.r. – vineri), nu cred că știe în mod corespunzător limba română, pentru că, după ce a venit directorul, nu mai era loc de ambiții.

R: Mai erau alți angajați care nu vorbeau limba română?

S.S.: Nu știu să vă dau un răspuns.

R: Persoana de astăzi (n.r. – vineri) era aceeași femeie care apare pe filmare (n.r. – care i-a aparținut vlogger-ului Milițianul)?

S.S.: Nu, era altă femeie. Lucrurile așa stau și cred că trebuie, într-un fel sau altul, gestionate, pentru că unele sunt absolut alarmante. Ușor, ușor, sper să le reglăm.

Să vă dau un exemplu: dacă am controlat un lanț de chioșcuri din Covasna, au venit la noi și au zis „Dacă ne dați amendă, pornim o campanie de denigrare până vă schimbăm”. Lucru pe care l-au făcut, pentru comisarul de acolo. Numai chestii de genul ăsta.

R: Cei de la Kaufland ziceau că vor să introducă cursuri în limba română, ce părere aveți, este o idee bună?

S.S.: Cred că este absurd și anormal, și jignitor, pentru noi și pentru țară, să existe o astfel de abordare. Statutul de cetățean român îți conferă drepturi, dar și obligații. Nu se poate așa ceva, pentru că atunci când ei beneficiază de tot ceea ce înseamnă servicii ale statului, de asistență medicală, juridică, instituții ale statului și altele, e ok, invers, nu se poate. 

E o abordare, cel puțin, discutabilă și cred că este una concertată în zonă, pentru că… am anumite elemente care să-mi întărească afirmația.

R: Acțiunea de astăzi (n.r. – controlul efectuat de ANPC la Kaufland Odorheiu Secuiesc, vineri) a fost filmată?

S.S.: Nu, nu a fost filmată, nu suntem dotați. Filmăm fiecare cu telefonul. Persoanele respective sunt două persoane un pic mai în vârstă, din zonă. Nu au putut să filmeze. Mai mult decât atât, am dorit să ne convingem fără să facem niciun fel de tevatură acolo, pentru a vedea cu exactitate realitatea.

R: Multe persoane au spus că informația este falsă, tocmai din această cauză, că nu există o filmare.

S.S.: Același lucru se întâmplă de ani de zile, când noi ne sesizăm. Gândiți-vă că nu poate să-și asume un comisar, mai ales că sunt de etnie maghiară persoanele acelea, o astfel de afirmație, s-o scrie, s-o semneze și să și-o însușească dacă nu este reală. Nu putem tot timpul să stăm să filmăm. Mai mult decât atât, nu e în procedură așa ceva.

Conform comisarului-șef Sorin Susanu, vineri, inspectorii ANPC au aplicat o amendă de 10.000 de lei pentru Kaufland Odorheiu Secuiesc. În trecut, hipermarketul a mai primit, cel puțin, o amendă, aceasta fiind de 5.000 de lei.

Vezi și Scandalul Kaufland Odoheiu Secuiesc capătă proporții enorme! Cine s-ar fi dus la hipermarket AZI și ar fi fost TRATAT la fel

TAGS

SHARE

COMENTEAZĂ
 • Emily

  Să facă bine şi să nu se întreacă!…

 • h-d

  Ma intreb cum naiba sunt angajati ungurii in Romania,in magazinele din ROMANIA,unde uita ca aici stau,locuiesc si mai ales calca pe pamant romanesc,daca nu stiu limba romana?Aici se vorbeste limba materna a tarii unde stai,daca noi mergem in Ungaria nu le impunem sa stie limba romana.NU?….. ZIKKK !!!!

  • Gigel

   Pentru că șeful de magazin e tot ungur și îl doare la basca. Nu numai că nu ar angaja veci români, dar probabil și caută angajați care să nu știe romana, ca apoi românii să evite zona și ei să își continue epurarea etnică din zonă. Cei din conducerea Kaufland habar nu au, mai află de câte un caz dar încearcă să acopere tot ca să nu piardă nici clienți români și nici unguri. În Odorhei nici nu găsește români să îi angajeze că șef de magazin, e deja epurat.

 • mircea

  ce cale de mijloc???pai eu ca roman in tara mea trebuie sa stiu sa ma adresez si in alta limba este ceva grav,poate este nevoie sa ne mai ducem odata la Budapesta sa punem patoful lu Mitica,Ion,Marin,Gheorghe… pa parla mentul Maghiar nu opinca lui Iordan,ai ca voi aia din dregatoriile statului in frunte cu sterilu Joyanus sunteti sluji lu MRU,Udrea,MacoveiStolojan,Basescu,Dracnea,Tariceanu,Becali,Basescu…Vanghelie niste Jydoviti

  • Ixu

   Dar de ce nu te-ai agitat sau nu te agiți ca să se desființeze UDMR-ul? Că UDMR-ul nu e partid politic, nu ar trebui să existe.Să le mulțumim tuturor politicienilor, în frunte cu dușmanul, nației, Ilici, pentru existența UDMR. Noi le-am dat nas, noi i-am cocoloșit.

  • CIUCIUGAYA

   JEGULE udmr E CREATIA TA SI A fsn CA SA PUTETI MANCA CACAT IN VOIE.

 • carco

  scuza ca persoana in cauza este mai in varsta o tot aud de prin 1952 cand copil fiind eram refuzat ca ma adresam vazatorului in romana au trecut de atunci 65 de ani si aud aceeasi scuza m-am cam sturat ca in tara la mine sa fiu discrminat incutinu,pana cad vom tolera aceasta OBRAZNICIE cei care nu vor sa invete romaneste sa ne lase in pace sa llce unde si-a intarcat dracu iapa

 • Cojman Valter

  Pentru seful Kaufland Odorheiu Secuiesc:
  Dar Constitutia Romaniei o stii, mai nemernicule?
  „Limba oficială
  ARTICOLUL 13
  În România, limba oficială este limba română.”
  Pai daca limba romana este limba oficiala nu ai cum sa vinzi in maghiara. Prima data vinzi in limba romana si pe urma in alte limbi.

 • Daniel Ioan

  Unul din cei doi minte. Managerul Kaufland zice in http://www.b1.ro/stiri/eveniment/inspectorii-anpc-refuzati-si-ei-de-kaufland-odorheiu-secuiesc-pentru-ca-nu-au-vorbit-in-maghiara-video-197140.html ca „La finalul acestei vizite de lucru, din data de 01.09.2017, reprezentanții Autoritãții Naționale pentru Protecția Consumatorilor Miercurea Ciuc au acordat o sancțiune în suma de 10.000 lei, conform procesului verbal nr. 0844623 din 01.09.2017. Procesul verbal specificã foarte clar faptul cã amenda a fost datã în baza materialului video din data de 31.08.2017 care circulã pe internet și nu are la bazã un alt incident similar petrecut în ziua vizitei A.N.P.C. la unitatea Grill Kaufland. „

 • kiss vasile iuliu

  Oferta speciala lucru pe net: din prima luna 1500 RON (lei noi) lunar rapid castig potential (ceea ce inseamna ca il primiti cu conditia sa obtineti rezultatele corespunzatoare), plus alte castiguri motivante. Lucrati in timpul liber. Oferim si contract care va garanteaza plata rezultatelor. Seriozitate. Trimiteti solicitare la adresa de email: vasileiuliu@gmail.com

 • Mares Mormin

  Ce sà zic? 10.000 de lei amendà pentru Kaufland nu e nici cat o piscàturà de tantar.Dacà lucrurile stau asa intr-adevàr…eu spun cà dacà se gasesc 500 de mii de romani care sa renunte la a mai face cumparaturile de la Kaufland,timp de 2-3 luni,cifra de afaceri a celor de la Kaufland Romania va scàdea cu peste 100 mil. de euro (aprox.200 euro/roman)!…adica o pierdere netà de peste 50 mil. de euro!Parcà e altceva,NU?Sà-i vedem atunci cum reactioneazà…

  • JOHN

   romanul ,nu este solidar cu fratele lui,noi suntem o adunatura de hahalere bune de manipulat si de marginalizat.kaufland trebuie boicotata in toata tara,asta este solutia finala!!!!!!!!

 • Ixu

  De ce ne mirăm? Faptul că au avut și au atâtea drepturi, în comparație cu etnicii majoritari, le dă dreptul să ne batjocorească! Nu ei și-au luat aceste supra-drepturi, noi li le-am dat. Nu cred că la nemți un vânzător nu știe limba germană, sau la francezi. Sau la bozgori acasă. Dar la noi se poate. De ce ? Pentru că suntem o nație fără mândrie, fără șiră a spinării.

 • Andrei

  Eu ,in anul 79 , deci sub comunisti am astat in Sighisoara ( cetate ) o luna .Cand ma duceam sa cumpar ceva ori nu esram servit deloc ori eram injurat in maghiara .Am renuntat sa mai cumpar de mancare de la magazine ca luam si bataie probabil si am mancat la restaurant .De cateva ori m-am trezit cu bucati de paine aruncate de la celelalte mese in mine si o data chiar a venit unul de la o masa unde erau 4 insi , s-a aplecat peste mine si a scuipat o flegma in farfuria mea peste mancare .Cam asta este viata romanilor printre ungurii din Romania .Ma intreb care este viata minoritatilor printre ungurii din Ungaria ?! Sunt oare tratati cum ii tratam noi ? Au aceleasi drepturi pe care le acordam noi minoritatilor si in special ungurilor din Romania ?

 • Andrei

  Ma intreb , daca acest gen de incident se petrecea in Ungaria intr-o localitate majoritar cu popuatie romana si vanzatoarea nu servea clientul ungur ca cerea in maghiara sa fie servit si vanzatoarea nu stia decat romaneste ca asa voia ea cam ce se intampla ?! Cam ce s-ar intampla cada minoritatile din Ungaria ar face ce fac cei din Harghita , Covasna si Mures populatiei romane ?! OARE CE S-AR INTAMPLA ?!

 • Gigel

  Mie îmi place aia cu discriminarea daca ii ceri să știe romana. Ia căutați anunțuri cu locuri disponibile în administrația locală din Har-Cov și veți constata că la toate posturile de cere să știi română și maghiară. Asta pentru românii care nu știu ungurește nu mai e discriminatoriu, dar au ajuns ei sa se plângă de limba română. Culmea e că ei cred cu tărie că au dreptate.

 • Radu Radu

  Mare parte dintre cei de etnie maghiară nu au respect pentru ROMÂNI, pentru ROMÂNIA. Nici nu vor să plece de aici ci vor aici o țară a maghiarilor numită ținutul secuiesc.. ..NU SE POATE așa ceva !
  Peste tot este ROMÂNIA ….si în Harghita, și în Covasna, și în Mureș și peste tot în interiorul granițelor. Cred că asta se trage din faptul că la școală nu se învață limba română dar și pentru că propaganda antiromânească este la cote maxime acolo. Să le fie RUȘINE !
  Autoritățile șă ia măsuri legale de urgență ! Principalii vinovați cred că sunt PREȘEDINȚII de CONSILII JUDEȚENE și PRIMARII

 • Radu Radu

  Apropo…..În Ungaria se permite așa ceva ? un etnic român comerciant să nu servească un ungur ? Cred că nici măcar nu arată că e român

  • arfis

   Fara limba maghiara in adminstratie,in institutiile publice,scoli ,facultati,spitale, fara inscrisuri bilingve,ci doar acasa in familie cu mamica,taticul etc.,etc.!!!Sa li se ,,taie macaroana,, marsavilor astia de unguri,care si-au luat nasul la purtare in tara noastra a romanilor, sfideaza poporul roman si ,,batjocureste,,limba oficiala a tarii.Nu le place,sa se duca dracului in Pusta Ungariei ,de unde au venit.

 • Radu Radu

  M-am enervat …..plecați dracului în Ungaria ….javrelor

 • Nolan Cojocaru

  Îi dau dreptate d-lui comisar-şef că trebuie să existe o cale de mijloc: toate minorităţile să cunoască şi să folosească limba română în toate locurile publice sau de interes public. În rest, pot să vorbească şi limba marţiană, că nu interesează pe nimeni.
  Angajaţii care lucrează cu publicul, indiferent în ce limbă au supt laptele mamei, trebuie să folosească limba română şi, la nevoie, să cunoască o limbă de circulaţie internaţională.

  Spun toate astea pentru că aş putea să fiu mai scurt şi să-l bag direct undeva pe ăla care ne-a amestecat limbile.

 • Bala Florin

  chestia asta e inradacinata de multa vreme. nu e nimic nou ca majoritatea secuilor pretind superioritatea lor si lucruri incorecte si dispretuiesc celelalte nationalitati. smecheriile sunt cunoscute. problema e ca aspectele au fost tolerate din anumite considerente si localnicii si-au format impresia ca nu va avea ce sa se intample vreodata, ca vor fi deasupra situatiei oricand, ca ei vor fi intotdeauna castigatori. ceea ce e eronat. putem sa boicotam magazinul in cauza. putem sa solicitam schimbarea persoanelor. putem sa solicitam schimbarea numelui strazii, chiar in mod batjocoritor. putem sa schimbam realitatile de acum.TOTUL e SA VREM. putem chiar sa desfiintam udmr-u’…


articole similareNu uitaţi să daţi „Like”. În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.