KOVESI IOHANNIS

sursa foto:  informatiazilei.ro

EXCLUSIV! Cu tunurile (ILEGALE?) pe medici! Protocol SECRET al DNA de colaborare cu Ministerul Sănătății

„Pentru noi, corupţia în sănătate a fost o prioritate în ultimii ani”, spunea Laura Codruța Kovesi în urmă cu ceva timp. DNA și-a fixat chiar ca obiectiv principal realizarea a cât mai multe dosare prin care să arate că se lucrează intens la acest capitol. Se pare că au fost vizați în special medici de renume, care au fost monitorizați intens tocmai pentru ca DNA să vină în fața publicului și a personalului medical cu „puterea exemplului”. Apariția în presă, pe surse sau chiar prin intermediul unor comunicate oficiale în acest sens, ar face parte din strategia procurorilor.

Știrile trebuiau să aibă impact mare, iar cuvintele cheie să fie luare de mită. Informațiile transmise în media s-au axat până acum fie pe cazuri care să cuprindă medici cu notorietate crescută, fie pe număr mare de medici (exemplu: 77 oncologi etc.).

Protocol SECRET DNA – Ministerul Sănătății?

DNA pare să fi încheiat un protcol SECRET cu Ministerul Sănătății prin care să ajute la identificarea medicilor care pretind foloase necuvenite de la pacienți. Bugetul.ro a aflat că o parte din pacienții care au fost internați  primesc ulterior, printr-un SMS de la numărul 3702, formulare în numele Ministrului Sănătății, prin care sunt invitați să răspundă la 9 întrebări referitoare la experiența avută în spitale. Pretextul este EVALUAREA SPITLULUI.

EXEMPLU de SMS: Ministrul sanatatii va invita sa raspundeti anonim la 9 intrebari despre internarea dvs. recenta la SPITALUL CLINIC COLENTINA, pentru a imbunatati serviciile de sanatate. Incepeti evaluarea la http://fp.ms.ro/q/X96X4 sau raspunzand gratuit la acest SMS cu textul DA.

Interesant este că ultimele întrebări au o orientare DNA. Mai exact, respondenții trebuie să confirme sau să infirme dacă au dat bani în spital, dacă li s-au cerut bani de către personalul medical și dacă vor să ia legătura cu un ofițer anticorupție. Se subliniază, însă că pacientul va rămâne ANONIM. Niciun manager de spital sau medic nu a fost informat până acum despre acest demers. Mai grav este că pacienții își lasă datele personale în spitale și iată unde ajung și cum sunt folosite. Oare este legal?

Cum se folosesc datele personale ale pacienților bolnavi

O pacientă ne-a descris experiența sa, cu privire la acest formular primit prin SMS.

„Am fost internată pentru scurt timp la Spitalul Colentina, pentru o investigație medicală delicată. Doctorul Andrei Haidar, care este probabil cel mai bun gastroenterolog din țară la ora actuală, a fost cel care a făcut toate demersurile în ceea ce mă privește. Cazul meu este unul destul de grav. Doctorul Haidar a fost deosebit de atent cu mine. Nu numai că s-a comportat ca un profesionist cum rar mai întâlnești astăzi, dar a dat dovadă și de foarte multă empatie.

A fost și om și doctor. La scurt timp am primit prin SMS o invitație să completez un formular prin care eram întrebată dacă i-am dat bani și dacă vreau să iau legătura cu un ofițer anticorupție, cu precizarea că voi rămâne anonimă. Formularul era semnat de Ministrul Sănătății, fără să-i spună numele. Mi s-a părut suspect pentru că eu m-am plimbat prin mai multe spitale, dar am primit întrebări referitoare doar la acest spital. Poate pentru că domnul doctor Haidar este un medic extrem de cunoscut și valoros. Nu am dat și nici nu mi-a pretins nimeni niciun ban și am fost foarte mulțumită de modul în care au decurs lucrurile în ceea ce mă privește. La final, Ministerul Sănătății mi-a mulțumit pentru evaluarea spitalului”.

Pacienta ne-a spus că și-a lăsat numărul de telefon când i s-a făcut fișa și că probabil cineva i-a luat datele de acolo. Bugetul.ro a contactat Ministerul Sănătății pentru a întreba dacă există un protocol de colaborare cu DNA, dar până la această oră nu am primit niciun răspuns. UPDATE: Citiți aici reacția halucinantă a Biroului de Comunicare din Ministerul Sănătății

Surse ne-au spus, însă că ar exista cu siguranță unul cu Casele de Asigurări de Sănătate. Doar că nu înțelegem de ce anumiți directori ai Caselor de Asigurări de Sănătate, numiți politic, care ocupă ilegal funcțiile nu sunt vizați de DNA, ci par chiar protejați, cum este cazul Niculina Sandu, de la CJAS Dâmbovița, pe numele căruia Sindicatul Funcționarilor Publici a depus mai multe denunțuri.

În același timp este șocant că nume mari de medici, singurii care pot realiza anumite intervenții medicale, au fost plimbați intens pe la DNA și promovați în presă în acest sens. Ioan Lascăr sau Irinel Popescu sunt doar două dintre numele răsunătoare, care au devenit țintele procurorilor.

Notă: Sperăm să nu existe repercusiuni asupra jurnaliștilor bugetul.ro sau a familiilor acestora datorită investigațiilor pe care le publicăm, așa cum s-a întâmplat în trecut.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare