sursa foto:  avocatura.com

EXCLUSIV! Avocații se revoltă: haos total pe toate palierele Justiției

La ora actuală în Justiție este un adevărat haos sau cel puțin asta se vede la televizor. Război în DNA, război în CSM și mai nou și UNBR-ul pare să fie luat la țintă chiar de membrii săi. Din ce în ce mai mulți avocați se plâng că modul în care este administrat bugetul UNBR lasă de dorit și se tem că într-un final vor rămâne fără pensii.

Bugetul.ro a fost contactat de mai mulți avocați, care au dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă cu taxele pe care sunt obligați să le plătească lunar pentru a putea profesa. Și ele nu sunt deloc mici. Ai sau nu ai clienți, ai sau nu ai încasări, trebuie să plătești taxele la Barou sau ești suspendat.

Ce se întâmplă însă cu banii? „Se duc în conferințe de 5 stele, în cele mai scumpe hoteluri. Totul e nu doar lux, ci luxul luxului. Conducerea UNBR, decanii barourilor sunt într-un permanent pelerinaj de lux pe banii noștri evident. Se numește protocol. Sunt și decani care iau și tinere avocățele cu ei în acest pelerinaj, că doar au bani. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă la CAA și dacă voi mai ajunge să iau pensie”, ne-a declarat un avocat, care însă nu a dorit să-și dea și numele, la fel ca și ceilalți care ne-au contactat pentru că „Vrei sa mă suspende ăștia?”.

Așa să fie, cum spune domnul avocat? Nu știm, așa că ne-am dus direct la sursă pentru a afla cum stau lucrurile de fapt.

Unde sunt banii avocaților?

CAA este Casa de Asigurări a Avocaților, așa că noi le-am scris celor de la UNBR și le-am prezentat angoasele celor pe care îi reprezintă. Răspunsul a fost că UNBR nu este instituție publică (noi am demonstrat deja că este – vezi aici detalii), dar că „pentru bună regulă și transparență (…) vă rugăm să aveți în vedere dispozițiile normative în vigoare conform cărora Casa de Asigurări a Avocaților este o instituție autonomă, cu personalitate juridică, patrimoniu și buget propriu. C.A.A. este condusă de domnul av. dr. Florin Petroşel. Informațiile privind activitatea acesteia le puteți obține de la această persoană juridică„.

Și așa am făcut. Fix ca la instituțiile statului când ai o problemă de rezolvat. Te plimbi o zi de la un ghișeu la altul și în final încetezi până și să mai speri.

Dar să revenim. Le transmitem celor de la CAA că am aflat că nu ar avea suficienți bani în buget și că pensiile avocaților ar fi în pericol. Domnul avocat dr. Petrosel Florin a preferat să evite răspunsul și ne-a trimis la un raport pompos de 173 de pagini, considerând probabil că nu îl vom citi. Însă am citit chiar și acel i lipsă din cuvântul solicitări.

„Urmare a solicitari dvs. privind situatia financiara a C.A.A., va comunicam faptul ca toate datele economice si statistice ale C.A.A. sunt publice si se regasesc in raportul anual al Consiliului de Administratie al C.A.A.

Ultimul raportul, cel pe  pe anul 2016, poate fi regasit pe site-ul C.A.A. (www.caav.ro) in sectiunea “Comunicate” (link direct: http://www.caav.ro/wp-content/uploads/2017/03/Brosura_2017_Casa_de_asigurari_avocatilor_din_Romania_UNBR_PAGINAT_BT.pdf ).
Cu stima,
av. dr. Petrosel Florin”.

Se recomandă…”adoptarea unor standarde de cost rezonabile faţă de actuala stare a sistemului”

Și ce am descoperit? Fix ce ne-au spus și avocații îngrijorați că vor rămâne fără pensii. Dragi avocați, trageți singuri concluziile.
„Comisia apreciază că anumite cheltuieli puteau fi sensibil diminuate şi recomandăm pe viitor o mai mare prudenţă.
Comisia de cenzori a constatat faptul că anumite cheltuieli, înregistrate la capitolul protocol, au fost efectuate pentru activităţi organizate de către U.N.B.R. împreună cu C.A.A., sau care vizau analiza activităţii C.A.A., însă nu a identificat sub aspect formal decizii asumate de către C.A. al C.A.A şi recomandă ca astfel de operaţiuni „de compensare” să fie precedate de decizii asumate, sub aspect formal, de către cei în drept.
Chiar dacă nivelul cheltuielilor efectiv efectuate este sub cel prognozat/bugetat comisia de cenzori recomandă ca anumite cheltuieli pentru achiziţii de bunuri şi servicii să se facă utilizând portalul SEAP şi stabilirea unor reguli de transparenţă la nivelul întregului sistem.
Nu lipsit de importanţă ar fi adoptarea unor standarde de cost rezonabile faţă de actuala stare a sistemului”, se arată în raportul menționat de domnul Petrosel.

Actuala stare a sistemului? Asta ar trebui să ne dea un pic de gândit. Nu o fi UNBR instițuție publică așa cum susține domnul avocat dr. Gheorghe Florea, președinte UNBR, dar cu siguranță se comportă ca atare. Să curgă șampania, mai ales că numai din taxa de examen pentru admiterea în profesia de avocat se strâng în jur de un MILION de euro anual.

Vezi și EXCLUSIV! Incompetență sau abuz în Justiție? Unde merg milioanele de euro de la UNBR. Așteptăm reacția ministrului Tudorel Toader

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare