burduja

sursa foto:  Facebook

Era roboților găsește economia românească între ciocanul disponibilizărilor și nicovala necompetitivității

O analiza extrem de interesantă și foarte bine documentată realizată de Sebastian Burduja, liderul PACT și totodată cel care a înființat Liga Studenților Români din Străinătate este prezentată în rândurile de mai jos. Acesta a revenit în țară, în urmă cu un an de zile, după ce își petrecuse ultimii 12 ani în SUA, unde a studiat la Harvard și Stanford și anunță un viitor promițător și pe scena politică românească.

”Pentru a ramane competitiva, Romania trebuie sa se adapteze si sa devina o parte esentiala a acestui nou context economic. Iar una dintre nevoile la care ar trebui sa raspunda urgent este cea a robotilor industriali. Datele Federatiei Internationale pentru Robotica publicate pe 16 mai 2017 arata ca Romania are nevoie rapid de 10.000 de robot i industriali pentru a ramane competitiva in Europa Centrala si de Est. Potrivit aceleiasi surse, Romania are 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, in timp ce in Polonia numarul acestora este de 28, iar in Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucratori industriali. Cehia este cea mai dezvoltata piata din Europa Centrala si de Est, cu aproape 100 de roboti la 10.000 de muncitori.

Vezi și Atenție! Milioane de români, care lucrează în străinătate, riscă să fie amendați

Surpriză! Cine îi ia locul Cristinei Țopescu la Antena 3

Cum sistemul lui Taylor, bazat pe sarcini standardizate, repetitive si riguros controlate nu mai este de mult unul care sa raspunda nevoilor unui mediu economic competitiv, atat din punct de vedere al costurilor, cat si din punct de vedere al calitatii, Romania trebuie sa inteleaga urgenta trecerii la o noua paradigma de dezvoltare economica. Trebuie sa deblocam rapid forta de munca folosita in activitati repetitive si de valoare adaugata mica pentru a o putea folosi in activitati specifice noii economii. Cum?

Pentru inceput, ar fi cazul sa ne indreptam privirea si catre alte state UE si sa invatam din experienta lor. Tari precum Ungaria sau Polonia au aratat ca procesele de automatizare si robotizare au mers mana in mana cu cresterea salariilor si a numarului de posturi disponibile in industrie (chiar daca unele locuri de munca au disparut, au aparut altele noi, mai bine platite). Tehnologizarea nu inseamna neaparat pierderea locurilor de munca, asa cum o demonstreaza celebrul exemplu al introducerii bancomatelor in SUA.”

Vezi continuarea AICI!

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare