EXCLUSIV După ce Kelemen Hunor a anunțat majorarea vârstei de pensionare, Dumitru Coarnă dezvăluie adevărata lovitură pe care ar putea-o încasa polițiștii, pompierii și lucrătorii din Servicii

Recent, vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat că Guvernul Cîțu intenționează să majoreze vârsta de pensionare pentru românii care se pensionează la 48-50 de ani, printre cei vizați de această măsură aflându-se și polițiștii. 

În acest context, luni dimineața, reporterul Bugetul.ro l-a contactat pe fostul președintele al SNPPC, în prezent deputat PSD, Dumitru Coarnă.

Dumitru Coarnă a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că circulă pe surse mai multe informații, potrivit cărora Guvernul Cîțu nu doar că va majora vârsta de pensionare, ci îi va scoate pe polițiști, pe pompieri, pe jandarmi și pe lucrătorii din SRI, STS, SPP din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și să-i treacă pe contributivitate.

Potrivit deputatului social-democrat, doar militarii din teatrele de operații ar mai beneficia de o pensie tip NATO.

Vezi și Cutremur în Poliție! Vicepremierul Kelemen Hunor anunță creșterea vârstei de pensionare

Vârsta de pensionare la polițiști este de 60 de ani. De acolo se scad condițiile de muncă. Practic, se poate ajunge, prin aplicarea condițiilor speciale de muncă, la plafonul de 13 ani. 

Un polițișt care lucrează în condiții speciale se poate pensiona la 47 de ani, dar majoritatea îndeplinesc condițiile pe la 50 de ani. Undeva, la 49-50 de ani.

Cred că vor s-o majoreze ori la 62, ori la 65 de ani. Astfel, un polițist care lucrează în condiții speciale ar putea ieși la pensie la 52 de ani. Vorbim de polițiștii din zona operativă: Ordine Publică, Rutieră, Arest-Transfer, Judiciar.

Ei sunt beneficiarii condițiilor speciale de muncă. Primesc un bonus de 6 luni pentru fiecare an lucrat pe această zonă operativă. La 26 de ani, se scad 13 ani. Dacă ipotetic ar duce vârsta de pensionare la 65 de ani, aceștia s-ar putea pensiona la 52 de ani.

Dar foarte puțini rezistă în zona operativă 26 de ani, pentru că mai sunt cursuri, alții se mută, apar diferite situații.

Cei de la birou sunt și ei beneficiarii condițiilor deosebite, primesc 3 luni pentru fiecare an. Dacă ar crește la 62 de ani, ei s-ar pensiona pe la 55-57 de ani.

Dacă o duc la 65 de ani, se pot pensiona la 58-59 de ani. Oricum, creșterea va fi substanțială: de 5-6 ani.

Acum sunt hotărâți să o facă (n.r. – să majoreze vârsta de pensionare), sunt convins, dar să vedem cum vor trece la pus în practică. Au două variante: ordonanță de urgență sau inițiativă legislativă de modificare a Legii nr. 223/2015”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Informațiile care circulă pe surse

Mai sunt niște informații care circulă pe surse, cum că ar vrea să scoată o mare parte din Anexa 6 a Legii nr. 223/2015 și să se treacă pe contributivitate, să rămână doar militarii din teatrele de operațiuni pe o pensie de serviciu tip NATO.

Ceilalți – polițiștii, jandarmii, pompierii, alte tipuri de militari, precum cei din SRI, STS, SPP – să treacă pe contributivitate”, a precizat, pentru Bugetul.ro, deputatul PSD.

Anunțul făcut de vicepremierul Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a declarat, recent, căvârsta de pensionare pentru cei care se pensionează la 48-50 de ani ar trebui majorată.

Ar trebui ridicată vârsta de pensionare pentru cei care se pensionează 48 de ani, 50 de ani. Stres au și profesorii și nu se pensionează. Stres au și cei din sistemul de sănătate și nu se pensionează.

De aceea, o primă măsura ar fi să ne gândim la o creștere a vârstei de pensionare în acele sectoare unde astăzi pensionarea se face la o vârstă foarte tânără și mai ai o activitate de 15-20 de ani pentru unii”, a declarat, la Antena 3, Hunor.

Vezi șiCutremur în Poliție! Vicepremierul Kelemen Hunor anunță creșterea vârstei de pensionare

Încă un ‘caz izolat’ pe care nu-l vede Ludovic Orban! Pe filieră PNL, un vânzător de sucuri a ajuns director la Apele Române

Super veste pentru părinți și elevi! Statul le-ar putea înapoia banii cheltuiți pentru acest serviciu

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare