presa ziar

sursa foto:  http://sspolitehnica.ro/

După peste două decenii petrecute în aceeași redacție, un jurnalist a fost concediat! „E un cadou dat PSD şi un pumn în gura presei libere”

Un jurnalist a fost concediat, după mai bine de două decenii petrecute în aceeași redacție. Ziaristul consideră că acesta „e un cadou dat PSD și un pumn în gura presei libere”.

„Într-o vizită fulger făcută de George Constantin Păunescu vineri seara la sediul Gazetei, am aflat că am fost revocat din funcţia de administrator”, scrie Adrian Voinea, într-o postare pe Facebook. A fost concediată și soția acestuia, Ina Voinea, redactor-șef Gazeta de Sud, cel mai citit ziar regional, conform paginademedia.ro.

Voinea a lucrat 23 de ani la ziar. A fost redactor-șef până în 2000, iar mai apoi administrator al publicației cu sediul în Craiova.
„De trei zile încerc să găsesc un titlu (vax, încerc să înțeleg dar nu am ce) și “adio, arme” îmi sună cel mai bine. Căci gata, eu renunț. Prin textul care urmează nu cer nimic, nici măcar compasiune. Nu sunt nici Făt-Frumos, nici Albă ca Zăpada. Sunt un om obișnuit care iși acceptă soarta.Am lucrat la Gazeta de Sud timp de aproape 23 de ani. Am construit împreună cu o echipă minunată cel mai citit cotidian regional din România.

În 2008, când a venit criza financiară, industria presei a fost una dintre cele mai afectate. Criza a început pentru noi atunci şi nu s-a terminat nici până azi. Am fost nevoiţi sa ne redimensionăm şi să regândim felul în care ne desfăşurăm activitatea, din cauza scăderii continue a tirajului şi a veniturilor din publicitate. Dacă în 2012 Gazeta a publicat 130.000 de anunţuri de mică publicitate, în 2017 am avut doar 51.000.

Am fost forţaţi să închidem cele cinci reţele de distribuţie din medul rural, deoarece abonamentele subvenţionate generau pierderi. Schimbarea comportamentului de citire şi explozia folosirii internetului ne-au afectat foarte mult tirajul. De la 45.000 de exemplare tipărite am ajuns la 8.000.

În tot acest timp, în jurul nostru, sute de publicaţii au dispărut şi mii de jurnalişti au rămas fără un loc de muncă. Am fost tot timpul mândri că reuşim să supravieţuim fără susţinere externă. Că reuşim să ne autofinanţăm din vânzarea ziarului şi publicitate. Că jurnaliştii noştri primesc premii şi recunoaştere naţională.

Alături de Gazeta de Sud şi Radio Sud, o componentă a trustului Media Sud care ne-a ajutat să ne autosusţinem a fost tipografia. Dar industria tipografică de presă s-a prăbuşit. Dacă în 2008 tipăream uneori și 200.000 de exemplare pe zi, pentru 8 publicaţii, acum tipărim Gazeta de Sud – 8000 de copii zilnic și Curierul Național – 2-300.

Am reorientat producţia tipografică spre singura nişă profitabilă, compatibilă cu dotarea noastră, tiparul de carte şcolară. Acest lucru ne-a adus o perioadă de stabilitate. Dar anul acesta, o aberație existențială a unui ministru a dinamitat întreaga piaţă a manualelor şi pur şi simplu ne-a închis această sursă de venituri. Am lucrat o vara întreagă pentru edituri care au fost puse în imposibilitatea de a vinde și deci de a ne plăti. Trebuia să recuperăm banii de la aceste edituri, pentru a plăti furnizorii de hârtie. Sunt bucuros că am reuşit să facem asta. Dar producția de carte școlara, așa cum o știam, s-a blocat iar tipografia nu mai poate funcţiona doar tipărind Gazeta de Sud, cred eu.

Toate aceste influenţe externe ne-au redus de la un trust care angaja peste 400 de persoane, la o echipă de mai puţin de 120. În acest timp în care am fost fost nevoiţi să tăiem continuu din cheltuieli, am încercat să inovăm şi să ne îndreptăm spre alte direcţii. Cu ajutorul celei mai bune echipe de jurnalişti locali şi al unei echipe de vânzări extraordinare, am dezvoltat prezenţa online a Gazetei de Sud şi am încercat să impunem pe piaţă Alege TV. Din păcate veniturile din internet sunt limitate, iar Alege TV nu a reuşit să se autosusţină financiar.

La această oră situaţia noastră este echilibrată. Media Sud nu are datorii la stat, obligaţiile au fost plătite întotdeauna la zi iar salariile s-au primit, până acum, în fiecare lună. Dar acum ne aflăm într-un moment foarte greu, cauzat de comportamentul recent al acţionarilor editorului Gazetei de Sud.

Tot timpul am încercat să protejez redactorii de orice influenţă a acţionarilor, a politicienilor şi a clienţilor de publicitate. Am fost garantul libertății editoriale.

Gazeta de Sud a fost tot timpul un ziar de opoziţie, iar coloana vertebrală a noastră a fost jurnalismul de investigaţie. Când Gazeta a scris despre construcții care stau acum în paragină, probabil am supărat acționarii. Atunci când am scris despre afacerile necurate de la groapa de gunoi a Craiovei, sigur am supărat din nou acţionarii. Când n-am scris despre concurenți în afaceri n-a fost bine. Iar acum, când am scris din nou despre mişcarea #rezist şi am chemat în prima pagină craiovenii în stradă, picătura a umplut paharul.

Am înţeles că acţionarii au nevoie de linişte, nu vor să facem valuri. Noi nu putem să le dăm această linişte. Într-o vizită fulger făcută de George Constantin Păunescu vineri seara la sediul Gazetei, am aflat că am fost revocat din funcţia de administrator. Încă de lunea trecută.

Această decizie a acţionarilor este un cadou dat PSD-ului şi un pumn în gura presei libere. Închei cu un mesaj pentru foştii colegi de la Gazeta de Sud. Vă rog să vă faceţi treaba în continuare cu acelaşi profesionalism. Să încercaţi, cât timp vi se va permite, să respectaţi aceleaşi standarde etice pe care le-am avut în aceşti ani. Vă mulţumesc pentru toţi anii pe care i-am petrecut împreună construind ziarul oltenilor de pretudindeni.

PS: Azi au concediat-o și pe Ina. Cred că au considerat-o de neînlocuit, de vreme ce i-au desființat postul de redactor-șef”, a scrie Voinea, pe Facebook.

Vezi și O televiziune, PUSĂ LA ZID în timpul partidei România-Cehia! „RUȘINEEEE!”

Inedit! Cum arăta mașina preferată a Regelui Mihai și ce s-a ales de ea-Costa un milion de dolari

ALDE vrea să pună o casieră fără experiență la conducerea Rompetrol! Cine este aceasta

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare