sursa foto:  psnews.ro

EXCLUSIV Legea privind interzicerea cumulului pensie-salariu este făcută cu dedicație! Oamenii Sistemului își vor păstra și pensia, și salariul, dacă sunt aleși în funcții publice!

Dezvăluire Bugetul.ro. Legea privind interzicerea cumulului pensie-salariu pare a fi făcută cu dedicație pentru oamenii Sistemului. Printre cei care sunt exceptați  se numără și persoanele care încasează pensii de serviciu și care fie au fost alese în funcții publice, fie vor fi alese în funcții publice. Spre exemplu, colonelul (r) Francisc Tobă, în prezent deputat, își păstrează și pensia, și salariul de deputat. Mai mult, dacă la finalul acestui mandat, Tobă va fi ales din nou în Parlamentul României, el va beneficia în continuare și de pensie, și de salariu. Francisc Tobă este acuzat că a participat la reprimarea Revoluției de la Sibiu, din ’89.

Joi, Guvernul Cîțu a făcut public proiectul de Lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Practic, românii care vor să lucreze până la 70 de ani, după împlinirea vârstei standard de pensionare, o vor putea face.

În același proiect de lege apare și interdicția privind cumulul pensie-salariu în instituțiile de stat.

Astfel, în cazul în care un pensionar va dori să lucreze la stat, el va trebui să aleagă ori pensia, ori salariul.

Însă, legea prevede și excepții.

Care sunt excepțiile:

  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • personalul didactic prevăzut de Legea educației naționale nr. 1/2011 plătit în regim de plata cu ora;
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate;
  • membrii Academiei Române.

Totodată, vor fi exceptate și persoanele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercițiul unui mandat a cărui durată este prevăzută de lege. Spre exemplu: parlamentari, primari sau consilieri.

Surpriză, însă! Vor mai fi exceptați de la interzicerea cumulului pensie-salariu și viitorii aleși în funcții publice sau cei pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, conform Art. 6 alin. (1) lit. a) din proiectul pregătit de Guvernul Cîțu. De exemplu, proiectului de lege citat, un fost polițist va beneficia și de pensie, și de salariu, dacă va fi ales, să zicem, deputat.

Potrivit Art. 6 alin. (1)  lit. a), „prevederile art. 3 alin.(2), ale art. 5 alin.(2) și cele ale art.8 din prezenta lege nu se aplică persoanelor alese în funcții publice sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție”.

Ce spune Articolul 5:

Art. 5 – (1) Persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/sistemului pensiilor militare de stat/ beneficiari ai pensiilor de serviciu se pot încadra potrivit legii, pe durată determinată sau nedeterminată, după caz, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

(2) Pe durata exercitării activității în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate dministrativ-teritorială persoanelor încadrate în condițiile alin. (1) li se suspendă plata pensiei.

Revenind la Francisc Tobă, IICCMER și-a exprimat dezaprobarea privind validarea ca deputat a fostului colonel acuzat de reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă ferm validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu din decembrie 1989.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat astăzi, 17 februarie 2021, validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere.

IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a „procesului comunismului”.”, a transmis IICCMER, la 17 februarie 2021.

Vezi și

EXCLUSIV Femeia care i-ar fi secretizat dosarul lui Dan Barna, angajată la Cabinetul vicepremierului USR-PLUS!

Vești importante pentru români: Se pot recupera banii plătiți pentru costurile acestui serviciu

Vești importante pentru mii de angajați! Guvernul mărește suma de bani pentru acest ajutor

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare