EXCLUSIV Dumitru Coarnă tranșează cazul Pitești: ‘Nu există un motiv temeinic care să justifice intervenția’

Dumitru Coarnă, fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că nu există un motiv temeinic care să justifice intervenția polițiștilor în cazul de la Pitești, care a dus la moartea unui bătrân de 63 de ani. Mai mult, actualul deputat PSD a acuzat că în spațiul public a fost răspândit un fake-news referitor la faptul că ar fi împotriva arestării preventive a făptașilor.

Era discuția pe ucidere din culpă, iar eu am spus că, în logica uciderii din culpă, domne, nu cred că se impune arestarea că sunt extrem de multe dosare cu 3, cu 4, cu 5 morți, cu cercetarea în stare de libertate a făptuitorului, dar am spus în logica infracțiunii de ucidere din culpă.

Eu nu aveam elemente din dosar, încă nu se efectuase expertiza medico-legală, să știu exact care a fost cauza morții, că au schimbat încadrarea din ucidere din culpă în lovituri cauzatoare de moarte. Inițial, toată lumea credea că a suferit un infarct, iar acolo era o culpă. Eu am spus lucrul ăsta în momentul în care Parchetul cerceta o faptă de ucidere din culpă”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Vezi și Zvon. Amantlâc ca-n filme, în Poliția Română? Un șef de structură ar fi fost prins la nevasta unui fost polițist de la Rutieră – Și soția păcătoasă ar fi tot polițistă

„Nu există un motiv temeinic care să justifice intervenția aia”

Eu n-am înțeles de ce l-au încătușat pe omul ăla. A fost o lipsă de experiență clară. Nu i-a atacat, nu a refuzat legitimarea. În opinia mea, din imaginile și probele apărute, nu există un motiv temeinic prevăzut în lege care să justifice intervenția”, a subliniat Dumitru Coarnă.

Tribunalul Argeş a dispus, luni, arestarea preventivă a celor doi agenţi de poliţie din Piteşti reţinuţi pentru purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte în cazul bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de pe o terasă.

Instanţa a admis propunerea procurorilor şi a decis arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Hotărârea Tribunalului Argeş este executorie, dar nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Piteşti.

Cei doi poliţişti au fost reţinuţi duminică, fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

În urma incidentului, unul dintre polițiștii implicați s-a pensionat, iar cel de-al doilea a fost suspendat, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.

„În conformitate cu prevederile art. 27 din Legea 360 din 2002, privind Statutul poliţistului, pentru unul dintre cei doi agenţi de poliţie s-a dispus suspendarea raporturilor de serviciu, pe perioada măsurii arestării preventive. (…) În conformitate cu prevederile art. 69 din Legea 360 din 2002, privind Statutul poliţistului, cel de-al doilea agent de poliţie a încetat raporturile de serviciu, cu drept la pensie, începând cu data de 19 aprilie”, precizează IPJ Argeş.

Totodată, în cazul agentului căruia i-au fost suspendate raporturile de serviciu, se va proceda ulterior conform prevederilor legale, în funcţie de măsurile procesuale penale care vor fi dispuse.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare