sursa foto:  playtech.ro

Vești importante pentru sute de mii de români! De ce noi modificări radicale vor avea parte cei care vor beneficia de pensie

Anul acesta, cei care și-au propus să iasă la pensie vor avea parte o serie de modificări importante odată cu amânarea intrării în vigoare a noii legi a pensiilor.

 

Completarea stagiului de cotizare la pensia de stat ar putea fi o măsură disponibilă până în data de 31 august 2023, stipulează un proiect de lege ce a primit raport favorabil de aprobare și urmează să intre, în curând, la votul decisiv al Camerei Deputaților. Acest lucru înseamnă că, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv 1 septembrie 2023, românii vor avea posibilitatea să își umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei. În lipsa acestei măsuri, cumpărarea vechimii pentru pensie n-ar mai fi posibilă între septembrie 2021 și septembrie 2023.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 163/2020, ce conține actualul mecanism prin care cei interesați pot să își completeze stagiul de cotizare până la data de 31 august 2021, va prelungi termenul-limită pentru cumpărarea vechimii în muncă până la 31 august 2023.

În prezent, cei interesați de a cumpăra vechime în muncă o pot face doar până la 31 august 2021, conform actualelor prevederi ale OUG 163/2020. După această dată, mecanismul ar fi trebuit să fie permis prin noua lege a pensiilor, însă Guvernul a decis amânarea intrării acesteia în vigoare pentru 1 septembrie 2023.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată. Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie – decembrie 2010, în baza OUG 94/2010, și în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, în baza Legii 186/2016, conform avocatnet.ro.

Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament, să fie promulgat de președintele statului și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Citește și:

EXCLUSIV Legea privind interzicerea cumulului pensie-salariu este făcută cu dedicație! Oamenii Sistemului își vor păstra și pensia, și salariul, dacă sunt aleși în funcții publice!

EXCLUSIV Femeia care i-ar fi secretizat dosarul lui Dan Barna, angajată la Cabinetul vicepremierului USR-PLUS!

Vești importante pentru români: Se pot recupera banii plătiți pentru costurile acestui serviciu

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare