sursa foto:  radiocluj.ro

EXCLUSIV Agenția Națională pentru Achiziții Publice începe verificarea Poștei Române! Achiziție de măști de protecție suspectă

Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) începe verificarea Companiei Naționale Poșta Română SA. Bugetul.ro a descoperit o achiziție suspectă a Poștei Române, iar ulterior ne-am adresat ANAP-ului, pentru a vedea dacă s-a autosesizat sau nu în acest caz. Concret, în luna mai 2021, Poșta Română a demarat două proceduri de achiziție măști de protecție: 1. licitație deschisă (https://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100215552) și 2. o negociere fără publicare (https://e-licitatie.ro/pub/notices/ca-notices/view-c/100216044), care avea ca scop acoperirea necesarului cu produse până la momentul finalizării procedurii de la punctul 1. În urma acesteia din urmă, s-au achiziționat de la SC DATINA CONCEPT SRL măști care au acoperit necesarul pe trei luni. Ulterior, la 10 iunie 2021, după cum se poate observa și în Sistemul Electronic de Achizii Publice (SEAP), licitația deschisă de la punctul 1 a fost anulată. La 28 august 2021 s-a demarat o nouă procedură de licitație, în locul celei anulate, care are ca termen de depunere a ofertelor data de 01.11.2021. (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100128425). Conform surselor Bugetul.ro, în luna septembrie a acestui an, Compania Națională Poșta Română a făcut o achiziție directă de măști pentru a acoperi necesarul, fără să mai facă anunț în SEAP/SICAP, fără niciun fel de publicare. Respectiva achiziție, potrivit surselor noastre, a fost făcută tot de la SC DATINA CONCEPT SRL și are o valoare de 186.000 lei fără TVA. Ei bine, cu privire la această ultimă achiziție, ANAP a anunțat, pentru Bugetul.ro, că se va sesiza, pentru a vedea dacă îndeplinește sau nu prevederile legale. Facem precizarea că, la finalul lunii septembrie, l-am întrebat pe directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, ce măsuri a întreprins pentru a asigura stocul de măști de protecție, având în vedere că, potrivit datelor din registrul national al achiziiior publice, cea mai recentă achiziție de măști a fost făcută in luna iunie 2021 si era de 1,3 milioane de măști. Conform calculelor noastre, la această dată, ar rezulta că stocul de măști pentru postasi este ori epuizat, ori pe terminare, i-am transmis atunci, precizându-i că licitația în curs are termen de finalizare luna noiembrie 2021. În replică, Valentin Ștefan a precizat, pentru Bugetul.ro, că „a fost demarată procedura de licitație de achiziție de măști cu un necesar pe trei luni, care are ca termen de depunere a ofertelor data de 01.11.2021. La această dată, nu există sincope în aprovizionarea cu materiale pentru combaterea contaminării cu SARS-CoV-2”.

Ce ne-a transmis ANAP?

„Pentru alegerea modalității de atribuire a unui contract de achiziție sectorial, trebuie avute în vedere prevederile art. 16 din Legea nr. 99/2016, care interzic entității contractante să divizeze contractul de achiziție în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, sau să utilizeze metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege.

Entitatea contractantă trebuie să aibă în vedere și prevederile art. 17 din Anexa la HG nr. 394/2016 potrivit cărora estimarea valorii unei achiziții sectoriale se realizează având în vedere obiectul acesteia, care se pune în corespondență cu codul/codurile CPV care îl descriu cât mai exact, relevantă în acest context fiind activitatea ce caracterizează scopul principal al contractului. În acest sens, în cazul în care este necesară achiziționarea mai multor produse care au același cod CPV sau care au cod CPV diferit, dar a căror achiziționare răspunde scopului principal al contractului, valoarea estimată a contractului se stabilește prin cumularea valorilor tuturor acestor produse.

În subsidiar, vă informăm că ANAP va iniția o procedură de supervizarea la CN Poșta Română SA, cu scopul verificării aspectelor sesizate de dumneavoastră. În situația în care vor fi constatate anumite nerespectări ale prevederilor legislației în domeniu, instituția noastră va transmite raportul procedurii de supervizare Curții de Conturi a României, instituție abilitată să verifice modul de desfășurare al procedurilor de atribuire, inclusiv a achizițiilor directe, în conformitate cu prevederile art. 247 din Legea nr. 99/2016 „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează ex-post de către persoane împuternicite în acest scop de Curtea de Conturi a României”. Totodată, precizăm că instituția noastră vă va comunica concluziile acțiunii de supervizare”, a precizat ANAP, pentru Bugetul.ro.

Ce ne-a răspuns directorul Poștei Române când l-am întrebat ce măsuri a întreprins pentru asigurarea stocului de măști până la finalizarea licitației din noiembrie

R: Conform datelor din registrul national al achiziiior publice, cea mai recenta achiziție de măști a fost făcută in luna iunie 2021 si era de 1,3 milioane de măști. Conform calculelor noastre, la această dată ar rezulta că stocul de măști pentru postasi este ori epuizat ori pe terminare. Licitația în curs, publicata în SICAP, are termen finalizare luna noiembrie 2021. Ce măsuri ați întreprins pentru asigurarea stocului de măști până la finalizarea licitației?

Valentin Ștefan, directorul Poștei Române: A fost demarată procedura de licitație de achiziție de măști cu un necesar pe trei luni, care are ca termen de depunere a ofertelor data de 01.11.2021. La această dată, nu există sincope în aprovizionarea cu materiale pentru combaterea contaminării cu SARS-CoV-2.

Vezi și EXCLUSIV Valentin Ștefan, directorul Poștei Române: ‘În acest moment, 73 de salariați sunt confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2’/Peste 8.200 de poștași s-au vaccinat

Răspunsul INTEGRAL de la ANAP

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare