sursa foto:  hotnews.ro

Update! EXCLUSIV Acuzații grave la adresa unui ministru din Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR! ‘Cum să dai bani publici pentru un sport care nu există oficial?’

Update. Contactat de Bugetul.ro, Florentin Marinescu, președintele Federației Române de Arte Marțiale (FRAM), ne-a declarat că acuzațiile lui Cătălin Vlad sunt nefondate. Mai mult, Marinescu susține că antrenorul de BJJ încearcă să rupă Federația de Arte Marțiale, la fel cum au încercat și alții înaintea sa.

Sportul respectiv, de care vorbește, este în cadrul Federației Române de Arte Marțiale. Nu are nicio legătură cu el, cu nimic. El este membru al Federației, dar nimeni nu s-a gândit vreodată că cineva din cadrul FRAM poate să defăimeze Federația și să rupă Federația. Astfel, în statut n-a fost trecut niciodată, că astfel de elemente n-au ce căuta în cadrul Federației.

El vorbește din cadrul Federației de un sport pe care și l-ar dori el să și-l facă federație, ceea ce nu se poate, pentru este deja un sport care există în România, care apare în statutul FRAM.

Faptul că el a depus o hârtie la Ministerul Sporturilor, la care a primit un răspuns că este în recunoaștere – așa se trimite răspunsul! Într-adevăr, se fac vizionări, MTS e obligat să facă treaba asta. N-o face pentru că își dorește sau să inducă în eroare, ci pentru că așa spune legea: să faci trei vizionări și să dai un răspuns”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Florentin Marinescu.

Acuzații grave la adresa ministrului UDMR al Tineretului și Sportului, Eduard Novak! Cătălin Vlad, vicepreşedinte al Federaţiei Europene de Sport Jiu-Jitsu, susține că ministrul Eduard Novak alocă bani publici pentru un sport care se află în plin proces de recunoaștere.

Într-o declarație transmisă Bugetul.ro, Vlad spune că, deși BJJ-ul (n.r. – Brazilian Jiu-Jitsu) se află în plin proces de recunoaștere, Ministerul Sportului alocă bani Federației Române de Arte Marțiale pentru acest sport. 

Bugetul.ro a cerut un punct de vedere și de la Ministerul Tineretului și Sportului, însă, până acum, nu am primit niciun răspuns.

Iată ce a declarat, pentru Bugetul.ro, Cătălin Vlad:

Am să vă vorbesc despre o situaţie gravă şi abuzivă, petrecută în sportul românesc, cu girul MTS, în favoarea unei federaţii sportive naţionale.
Tocmai în această perioadă în care starea sportului la noi este dificilă, în care se invocă lipsa rezultatelor, dar mai ales a investiţiilor, Ministerul Tineretului şi Sportului îşi permite să aloce discreţionar, bani publici pentru o ramură sportivă aflată în plin proces de recunoaştere, către Federaţia Română de Arte Marţiale, deşi sportul în sine (cunoscut sub numele de BJJ, Brazilian Jiu-Jitsu sau Sport BJJ) NU se află în nomenclatorul ramurilor sportive recunoscute oficial, prin ordin de ministru.
Mai mult, pentru acest sport, sunt pe rol cereri de recunoaştere, încă din 2016, iar MTS chiar a comunicat şi a recunoscut acest aspect. În ciuda acestor evidenţe, MTS a acordat bani publici în 2019, 2020 şi iată că din nou, în 2021, către Federaţia Română de Arte Marţiale, pentru acest sport, ignorând procedurile legale existente în baza Legii 69/2001 şi încercând să sprijine ad-hoc o recunoaştere a sportului pe uşa din dos (ascunsă), în curtea respectivei federaţii.
Cum să dai bani publici pentru un sport care nu există oficial? Este nu numai o atitudine discriminatorie la adresa celor care cer recunoaşterea sportului pe cale oficială, dar şi deturnare de fonduri.
Sportul cunoscut sub numele de BJJ, Brazilian Jiu-Jitsu sau Sport BJJ este un sport care se bazează eminamente (99%) pe lupta la sol. Din 1967, de la primele forme organizatorice petrecute în Brazilia şi până în 2010, a fost singurul sport din lume care a avut regulament centrat, aşa cum am precizat, în proporţie de 99% pe lupta la sol. Rădăcinile sale sunt în Judo, în ciuda unei etimologii a numelui care poate induce în eroare, evoluţia exclusivă către sport, fiind similară ambelor arte.
Din anul 2010, şi alte sporturi, la nivel internaţional, au început să introducă forme de luptă la sol (Judo, Ju-Jitsu Tradiţional), dar niciodată în aceaaşi măsură ca BJJ-ul.
Primele forme de practică în România s-au întâmplat în 2004, pentru ca începând cu 2007 să avem şi primele competiţii autohtone. Este un sport, care la momentul actual are milioane de practicanţi, care are mai multe federaţii internaţionale independente private şi o singură federaţie globală cu statut de ONG sportiv, respectiv SJJIF.
Rădăcinile situaţiei abuzive actuale le identificăm în 2008, când Federaţia Română de Arte Marţiale (FRAM), îşi permite să facă o manevră în afara legii, mai pe scurt, profitând de o analogie etimologică, modifică statutul şi arată că Departamentul de Ju-Jitsu din cadrul acesteia cuprinde stilurile de Ju-Jitsu în totalitate, structurate în funcţie de organismele internaţionale în care se regăsesc. „Subtil” introduc la sfârşitul frazei şi denumirea IBJJF, adică International Brazilian Jiu-Jitsu Federation, cu referire la această federaţie. Iau un aviz consultativ de la MTS şi trec modificarea pe la instanţă, profitând de caracterul necontencios, adică nelitigios al modificărilor la statut. Mai pe scurt, hotărârea instanţei nu are autoritate de lucru judecat în materia modificărilor la statut.
Dacă e să fac o analogie, manopera este similară constituirilor de societăţi comerciale în anii ’90, când fiecare trecea ce dorea în obiectul de activitate, la grămadă.
În materie sportivă, există însă acel certificat de identitate sportivă, care atestă ce ramuri sportive sunt recunoscute în activitatea ta ca federaţie, şi certificatul este actul oficial de legitimare emis de MTS. Ei bine, FRAM nu are trecut în acel certificat sportul BJJ, mai mult, ramura sportivă este una generală, „arte marţiale”, cum este şi denumirea Federaţiei. De altfel, în Legea 69/2000, nu există termenul de „stiluri” folosit ilegal de FRAM.
Dar ce este cu acele avize consultative din partea MTS ?
Avizele consultative sunt acele opinii pe care organul care adoptă sau emite un act administrativ este obligat, potrivit legii, să le solicite altor organe ale administraţiei publice sau unor organisme de specialitate, dar nu este obligat să ţină seama de conţinutul acestora.
Adoptarea sau emiterea fără solicitare şi fară obţinerea acestui aviz duce la nulitatea actului, nu pentru că actul respectiv a fost emis fară să se ţină seama de cuprinsul avizului, ci pentru că nu s-a solicitat avizul, conform legii.
Practic, avizele respective sunt doar o formalitate, ele nu pot fi atacate de alte persoane, pentru că ceea ce conţin ele nu are caracter obligatoriu.
Numai că, acest aviz consultativ permite FRAM să invoce că MTS a avizat, iar MTS ridică din umeri spunând că decizia e la FRAM, ei doar bifează un răspuns şi o avizare…”consultativă”.
Fireşte, e greu să acceptăm că MTS nu cunoaşte ce avizează şi nu constată încălcările evidente ale legii. E clar că le susţine tacit sau chiar făţiş, cum o sa vedem în continuare pe cererea de finanţare.
Toate aceste manopere, din condei, dolosive, au ajutat însă Federaţia Română de Arte Marţiale să inducă în eroare pe cei din jur şi să invoce de atunci şi până azi că, „BJJ-ul e la noi”.
Aşa cum spuneam, Legea 69/2000 nu prevede nicăieri termenul de „stil”, ci se referă la probă, disciplină şi ramură sportivă, cu procedură distinctă de recunoaştere a unui sport. Prin urmare, referirea la noţiunea de „stil” din statutul FRAM, este ilegală.
Mai mult, FRAM nu este recunoscută de IBJJF şi nici nu a cerut vreodată afilierea, aşa cum recunoaşte recent chiar MTS, dar îşi permite să clameze că ar deţine BJJ-ul .
Cu ce scop? De acaparare a unui sport şi de pretindere a unei felii tot mai mari din tortul cu bani publici împărţit de MTS. Adică, „uite câte sporturi am, unele din ele cu priză mare la public (aici e vorba de BJJ), vreau mai mult în farfurie..”
Din 2008, până în 2019, FRAM nu a organizat însă nimic, şi nici nu a promovat vreo acţiune legată de BJJ. Mai mult, s-a opus în 2018 unei cereri depuse în 2016 pentru recunoaşterea sportului BJJ, care între timp, pe legislaţia de atunci, a devenit caducă.
Competiţii de BJJ în România s-au desfăşurat frecvent, de amploare, în fiecare an, dar toate au fost finanţate din bani privaţi şi fără legătură cu vreo altă federaţie sportivă publică.
În primăvara anului 2019, se întâmplă o iniţiativă privată care să adune laolaltă comunitatea de BJJ, pentru o organizare independentă şi recunoaşterea legală a sportului, care se practică la nivel de masă în România. Cătălin Vlad, cel care vă vorbeşte acum, primeşte mandat din partea federaţiei internaţionale sportive SJJIF să organizeze prima adunare generală cu iniţiativă de recunoaştere a sportului BJJ şi face un apel public la acest demers.
Ce urmează? FRAM se amorsează imediat şi „prepară” un aşa-numit subdepartament de BJJ, în cadrul Departamentului de Ju-Jitsu tradiţional, deşi modalitatea de constituire a unui astfel de subdepartament nu este prevăzută nici măcar în statutul acestora.
Mai mult, în toamna anului 2019, iese pe firmament cu competiţia Campionatul Naţional de Jiu-Jitsu Brazilian (BJJ), deşi sportul NU era recunoscut pe cale legală, respectiv pe Legea 69/2000.
Modificarea de calendar sportiv este intempestivă, dar este avizată de MTS, şi competiţia se întâmplă aşadar cu ştiinţa MTS, care nu poate pretinde necunoaşterea acestor aspecte. Este baza de plecare pentru finanţările din bani publici acordate de MTS către FRAM, în anii 2020 şi 2021 pe BJJ.
Pe scurt, ai un sport de notorietate, faci o „recunoaştere” tacită, în afara legii, dar mai grav, construieşti acea recunoaştere, cu bani publici. Asta face în prezent FRAM, cu complicitatea MTS.
În ceea ce mă priveşte, împreună cu colegii mei, Mircea Cubleşan, Cătălin Zmarandescu, Ovidiu Jimborean şi sprijiniţi de majoritatea cluburilor şi practicanţilor din ţară, am depus LEGAL, cerere de recunoaştere a sportului BJJ.
Cum a fost tratată de MTS? Cu indiferenţă, deşi instituţia recunoaşte că mai există şi alte cereri de recunoaştere pe rol. Am ajuns la procese, atât cu MTS, cât şi cu FRAM, de asemenea le-am notificat să nu mai aloce, respectiv să nu mai folosească bani publici pentru un sport care nu este recunoscut oficial, pe calea legii.
Având cunoştinţă de acest lucru, MTS se încurcă în adrese, pasează mingea în curtea FRAM, de unde vine înapoi către MTS, într-un joc menit să inducă în eroare, să ascundă şi să bage un sport, pe poarta din dos, în curtea FRAM.
Mai mult, MTS ajută cu bani publici FRAM să organizeze competiţii de BJJ, cursuri de antrenori (nu există în nomenclatorul Scolii Naţionale de Antrenori, ocupatia antrenor de BJJ, pentru că nu există ramură sportivă). A făcut-o în 2019, în anul 2020 şi o face în anul 2021, clamând inocent că FRAM hotărăşte ce face cu banii şi ce competiţii organizează.
Nimic mai fals.
Evident că MTS are cunoştinţă de dispoziţiile art.58 din Regulamentul Regulamentul de punere în aplicare a dispozițiilor Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, care îl obligă la supravegherea şi controlul federaţiilor sportive, dar şi de Metodologiile privind finanțarea federațiilor sportive naționale de către Ministerul Tineretului și Sportului.
Practic, chiar dacă bugetul anual este acordat global către FRAM, funcţionarii MTS sunt obligaţi să verifice PUNCTUAL, fiecare solicitare şi temeiul acesteia.
Aşadar, cum să treci într-o cerere de finanţare, solicitări de organizare a unor evenimente naţionale pentru un sport care nu există oficial, iar MTS, deşi recunoaşte că acest sport nu este recunoscut, şi FRAM nu e afiliată la IBJJF, acordă acestora bani publici, în condiţiile în care tot MTS precizează, că da, există cereri de recunoaştere a sportului pe rolul acestei instituţii. Deja situaţia nu mai este atât de simplă, ci migrează către domeniul anchetei penale.
Pe de altă parte, domnul Ministru Edward Novak verifică ce semnează sau îşi deleagă atribuţiile funcţionarilor subordonaţi?
Are cunoştinţă domnul Ministru de situaţiile similare cu sporturile MMA şi Free-Style Kickboxing, în care MTS a pierdut şi în care a adoptat aceeaşi atitudine ca şi în această situaţie? Îi recomand să lectureze decizia civilă nr. 1765/08.04.2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care MTS a fost obligat să recunoască ramura sportivă Arte Marţiale Mixte-MMA.
Lăsaţi sporturile să se se dezvolte independent, lăsaţi acest sport, BJJ, să se dezvolte liber, nu sub umbrela federaţiilor de “Karate”, cum umblă vorba cutumiară prin MTS, când e vorba de acordarea banilor publici.
BJJ-ul nu are nici o legătură cu Karate, iar noi nu vrem bani de la stat, ci doar un tratament nediscriminatoriu şi organizare separată de alte ramuri sportive! “

Cătălin Vlad
Centură neagră BJJ, certificat SJJIF şi IBJJF
Vicepreşedinte Federaţia Europeană de Sport Jiu-Jitsu
Preşedinte ACS Brave Combat, membru FRAM din 2017
Semnatar al cererii de recunoaştere pentru BJJ, desemnat în 2019 prin mandatul preşedintelui Sport Jiu-Jitsu International Federation pentru iniţierea demersurilor de recunoaştere a acestei ramuri sportive în România”.

Totodată, Cătălin Vlad ne-a pus la dispoziție și un răspuns primit de la Ministerul Tineretului și Sportului, în care se precizează că BJJ-ul este în proces de recunoaștere.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare