lege

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Super veste pentru părinți și elevi! Statul le-ar putea înapoia banii cheltuiți pentru acest serviciu

Potrivit unui proiect de ordonanță discutat la ministerul Educației, elevii care își desfășoară activitatea educațională la o școală din afara localității unde locuiesc vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu și cea în care urmează cursurile școlare.

 

Această măsură va permite ca toți elevii din țara noastră să beneficieze de transport gratuit la școală, indiferent că fac școala în localitatea de domiciliu sau nu.

În primă fază, proiectul de OUG aflat în dezbatere prevede că “elevii din învățământul preuniversitar acreditat/ autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, beneficiază gratuit de servicii publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum și transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

Apoi, documentul stabilește și cum va fi asigurat transportul elevilor care trebuie să facă naveta. “Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”, scrie, mai exact în proiect.

 

Decontarea transportului va putea fi făcută și de către elevii care locuiesc la internat sau în gazdă. Totuși, spre deosebire de cei care trebuie să facă naveta zilnic, elevii din internat vor beneficia de decontarea a doar opt călătorii dus-întors pe semestru.

 

În plus, elevii vor putea solicita acordarea sumei necesare acoperirii cheltuielilor de transport în avans, cu decontare în luna următoare.

Decontarea cheltuielilor de transport se va face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/ lună pentru distanța de trei kilometri. Pentru distanțele cuprinse între trei și 50 de kilometri, suma de 30 de lei/ lună se va suplimenta cu trei lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

 

Dacă, totuși, vor exista elevi ce vor trebui să facă naveta pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, acestora li se va deconta suma aferentă distanței de 50 de kilometri, la care, pentru distanțele ce depășesc această valoare, se va adăuga un leu/ kilometru/ lună.

 

De asemenea, proiectul de ordonanță mai stabilește și că atât elevii din învățământul preuniversitar acreditat ori autorizat, cât și elevii etnici români din afara granițelor țării care sunt bursieri ai statului român beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive, organizate de instituții publice.

Nu în ultimul rând, de gratuitate la transportul local vor beneficia și elevii și studenții, cu vârsta de până la 26 de ani, care suferă de afecțiuni cronice (plus un însoțitor al acestora), atunci când merg la doctor pentru evaluare, monitorizare sau obținerea tratamentului, conform avocatnet.ro.

Atenție! Proiectul nu se aplică acum. Acesta are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Citește și:

Vești importante pentru sute de mii de români! De ce noi modificări radicale vor avea parte cei care vor beneficia de pensie

EXCLUSIV Legea privind interzicerea cumulului pensie-salariu este făcută cu dedicație! Oamenii Sistemului își vor păstra și pensia, și salariul, dacă sunt aleși în funcții publice!

EXCLUSIV Femeia care i-ar fi secretizat dosarul lui Dan Barna, angajată la Cabinetul vicepremierului USR-PLUS!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare