sursa foto:  facebook

EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare ale jurnalistului care a demascat afacerile lui Dragnea din Brazilia! Paul Radu: „Eu nu-l urăsc pe domnul Dragnea!”

Probabil numele Mihai Gâdea sau Rareș Bogdan vă sună mult mai cunoscute decât Paul Radu. Însă Paul Radu este unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din România și unul dintre cei mai buni din lume. Face parte din cea mai mare rețea trasnfrontalieră de jurnaliști de investigație din lume, pe care chiar el a (co)fondat-o în urmă cu 10 ani. Organized Crime and Corruption Reporting Project investighează cu succes crima organizată la nivel global.

În România, Paul a fondat Rise Project împreună cu alți jurnaliști și reușește foarte des să rezolve puzzle-uri complexe, pe care doar prin filme le mai vedem.

A primit burse de prin toate părțile lumii, cea mai sonoră fiind cea de la Stanford. A lucrat mereu în departamentele de investigații ale unor publicații prestigioase din țară sau din străinătate, ultimul job în presa tradițională fiind la Evenimentul Zilei. Dar a simțit nevoia de mai mult. Setea de aventură, dorința de cunoaștere, de a face dreptate și de a ajuta oamenii oferindu-le o informație curată și bine documentată l-a determinat să creeze un alt gen de presă. Și așa a luat naștere Rise Project.

Deși este greu să-l prinzi liber și prin țară, pentru că el călătorește foarte mult, am reușit în cele din urmă să-i iau un interviu, în care a făcut o serie de dezvăluiri extrem de interesante.

Pentru început, descrie-l pe Paul Radu în 3 cuvinte.

Jurnalist de investigație care învață tot timpul și care încearcă să facă anchete cât mai interesante pentru public. Mai mult de 3 cuvinte…

Puțini știu și înțeleg, dar jurnalismul de investigație este un sport extrem. Ce-ți trebuie ca să poți ajunge un bun jurnalist pe zona asta?

Curiozitate și să ai tot timpul în minte că faci asta pentru public și nu pentru tine. Să ai în minte mereu că interesul public este deasupra oricărui orgoliu personal.

De ce ai fondat Rise Project? Ce te-a mânat în luptă, ca să mă exprim plastic? De ce nu ai rămas în presa tradițională?

Nu este o luptă, este o muncă și eu cred că orice muncă trebuie făcută foarte bine. Am cofondat Rise pentru că se simțea nevoia de așa ceva. Nu prea existau anchete care să arate ce se întâmplă cu marile afaceri și m-am gândit că Rise ar fi o idee bună. Înainte de Rise a fost Organized Crime and Corruption Reporting Project, care astăzi este cea mai mare rețea de jurnaliști de investigație din lume. Când urmărești banii, politicienii corupți, organizații mafiote este important să ai o rețea în întreaga lume ca să poți pune totul cap la cap.

Ai publicat anchete foarte puternice. Au existat repercusiuni pentru tine, pentru familia ta? Ai fost amenințat? Ți-a fost viața pusă în pericol? Sunt jurnaliști de investigație care au sfârșit tragic.

Amenințări au existat, des chiar. Au existat amenințări în justiție, fizice… de toate felurile. Dar este foarte important ca atunci când faci jurnalism de investigație să faci asta în rețea. Atunci când anunți că urmează să publici o anchetă, este important ca cel vizat să știe că informația pe care o ai tu, o mai au și alții din rețea. Până la urmă inamicul nu este jurnalistul, ci informația. Asta mai diminuează din risc. Jurnaliștii care au avut de suferit nu erau în rețea. Jurnalismul în rețea te ajută foarte mult, inclusiv cu schimbul de informații și date.

Ancheta Rise Project cu afacerile lui Liviu Dragnea din Brazilia a fost una dintre piesele tari” pentru că a avut un ecou, cel puțin ca notorietate și dezbatere publică. Cum ți-a venit ideea?

Ne-au scris cititori la Rise despre afacerile lui Liviu Dragnea în Brazilia, dar declanșatorul principal al anchetei a fost reprezentat de protestele de anul trecut, din ianuarie. Eu mă aflam în Buenos Aires, în Argentina, la momentul acela. Lucram pentru rețeaua mea mai mare. Și pur și simplu am dat niște căutari pe google după numele Costel Comana, care s-a sinucis într-un avion, avion care trebuia să aterizeze în Costa Rica. A făcut afaceri cu Liviu Dragnea. A cumpărat niște pământuri de la acesta la un preț foarte mare și practic i-a băgat primul million în buzunar lui Liviu Dragnea. De la domnul Comana am ajuns la firmele pe care acesta le avea în Brazilia și de acolo au intervenit tehnicile noastre de investigație, bazele de date deschise sau altele cu plată la care avem acces. Am colaborat și cu jurnaliștii brazilieni și așa am ajuns să aflăm că principalul acționar al TelDrum de acum câțiva ani și prieten cu Liviu Dragnea a cumpărat în nordul Braziliei acea Casa Grande, vila accea de lux, cu piscină, teren de tenis etc. (Mai multe detalii despre ancheta din Brazilia AICI.)

Deci totul se face în pași. Pornești de la o informație și tragi de capătul ăla până când ai un tablou cât mai complet. După aceea i-am găsit, în același perimitreu, la o distanță de vreo 15 km, cu afaceri și pe frații Mazăre și pe alții.

Dar nu pare să se fi întâmplat mare lucru în Justiție pe tema asta. De ce?

Asta nu mai e treaba noastră. Pentru ca un jurnalist de investigație să-și păstreze sănătatea de toate felurile este important să știe că face asta pentru informare publicului. Eu nu-l urăsc pe domnul Dragnea, eu doar îmi fac munca. Atât. Ce face justiția mai departe, nu este treaba jurnalistului de investigație. Pe de altă parte, jurnalistul de investigație trebuie să facă mereu follow up la anchetă să vadă ce mai este nou, să urmărească ce se mai întâmplă.

De exemplu, în 2001 lucram în SUA, la o publicație de acolo. Și am publicat o anchetă foarte grea, cu o fundație americană implicată cu niște adopții din estul Europei. Făceau mulți bani, separau frați…făceau niște chestii foarte urâte. Și a durat 10 ani până când FBI să-i aresteze pe oamenii ăia.

Face astăzi adevărata presă de investigație munca procurorilor? A SRI? A SIE? Care este diferența?

Este o diferență foarte mare și aici este partea interesantă a muncii de investigație transfrontaliere. Orice serviciu secret, că e Mossad, CIA, SRI sau SIE lucrează pentru o națiune și este plătit din bani locali. Un serviciu de acest gen nu-și poate permite să investigheze ce se întâmplă prin alte țări. Dar o grupare de jurnaliști da, pentru că operează trasfrontalier, în rețea și face schimb de informații rapid, verifică la fața locului și pune lucrurile cap la cap mult mai rapid. Nu există în momentul de față niciun organism care să investigheze la nivel global crima organizată, ori asta este cea mai gravă și periculoasă formă. De multe ori, cei din poliție, procurorii, oamenii din serviciile secrete nu știu să utilizeze anumite baze de date. Interpolul face de exemplu schimb de informații, dar nu este suficient.

Crezi că în România funcționează eficient Justiția astăzi? Este egală pentru toată lumea?

Nu mă pot pronunța. Noi am criticat de multe ori oameni care acționează în Justiție și am văzut că și-au făcut incomplet treaba în diverse dosare, de la dosare de retrocedare de terenuri, imobile, până la cazuri mai mari. Și cred că nu este vorba despre sistem în întregimea lui. Tocmai de aceea noi nu spunem Guvernul e corupt. Spunem X din Guvern e corupt, pentru că avem dovezi. Deci nu cred că este o problem de sistem, ci de anumiți oameni.

Vezi mâine partea a doua a interviului cu Paul Radu, în care prezintă noi detalii extrem de interesante

Citește și…

EXCLUSIV! Jocul lui Coldea cu Liviu Dragnea. Rolul lui Kovesi – dezvăluiri care aruncă în aer scena politică! Bomba cu ceas aruncată de Cozmin Gușă

EXCLUSIV! Detaliile pe care orice bolnav diagnosticat cu cancer trebuie să le știe! Unde pot merge la tratament și ce le decontează CNAS

EXCLUSIV! Secretul lui Vladimir Drăghia – cine este tatăl lui și cu ce s-a ocupat în trecut. Viața câștigătorului Exalton bate filmul

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare