politie politia politisti

sursa foto:  mediafax.ro

EXCLUSIV Abuz al Poliției Române! Un fost colaborator acuză: ‘Asta înseamnă hărțuire, teroare!’

Un fost colaborator al Poliției Române, Cătălin Vișoiu, a declarat, pentru Bugetul.ro, că este „terorizat” de instituție, din cauză că are mai multe procese pe rol cu comisarul-șef Viorel Raicu, fostul șef de la Biroul Autorizări Arme și Muniții, din cadrul Poliției Capitalei. Concret, fostul colaborator al Serviciiului de Investigații Criminale acuză că sâmbătă, 17 octombrie 2020, i s-a luat permisul auto abuziv de către Poliția Rutieră. După cum susține, Vișoiu are permis de conducere eliberat în Marea Britanie. Timp de 10 ani, a mers pe șoselele din România cu el și până de curând nu a avut probleme. Poliția Rutieră i-a reținut, sâmbătă seara, documentul, iar pe dovadă agentul constatator i-a scris că „nu deține dreptul de a conduce autovehicule pe teritoriul României”. Ei bine, chiar site-ul Poliției Rutiere îl contrazice pe polițistul care a scris dovada. În contextul Brexit-ului, pe site-ul IGPR, se menționează că „posesorii permiselor de conducere eliberate de autoritățile din Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și cele eliberate de către Gibraltar, Guernsey și Jersey, au în continuare dreptul de a conduce pe teritoriul României după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, nefiind necesar să posede și un permis de conducere internațional”. Mai mult, pe site-ul Comisiei Europene se precizează că, după Brexit-ul care a avut loc la 31 ianuarie 2020, UE și Regatul Unit au convenit asupra unei perioade de tranziție care va dura până la 31 decembrie 2020. Până atunci, nu se va schimba nimic pentru cetățenii, consumatorii, întreprinderile, investitorii, studenții și cercetătorii din UE și din Regatul Unit. Dreptul UE se aplică în continuare Regatului Unit până la sfârșitul perioadei de tranziție, informează CE. Trebuie precizat că, în această dimineață, Bugetul.ro i-a cerut un punct de vedere comisarului Viorel Raicu, prin SMS, însă nu am primit niciun răspuns, până la publicarea articolului. Dacă îl vom avea, îl vom publica ulterior.

Vezi și Avem dovada! Florian Coldea este profesor colaborator la SNSPA! Tot în cadrul instituției lucrează și soția sa

Iată ce declară Cătălin Vișoiu

Veneam dinspre Iancului spre Bulevardul Chișinău. La semaforul de la Stadionul Național, l-am văzut pe domnul comisar Raicu.

După ce am plecat de la semafor, a trecut pe lângă mașina domnului Raicu un motociclist de la Brigada Poliției Rutiere. Am văzut că vine după mine. Am apucat să fac dreapta pe Bulevardul Chișinău. La 20 de metri, după ce am făcut dreapta, m-a oprit.

A venit agentul respectiv, mi-a cerut documentele, i le-am prezentat. A rămas foarte surprins că i le-am prezentat. S-a uitat la permis cel puțin cinci minute. S-a dus către Miramar, unde parcase mașina domnului Raicu. S-a dus până la mașina lui, nu știu ce au discutat. S-a întors înapoi și a zis că trebuie să-l urmez la Brigada Poliției, la Udriște. 

M-am conformat și am mers acolo. Au spus că nu le merge calculatorul să controleze. Au întocmit un proces-verbal de mână, în care agentul a spus că cineva a sunat la ora 16:30, la 112, să anunțe că șoferul din mașina respectivă merge fără permis. 

Când să-mi dea actele, mi-a zis că trebuie să-mi rețină permisul. Ok, de ce? Ce-am făcut, vreo contravenție, vreo infracțiune? Agentul respectiv mi-a spus nu știu, că așa mi-au zis șefii.

Am zis ok, dar treceți-mi pe dovadă motivul, un articol, să pot să-l citesc și eu. Nu știu, mi-a zis. În primul rând, nu hotărăște Poliția, dacă am dreptul sau nu, trebuie să hotărască o instanță.

E un permis pe 10 ani, nu e provizoriu. Ăsta de-abia a fost emis pe 29 septembrie, că mi-a expirat anul ăsta. L-am reînnoit. Se vede clar că sunt hărțuit, având atâtea procese cu domnul Raicu. Oriunde mă văd, mă opresc. Asta înseamnă hărțuire, teroare.

A mai fost oprit și la 1 octombrie și dus la IPJ Călărași

Pe 1 octombrie, m-au oprit și la Călărași. M-au luat la IPJ, au verificat în calculator și am plecat. De fapt, ei m-au dus înapoi la mașină”, a declarat fostul colaborator al Poliției Române, pentru Bugetul.ro.

Dovada pe care Brigada Rutieră i-a pus-o la dispoziție lui Vișoiu

Ce spune Poliția Română într-un articol publicat pe site-ul oficial

„În contextul apropierii datei de retragere a Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, și având în vedere că repercusiunile retragerii se vor resimți în mod semnificativ în domeniul drepturilor cetățenilor, în ceea ce privește recunoașterea permiselor de conducere britanice după Brexit, precizăm următoarele:

Cadrul legal în România privind circulația autovehiculelor în traficul internațional este reglementat la Secțiunea a 6-a din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În acest sens, în conformitate cu prevederile art. 83 alin. (1) – (2) din actul normativ mai sus indicat „Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 20 și art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere naționale valabile, eliberate de autoritățile:

a) statelor membre ale Convenției asupra circulației rutiere, prevăzută la art. 82 alin. (2) ;

b) statelor membre ale Uniunii Europene;

c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere auto.

Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere național eliberat de autoritățile unui stat care nu este semnatar al Convenției asupra circulației rutiere și nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere auto trebuie să posede și permis de conducere internațional.”

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ratificat Convenția asupra circulației rutiere de la Viena din 1968 la data de 28 martie 2018, Convenția urmând a intra în vigoare pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la 28 martie 2019.

Ulterior, la data de 26 februarie 2019, Guvernul Regatului Unit a notificat Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite că ratificarea convenției se va extinde și asupra teritoriului Gibraltarului, precum și asupra posesiunilor Coroanei Britanice, respectiv Guernsey și Jersey.

Conform informării Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, notificarea Regatului Unit intră în vigoare în 30 de zile de la primirea acesteia.

În acest context, posesorii permiselor de conducere eliberate de autoritățile din Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și cele eliberate de către Gibraltar, Guernsey și Jersey, au în continuare dreptul de a conduce pe teritoriul României după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, nefiind necesar să posede și un permis de conducere internațional.

În privința titularilor permiselor de conducere eliberate de autoritățile teritoriilor care nu fac parte din Regatul Unit propriu-zis, altele decât cele menționate mai sus, pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice din România, trebuie să posede pe lângă permisul de conducere național și permis de conducere internațional.”, se arată pe site-ul IGPR.

Ce spune Comisia Europeană despre Brexit

După 47 de ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, Regatul Unit s-a retras din UE la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum statut de țară terță și nu mai participă la procesul decizional al UE.

Cu toate acestea, UE și Regatul Unit au convenit asupra unei perioade de tranziție care va dura până la 31 decembrie 2020. Până atunci, nu se va schimba nimic pentru cetățenii, consumatorii, întreprinderile, investitorii, studenții și cercetătorii din UE și din Regatul Unit. Dreptul UE se aplică în continuare Regatului Unit până la sfârșitul perioadei de tranziție, se arată pe site-ul Comisiei Europene, printre altele.

Vezi și

Avem dovada! Florian Coldea este profesor colaborator la SNSPA! Tot în cadrul instituției lucrează și soția sa

Veste bună pentru angajați! Cum trebuie să își desfășoare programul de lucru în situația actualei stări de alertă

Scenariu-bombă lansat în spațiul public: Dominic Fritz se pregătește să fie următorul Klaus Iohannis?

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare