perchezitii diicot

sursa foto:  republikanews.ro

Dosare penale trase la indigo. Cine sunt protagoniștii și cum a fost posibil

Ultima perioadă a fost dominată de dezvăluiri absolut uluitoare despre dosare penale care ar fi fost făcute la comandă de anumiți procurori cu concursul unor persoane din afara instituțiilor abilitate. Sebastian Ghiță este cel care a făcut acuzații fără precedent prin intermediul unor înregistrări, arătând că ar fi fost un instrument de bază pentru conceperea unor dosare penale care s-au soldat cu închiderea mai multor persoane. Acest lucru a zdruncinat lumea justiției și a presărat neîncredere în magistrați, ceea ce este extrem de îngrijorător într-o democrație.

DOSARUL 1

În acest context, două dosare extrem de controversate din zona medicală par trase la indigo, diferența fiind făcută doar de numele inculpaților. Este vorba despre cazurile medicilor ortopezi, Romeo Traian Ursu de la Spitalul Foișor și Gheorghe Burnei de la Spitalul Marie Curie.

În anul 2008, Ursu a fost acuzat de un pacient că ar fi comis malpraxis, lăsându-l paralizat. „Am fost un cobai uman”, spunea acesta atunci, replică preluată în mai toată presa. În 2011, ortopedul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare și la plata unor despăgubiri în valoare de 500.000 de euro. Medicul și-a susținut tot timpul nevinovăția și a ajuns celebru pentru faptul că a angajat un detectiv particular pentru a demonstra că pacientul acuzator minte. Într-adevăr acesta a fost surprins mergând în picioare și cu două sacoșe de cumpărături în mână. Abia în anul 2016, pacientul prefăcut a primit doi ani de închisoare cu suspendare fiindcă a mințit că doctorul său l-a lăsat invalid, pentru a primi despăgubiri. După un scandal care a durat 8 ani, acest caz s-a terminat cu bine pentru doctorul Ursu.

Vezi și Justiție?! Amenințări, intimidări, interceptări – s-a întors vechea Securitate în România?

Însă următorul caz i-a pus capac. Este cel instrumentat de DGA (Direcția Generală AntiCorupție a Minsterului de Interne), care în mod normal se ocupă cu angajații Ministerului de Interne.  Tot DGA a fost cel care, în mod surprinzător s-a ocupat și de dosarul Burnei. Toată lumea s-a întrebat de ce DGA și s-a speculat inclusiv faptul că soțul Monicăi Altheimer, fost voluntar în fundația Dăruiește Viață și secretar de stat în cabinetul ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, lucrează la DGA.

Parchetul Tribunalului București i-a deschis un dosar penal lui Ursu pentru că a luat mită. A fost înregistrat de DGA când tatăl unei fetițe i-a dat bani pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale la Spitalul Foișor. Curtea de Apel l-a condamnat pe 8 noiembrie 2016, la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare, mai mult decât a primit Dorin Cocoș (2 ani și 4 luni), de exemplu în dosarul Microsoft, în care statul român a fost prejudiciat cu zeci de milioane de euro.

DOSARUL 2

amiraÎn decembrie 2016, presa exploda în urma unui articol publicat de Casa Jurnalistului, intitulat „A fost un experiment”, în care, de data aceasta ortopedul Gheorghe Burnei era acuzat că ar fi folosit drept cobai, copii pentru a face experimente. Era prezentat cazul Amirei, care era țintuită la pat, deși potrivit unui bilet medical din Italia se arăta că aceasta nu are dureri și merge șchiopătat. Desigur nimeni nu contestă suferința frumoasei copile, dar trebuie verificat cu atenție cine este și dacă este cineva responsabil.

Pe 23 decembrie 2016, mama acesteia posta pe Facebook o poza cu fiica ei în mall. Au fost lansate multe articole negative despre medicul Burnei, fără a fi ascultați și pacienții care voiau să expună o altă variantă a poveștii. Sub această presiune publică imensă, în urma unui referat halucinant al procurorilor, Gheorghe Burnei a fost plasat în arest la domiciliu, deși dovezile în cazul „experimentul” lipseau cu desăvârșire. Din acest motiv, în apel, judecătorul a hotărât înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar.

Vezi și Cine a orchestrat dosarul Burnei – SECRETE care ies la lumină

Anterior, medicul Burnei fusese monitorizat luni întregi de DGA și înregistrat în cabinetul său. În niciun caz nu s-a putut demonstra condiționarea actului medical. Procurorii l-au acuzat pe doctor de luare de mită și au anchetat inclusiv o pacientă care a insistat să-i dea Burnei un borcan cu dulceață. Surse spun că pacienților li s-ar fi pus în față înregistrări cu ei dând doctorului 50 de lei de exemplu și acuzați pentru dare de mită. Procurorii le-ar fi oferit apoi o înțelegere: denunț contra Burnei pentru luare de mită și scapă de acuzația de dare de mită. Acest lucru poate fi considerat un soi de șantaj. În momentul de față, dosarul Burnei se află în faza urmăririi penale.

ATENȚIE

Un lucru foarte interesant este faptul că Burnei și Ursu sunt singurii capabili să execute operații dificile de scolioză, reușind performanțe notabile în această zonă a medicinei. În lipsa lor, cazurile sunt trimise în străinătate, deși nici acolo nu există garanția reușitei.

De exemplu Fundația Dăruiește Aripi condusă de Alina Vasea a transferat foarte multe cazuri de scolioză la Clinica din Germania, Schon Klinik din Neustad in Holstein, utilizând formularul E 112. Adică statul român a plătit operațiile respective, iar Alina Vasea a însoțit pacienții acolo. Rămâne în continuare întrebarea de ce o fundație intervine în acest proces având în vedere că totul se realizează cu bani de la stat, iar pacienții sau părinții pacienților pot accesa suma dorită și fără să intervină fundația mai sus menționată.

Cei de la clinica germană spun că-i plătesc pe cei care însoțesc pacienții pentru diverse servicii.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare