sursa foto:  playtech.ro

Veste bună pentru angajați! Cum trebuie să își desfășoare programul de lucru în situația actualei stări de alertă

Veste bună pentru angajații dornici să lucreze de acasă, dar care au uitat de aceste facilități pe care le au în perioada stării de alertă.

Cu toate că această obligație n-a mai fost scoasă prea mult în evidență în ultima vreme, angajatorii publici sau privați trebuie în continuare să treacă salariații pe munca la distanță sau să aplice un program decalat. Măsura se aplică atât timp cât este instituită starea de alertă, iar cei care n-o respectă riscă amenzi de mii de lei.

Concret, cea mai recentă hotărâre de prelungire a stării de alertă (HG 856/2020) prevede, la articolul 11, că, „pentru toate instituțiile și operatorii economici publici sau privați, se instituie obligația analizării modului de desfășurare a activității și organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu”.

Dacă trecerea salariaților pe telemuncă sau pe munca la domiciliu nu-i posibilă, angajatorii trebuie să organizeze programul de lucru în așa fel încât salariații să vină și să plece de la serviciu cel puțin la două ore diferite. De exemplu, jumătate să vină la birou la 8:00 și să plece la 16:00, iar celalaltă jumătate să vină la 10:00 și să plece la 18:00.

„În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile și operatorii economici publici și privați organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră”, scrie în hotărâre.

Cei care nu respectă această obligație riscă o amendă de la 1.000 la 5.000 de lei, ce poate fi aplicată, de către inspectorii muncii, în baza literei b a articolului 66 (cu referire la litera q a articolului 65) din Legea 55/2020.

Starea de alertă a început pe 15 mai și este programată momentan să dureze până pe 13 noiembrie 2020, conform avocatnet.ro.

Citește și:

Scenariu-bombă lansat în spațiul public: Dominic Fritz se pregătește să fie următorul Klaus Iohannis?

Proiectul a fost adoptat! Vești importante pentru toți șoferii

Vouchere pentru milioane de români! Cine sunt beneficiarii și când veți intra în posesia lor

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare