sursa foto:  digi24.ro

Dmitri Rogozin bagă Rusia într-un nou conflict: De ce aceste insule nu au nume rusești?

Fostul viceprim-ministru la Rusiei, Dmitri Rogozin, pune presiune pe Japonia după ce țara sa s-a retras din tratatul de pace, în disputa teritorială asupra insulelor Kurile. Acesta transmite că acestea trebuie să poarte nume rusești, scrie news.ro

 

 

 

Disputa teritorială asupra insulelor – despre care Rusia susţine că fac parte din lanţul său Kuril şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale din nord” – a împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la a tratat de pace care punea capăt oficial ostilităţilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Rogozin, un fost viceprim-ministru, care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus schimbarea denumirii uneia dintre insule în Variag în onoarea unui crucişător a cărui scufundare a declanşat războiul ruso-japonez din 1904.

Rogozin, cunoscut pentru declaraţiile sale directe şi care a fost vocal pe reţelele de socializare de la invazia rusă a Ucrainei în februarie, a propus, de asemenea, ca Insulele Habomai ar putea fi numite arhipelagul marinarilor eroi ruşi.

„Întotdeauna, atunci când statele adăugau teritorii, le dădeau propriile nume (… ) De ce aceste insule nu au nume ruseşti?” a spus Rogozin la postul de radio de stat Sputnik. „Ar fi mult mai logic decât denumirile pe care le folosim acum pentru aceste insule şi care distrug limba rusă”.

Japonia s-a alăturat aliaţilor săi occidentali în impunerea de sancţiuni economice Rusiei după ce aceasta a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune armată specială”.

Rusia s-a retras din tratatul de pace cu Japonia şi a îngheţat proiecte economice comune legate de disputatele Insule Kurile din cauza sancţiunilor japoneze după invazia Ucrainei de către Rusia, transmite news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare