sursa foto:  digi24.ro

EXCLUSIV Ciudatul caz al procurorului care a vânat șefia DIICOT! Partea I: Acarul Păun și cum a fost ‘extras’ comisarul ANPC care a dat Ok-ul la Vamă

Fost candidat la șefia DIICOT, procurorul Teodor Niță a luat câteva decizii, cel puțin, controversate într-un caz privind importul/exportul ilegal de deșeuri, în care apar nume grele, precum fostul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Marian Rîșnoveanu, Andrei Oliver, comisar în cadrul Compartimentului Corp Control al ANPC, cu statut de martori, și fosta șefă a Vămii din Portul Constanța, Adriana Filimon, aceasta fiind inculpată.

Astăzi, Bugetul.ro o să vă prezinte prima parte a anchetei noastre, referitoare la Andrei Oliver, comisar în cadrul Protecției Consumatorilor Constanța, promovat, ulterior, în Compartimentul Corp Control al ANPC de către liberalul Eduardt Cozminschi, fostul președinte al ANPC.

Povestea pe scurt: două companii românești au importat de la o firmă britanică produse second-hand, despre care procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța susțin că în mare parte erau deșeuri. 

Astfel, potrivit rechizitoriului întocmit de Teodor Niță, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, <<în data de 16.10.2019, fiind efectuată o previzualizare a mărfurilor din containerele … și … de către lucrătorul vamal în coopera cu lucrătorul din cadrul Autorității Naționale a Protecției Consumatorului – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța s-au concretizat suspiciuni asupra legalității și statutului juridic al acestora prin încălcarea prevederilor Regulamentului CE nr. 1013/2006 privind transferurile de deșeuri. Ca urmare a acestor suspiciuni în data de 18.10.2019 Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud a solicitat efectuarea unui control fizic comun a mărfurilor de șapte containere, printre care și cele două mai sus menționate, fiind necesară participarea lucrătorilor din cadrul A.N.P.C. – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța și a celor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Constanța. În continuare, în data de 22.10.2019, echipa comună a efectuat controlul fizic în Portul Constanța Sud asupra containerelor … și …, care aveau ca destinatar S.C. PRODUCT DEVELOPMENT S.R.L. În data de 23.10.2019, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța au întocmit Nota de constatare nr. 725 din 23.10.2019, în care stabileau faptul că în cele două containere sunt deșeuri și produse amestecate cu deșeuri, iar pentru întreaga marfă inculpatul Talpău Gheorghe, administratorul societății PRODUCT DEVELOPMENT SRL, a declarat că nu deținea document din care se certifica calitatea sau conformitatea produselor transferate din UK și nici nu putea preciza dacă articolele electronice sau DEEE-urile mai putea fi utilizate. Urmare a celor constatate, au fost stabilite măsuri de interzicere pe teritoriul României a mărfurilor din cele două containere, acestea fiind deșeuri. În aceeași zi, comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța au întocmit documentul oficial înregistrat sub nr. 3441IICJCT/23.10.2019, cu privire la conținutul celor 2 containere, prin care se precizau în mod clar și fără echivoc că se interzice (n.r. – intrarea) pe teritoriul României a mărfurilor second-hand în amestec cu deșeuri în conformitate cu prevederile OUG 195/2005 privind protecția mediului și l-au transmis Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud pentru a fi urmărit pentru punere în aplicare. Comisarul din cadrul ANPC – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța a întocmit „nota de constatare” prin care se menționa expres faptul că se interzicea punerea în libera circulație a bunurilor din containere, până la aducerea la conformitate și totodată informa ANPC – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Ilfov pentru a se asigura de îndeplinirea acestei măsuri de către societatea importatoare, ocazie cu care acesta a și sigilat cele două containere>>. 

Documentele intrate în posesia Bugetul.ro îl contrazic pe procuror

Conform adreselor cu nr. 3674 din 23.10.2019 și 3676 din 23.10.2019, întocmite de comisarul Andrei Oliver, CJPC Constanța informează atât CJPC Ilfov, cât și Biroul Vamal Constanța Sud că „se pot pune în liberă circulație” produsele din cele două containere. De asemenea, Andrei Oliver o informează pe șefa Biroului Vamal de la acea vreme, Adriana Filimon, că respectivele containere „au fost sigilate” și că „s-a sesizat CJPC Ilfov pentru asigurarea conformității produselor, înainte de punerea acestora pe piață, cu respectarea prevederilor art. 2 lit a. din Directiva 2001/95/CE”. 

<<(…) acțiunile de control în vamă au fost efectuate în baza protocolului de colaborare încheiat între ANPC și Autoritatea Națională a Vămilor și a adresei Biroului Vamal Constanța Sud înregistrată la C.J.P.C. Constanța cu nr. 3361/21.10.2019 prin care se comunica faptul că bunurile importate de către operatorul economic PRODUCT DEVELOPMENT SRL prezintă suspiciunea că nu poate fi utilizate în condiții de siguranță și securitate, find uzate, dar nu au grad de uzură specificat. Comisarul Șef Adjunct delegat, Scînteie Ecaterina i-a dispus verbal comisarului Andrei Oliver efectuarea controlului în vamă, unde acesta a și verificat fizic, parțial, produsele existente în containere (produse ambalate pe paleți au fost vizualizate prin ambalaj și s-a concluzionat că sunt același tip de produse verificate fizic). S-a întocmit Invitație 0115747/22.10.2019 în care a fost meționat că sunt produse second hand (produse și echipamente electrice, jucării și alte produse) care nu respectau prevederile legale (HG nr. 409/2016, HG nr. 74/2011 și OG nr. 21/1992) și astfel erau prezumptiv periculoase. Comisarul Andrei Oliver a întocmit PVC seria AAA nr. 378616/23.10.2019 în care a concluzionat că produsele nu aveau date de identificare, caracterizate și nu îndeplineau prevederile HG nr. 409/2016, HG nr. 74/2011, Regulamentul CE 765/2008, HG nr. 699/2012, OG nr. 21/1992 și vor fi puse pe piață doar după îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege și cu acordul CJPC Ilfov. S-a propus măsura de „restricționare a introducerii pe piață a produselor până la aducerea la conformitate în confirmate cu art. 3, alin. 4 din Directiva 2001/95/CE”. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a transmis adresa nr. 3674/23.10.2019 către Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud cu mențiunea că „se pot pune în liberă circulație produsele aflate în containerele” în cauză și adresa nr. 3676/23.10.2019 către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov cu mențiunea că „au fost puse în liberă circulație produsele din containerele în cauză, containere ce conțin produse second-hand”. (…) Măsura de restricționare a punerii pe piață dispusă în PVC de către comisarul Andrei Oliver trebuia comunicată către Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, așa cum este prevăzut în Regulamentul CE 765/2008. În schimb, comisarul Andrei Oliver a transmis adresa cu nr. 3674/23.10.2019 în care informează Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud că „se pot pune în circulație produsele” în cauză>>, se precizează într-un alt document intrat în posesia Bugetul.ro.

Comisarii CJPC Ilfov, în rolul acarului Păun?

După ce CJPC Constanța a dat OK-ul pentru punerea în liberă circulație a produselor din containerele importate din Marea Britanie, comisarii de la CJPC Ilfov – Hiera Dan Alexandru, Martoiu Rodica Daniela, Mihalcea Mioara și Lupu Corina – au fost trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu, la finalul anului 2020, deși aceștia nu au competențe pe deșeuri și nici nu puteau să aducă la conformitate respectivele produse, dat fiind că de această operațiune se ocupă agentul economic, nu ANPC.

Reamintim prin prezenta că Autoritatea Națională pentru Protecția Cosumatorilor în baza HG nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare, își desfășoară activitatea de verificare a punerii pe piață a bunurilor și/sau prestarea serviciilor, iar eventualele deșeuri ce fac obiectul unor contracte comerciale privind depozitarea, transporturilor sau punerea pe piață a acestora excedează sfera competențelor noastre. De menționat că produsele second-hand importate, transportate și comercializate de către operatorii economici se pot găsi, sau nu, ca produse adresate consumatorilor persoane fizice, situație în care atribuțiile instituției noastre se rezumă la verificarea doar în ceea ce privește asigurarea informării cu privire la faptul că este un produs second-hand și că a fost supus operațiunilor de curățare, dezinsecție și dezinfecție. De asemenea, menționăm că atât la data și ora controlului efectuat de către comisarul Andrei Oliver, comisar în cadrul CJPC Constanța, precum și la data emiterii prezentei, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor nu are capacitatea tehnică de a evalua nici direct, nici prin intermediul unor teste de laborator, nefiind autoritatea competentă și neprimind atribuții în acest sens cu privire la depistarea eventualei contaminări radioactive sau de altă natură din care să se deducă că este un deșeu și mai mult că acest este periculos”, se mai arată în documentul citat anterior.

Coordonatorul Corpului de Control al ANPC: Andrei Oliver a respectat Procedura-cadru

În decembrie 2019, Eduardt Cozminschi prelua șefia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Ulterior, el îl instala la coordonarea Compartimentului Corp Control din cadrul ANPC pe Marius Laurențiu Paraschiv. Totodată, în Corpul de Control al ANPC a ajuns și comisarul Andrei Oliver. Acum, dat fiind că Claudiu Dolot, liberal din Caraș-Severin, a preluat șefia ANPC, Corpul de Control va avea o altă componență. Miercuri, lui Marius Paraschiv i-a expirat detașarea de la Ministerul Agriculturii la ANPC. Înainte ca Paraschiv să părăsească ANPC-ul, Bugetul.ro l-a contactat pe acesta luni, când încă era coordonatorul Corpului de Control al ANPC, și l-a întrebat cum a fost posibil ca Andrei Oliver să-i controleze apoi pe comisarii CJPC Ilfov – Hiera Dan Alexandru, Martoiu Rodica Daniela, Mihalcea Mioara și Lupu Corina -, având în vedere că este martor în dosarul respectiv.

Marius Paraschiv ne-a declarat că Andrei Oliver s-a ocupat de dosarul în care apărea ca martor și că nici nu a avut acces la dosar.

Nu i-a controlat el, nu i-a controlat Oliver Andrei. Când a apărut acea sesizare de la Parchet, că noi am fost sesizați de către Parchetul de la Constanța referitor la această poveste, automat l-am scos din orice… așa, l-am trimis la Constanța să-mi pregătească, adică am mers în spatele lui la Constanța și am verificat toate documentele și am făcut actele premergătoare. Am făcut actele de control care nu produc efecte juridice și alte… sunt decizii ale Înaltei Curți de Justiție, sunt mai multe chestii. Le-am făcut cu un coleg de-al meu de la București, de la Comisariatul București, care se numește Paul Voicu (n.r. – membru al Corpului de Control al ANPC în acea perioadă), și actul în ceea ce-l privește pe Oliver Andrei, și actul care îi privește pe cei de la Ilfov. Nu a avut nicio implicare, nu a avut acces la documente, nu a avut acces la nimic. La documentele pe care le-am făcut eu, nu (a avut acces – n.r. ). Pentru că atunci l-am și trimis în concediu. Până am trimis eu actele la Parchet, nu a avut niciun fel de prezență. 

Nu l-am văzut (n.r. – dosarul respectiv). Eu am făcut un act de control, o Notă de control – așa se numește -, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Actele mele vorbesc de la sine, actele de control, în sensul în care, dacă-mi aduc aminte bine, că e un an de atunci, un an și: Oliver Andrei a sigilat containerele, iar Garda de Mediu a dat interzis de intrare în țară. Ulterior, la vreo 3-4 zile, Garda de Mediu s-a sucit. Discutăm pe documente, nu pe altceva. Și le-a dat liber de intrare, cu verificare la Ilfov, a scris în adresa aia că containerele vor fi verificate inclusiv de către Garda de Mediu, la Ilfov, când vor ajunge.

Nu (n.r. – o adresă) de punere în circulație, de intrare în țară, sigilate, și de verificare a conținutului acestora la Comisariatul Ilfov. Garda de Mediu le-a pus în circulație și cu Vama – și eu asta am specificat în actele mele de control”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, luni, Paraschiv.

Ulterior, marți, Marius Paraschiv ne-a precizat că Andrei Oliver a respectat Procedura-cadru a ANPC, de pe vremea în care șeful instituției era Horia Constantinescu.

El, după Procedura-cadru de control și supraveghe piață de la ANPC, era obligat să sigileze aceste containere, să le trimită cu adresă de verificare la județele destinate. În primă fază, Mediul (n.r. – Garda de Mediu) a emis o hârtie prin care spuneau că este interzisă intrarea în țară a acelor produse. La vreo 3-4 zile după aia, Mediu revine cu o hârtie prin care permite intrarea în țară a acelor produse, moment în care Vama a dat liberul de vamă și intrarea în țară. În a doua adresă, Mediul specifica că o să facă și ei un control la Ilfov, când o să ajungă containerele acolo, lucru care nu s-a întâmplat. Și eu asta am scris în notele mele de control. În ceea ce privește, și repet încă o dată, Andrei Oliver nu a avut nicio implicare, în toate chestiile astea fiind, efectiv, dat deoparte”, a subliniat Marius Paraschiv.

Bugetul.ro a încercat să-l contacteze și pe comisarul Andrei Oliver, atât telefonic, cât și prin WhatsApp. Deși ne-a văzut mesajul de pe WhatsApp, Andrei Oliver nu ne-a răspuns.

Va urma…

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare