Principalele prevederi cu privire la racordarea clienţilor casnici la reţelele electrice şi de gaze naturale de interes public sunt:
Pentru utilizatorii de tip clienţi casnici, operatorii de distribuţie concesionari au obligaţia de a finanţa şi realiza lucrările de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare, cu recuperarea ulterioară de către operator a acestor costuri prin tarifele de distribuţie.
Lucrările de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare se realizează de către operatorii de distribuție concesionari în regim concurenţial prin încheierea de contracte cu oricare dintre operatorii economici atestaţi de ANRE.

Utilizatorul poate opta pentru încheierea directă a unui contract pentru proiectare şi execuţie cu un operator economic atestat ales de acesta, caz în care utilizatorul achită costurile pentru proiectarea şi execuţia instalaţiei de racordare operatorului economic atestat ales, iar operatorul de distribuţie va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, în maximum 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare, în tranşe anuale egale. 

Termenul de realizare a racordării, inclusiv recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obţinerii acordului/autorizaţiei pentru instalaţia de racordare.

Noile dispoziţii aduc beneficii şi clienţilor casnici din ansamblurile rezidenţiale, prin asigurarea faptului că dezvoltatorii au interdicţia de a mai transfera către utilizatorii individuali cheltuielile cu finanţarea lucrărilor de realizare a reţelei electrice de interes public necesare pentru racordarea locurilor de consum ale acestora.
Operatorul de distribuţie preia în proprietate, cu justă despăgubire în limita eficienţei, în condiţiile legii, obiectivul din cadrul ansamblului rezidenţial finanţat de către dezvoltator, numai după ce numărul total al instalaţiilor de utilizare ale utilizatorilor individuali, clienţi finali, puse în funcţiune, reprezintă cel puţin 80% din numărul total al instalaţiilor de utilizare din ansamblu.
Cererile de racordare la sistemul de distribuţie depuse la operatorul de distribuţie înainte de intrarea în vigoare a prevederilor noilor acte normative şi pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare, se soluţionează în conformitate cu prevederile din legislaţia primară.
În privinţa racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale are un impact important asupra consumatorilor clienţi finali casnici şi prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităţilor şi de extindere/înfiinţare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, astfel, autorităţile administraţiei publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuţie pe termen mediu şi lung prin finanţarea acestor lucrări şi din fonduri nerambursabile, conform adevărul.ro.

Citește și:

Vești importante pentru mii de angajați! Guvernul mărește suma de bani pentru acest ajutor

Documentul care scoate la suprafață șmenurile de la Apele Române! Ajuns deputat, directorul instalat de Guvernul Orban și-a suspendat contractul de muncă până la finalul mandatului

S-au confirmat sursele Bugetul.ro! ‘Adierea de PSD’ din USR a prins o funcție-cheie! Din echipa Barna ajunge la Ministerul Muncii!