sursa foto:  npr.org

Dezastru total în secțiile ATI. Lipsa de cadre medicale specializate duce la moartea bolnavilor de COVID-19

În contextul actualei pandemii iscate de noul coronavirus SARS-CoV-2, sistemul medical românesc a fost pus la grea încercare și au ieșit la suprafață toate problemele legate de lipsa de echipamente medicale, dar și de lipsa cadrelor medicale specializate.

Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară atrag atenția că în secțiile ATI nu există personal medical de specialitate, fapt care pune în pericol viața pacienților. Mai mult, medicii și asistentele care au lucrat în prima linie sunt, efectiv, epuizați și spun că vor să fie înlocuiți, conform celor de la publicația Național.ro.

Asistentele și medicii de pe alte secții aduși la Terapiile Intensivă habar nu au să lucreze cu aparatura de la ATI, susțin sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară. Aceștia semnalează faptul că Ministerul Sănătății ar fi trebuit, din martie, să organizeze cursuri intensive pentru pregătirea personalului ATI, având în vedere criza de specialiști din acest domeniu.

”Pe zona Cluj s-au cumpărat foarte multe ventilatoare pentru secțiile de Terapie Intensivă, dar ce să facem cu ele? Pentru că nu avem personal. Nu toți medicii și asistentele știu să folosească aparatura de la ATI. Trebuie să fii specializat, iar unui asistent îi trebuie o experiență de cel puțin șase luni în Terapie Intensivă. Din martie până astăzi, asistenții și medicii din ATI au intrat tot timpul echipați cu acele combinezoane și fizic, nu mai suportă. Au ajuns să stea cu pamperși pe ei ca să nu schimbe echipamentul. Pur și simplu nu mai pot. Ar trebui să le dăm concedii acum, dar nu se poate pentru că iată, vine valul de infectări. Nu este în regulă, s-a gestionat prost și se pare că ne ducem în continuare tot așa.

Ar fi trebuit ca în aceste luni asistenții și medicii care nu au avut pacienți deloc să se ducă la specializare de ATI, știindu-se faptul că este deja o criză în acest domeniu. Noi am solicitat acest lucru, să se facă acele cursuri de formare cu organismele profesionale ale asistenților și ale medicilor. Nu s-a făcut însă nimic”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

 

De ce mor pacienții în terapiile intensive?

 

Lipsa personalului specializat în aparatura ATI a făcut ca riscul de deces al bolnavilor de la Terapie Intensivă să fie unul uriaș. ”Au luat personal medical de la secția de Interne pentru ATI, deși acolo este altă lume. Nu se lucrează la patul bolnavului, cu care pot comunica, ridică-te, întorce-te, să îți dau să mănânci, să te spăl. La Terapie Intensivă începe să piuie aparatura și se duc să se uite, dar nu știu ce înseamnă. Și se duc să cheme pe altcineva, dacă găsesc pe altcineva. Așa cum pe un anestezist nu poți să-l faci chirurg, nici invers nu se poate.

Și asistenții care nu au experiență în Terapie Intensivă pot învăța în șase luni, într-o situație normală. Dar acum, când cazurile vin tot timpul, nu ai cum.Mai mult, acum a apărut și o altă problemă gravă. Cei care au lucrat efectiv în prima linie au spus că nu le mai trebuie bani, pentru că nu mai pot, sunt epuizați fizic și vor să vină alții să-i înlocuiască”, a mai afirmat co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.

 

Spitalele nu au bani de teste

 

În afara celor incluși în programele naționale, de chimioterapie și dializă, testările Covid nu sunt decontate. Astfel, spitalele trebuie să suporte costurile din bugetele proprii, fapt care a făcut ca foarte multe dintre contaminări să se producă în unitățile sanitare. ”Sunt spitale care nu au bani să facă testările la internare, pentru că nu li se decontează. Și atunci este clar cum apar focarele. Am vorbit cu manageri de spital care mi-au spus că ar face testări, dar este 300 de lei un singur test și nu au bani”, ne-a precizat Radu Vasile, co-președinte Federația Solidaritatea Sanitară.

Citește și:

Ce venit încasează Raed Arafat! Suma care îi intră lunar în conturi

EXCLUSIV Lovitură dură încasată de Dan Barna! Plecări ‘grele’ din USR

VIDEO Experți în boli infecțioase: ‘Distanțarea socială nu este eficientă pentru a opri răspândirea virusului. Poate supraviețui cel puțin 16 ore în aer’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare