politie

sursa foto:  realitatea.net

EXCLUSIV Ies la suprafață informații-cheie, după ce Poliția s-a lăudat cu acțiunile desfășurate: Un singur control făcut la gigantul local și ăla în 2011

În această săptămână, Bugetul.ro a scris despre o amplă operațiune desfășurată de Protecția Consumatorului în Brașov, ANPC depistând o companie de transport care le-a pus în pericol viața cetățenilor. Mai mult, CRPC Brașov a organizat această acțiune pe cont propriu. Bugetul.ro l-a întrebat pe Sorin Susanu, șeful CRPC Brașov, de ce nu a solicitat și ajutorul Poliției în această chestiune. Acesta ne-a declarat că a apelat la șeful IPJ Brașov, chestorul Valentin Flucuș, în urmă cu aproximativ un an de zile, însă acesta nu i-a dat niciun „feed-back”, astfel că a acționat de unul singur. IPJ Brașov a  negat că a primit vreo solicitare din partea CRPC Brașov, respectiv a comisarului-șef Sorin Susanu. A doua zi, Poliția Brașov a emis un comunicat, lăudându-se cu „Activitățile specifice derulate de polițiștii brașoveni pentru menținerea siguranței rutiere”. Astfel, conform IPJ Brașov, în 2018 și 2019 s-au efectuat 429 de acțiuni care au vizat respectarea legalității în domeniul transportului rutier public de persoane, urmărindu-se impunerea unui climat de disciplină în domeniul transporturilor rutiere publice de persoane, în ceea ce privește respectarea normelor legale, atât de către conducătorii auto, cât și de către operatorii de transport.

Vezi și EXCLUSIV Viața copiilor, pusă în pericol! Protecția Consumatorilor acuză Poliția: ‘Nu am primit niciun feed-back’

În mod surprinzător, chiar dacă Poliția Brașov a desfășurat 429 de acțiuni, niciuna dintre ele nu a vizat firma prinsă de comisarul-șef Sorin Susanu cu neregul grave. Mai mult, șeful CRPC Brașov a precizat, pentru Bugetul.ro, că firma respectivă, conform Registrului Unic de Control, nu a fost controlată decât o dată și asta în anul 2011. De ce este surprinzător ne spune chiar Sorin Susanu. Agentul economic, depistat de comisarii de la Protecția Consumatorului cu deficiențe extrem de grave, este CEL MAI MARE din domeniu pe zona Brașov.

„Ca urmare a amplei acțiuni de control desfășurate de CRPC Brașov în domeniul transportului de călători din județul Brașov, am văzut că au apărut numeroase reacții în spațiul public, printre care și cea a IPJ Brașov; reprezentanții poliției brașovene comunică faptul că: „siguranța călătorilor este o prioritate continuă și o preocupare permanentă pentru ei” și că în anul 2018 au realizat 236 de acțiuni de control si în 2019 – 193 de acțiuni de control aplicând 1160 de sancțiuni în domeniul transportului de călători. Ținând cont de situația inadmisibilă descoperită de instituția noastră în ceea ce privește activitatea de transport persoane din județul Brașov și corelat cu ceea ce spun reprezentanții IPJ în comunicat, putem considera că există anumite inadvertențe fără să ne gândim la proverbul românesc că: „cine se scuză se acuză”, am constatat cu surprindere că în registrul unic de control al agentului economic controlat de noi și care este cel mai mare din acest domeniu și printre puținele firme care desfășoară astfel de activități în Brașov (unii spun că ar avea un fel de în monopol local) nu există nici o notare în ultimii opt ani de zile din care să rezulte că IPJ Brașov a controlat această firmă chiar mai mult, se pare că în toată activitatea acestei societăți comerciale există un singur control menționat în registrul unic de control din partea poliției brașovene, respectiv în data de 15-06 2011.

Cu siguranță nu pot spune că reprezentanții IPJ au comunicat eronat sau au indus în eroare dar în mod clar există chestiuni interpretabile. Acțiunea noastră de control în acest caz va continua până când vom concluziona toate aspectele care încalcă legislația în vigoare și pun în dezavantaj consumatorul prin încălcarea drepturilor acestuia”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Sorin Susanu.

Vezi și Poliția reacționează la articolul publicat de Bugetul.ro!

Cu ce s-a lăudat Poliția

„Siguranța călătorilor este o prioritate continuă și o preocupare permanentă pentru Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, atât pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, cât și pentru menținerea siguranței rutiere.

În acest sens, în anul 2018, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, prin structurile de poliție rutieră, a organizat și desfășurat un număr de 236 acțiuni, care au vizat respectarea legalității în domeniul transportului rutier public de persoane, urmărindu-se impunerea unui climat de disciplină în domeniul transporturilor rutiere publice de persoane, în ceea ce privește respectarea normelor legale, atât de către conducătorii auto, cât și de către operatorii de transport.

În cursul  anului 2019 (până la data de 30 septembrie 2019) au fost organizate și desfășurate un număr de 193 acțiuni, care au urmărit aceleași aspecte din domeniul transportului rutier public de persoane.

Obiectivele acțiunilor au fost:

  • Verificarea deținerii documentelor necesare efectuării transportului public de persoane de către operatorul de transport și de către conducătorul auto;
  • Verificarea respectării perioadelor de conducere, a pauzelor și perioadelor de odihnă, de către conducătorii autovehiculelor și funcționarea corespunzătoare a aparatelor tahograf;
  • Respectarea limitelor legale de viteză;
  • Depistarea și sancționarea celor ce conduc autovehicule sub influența băuturilor alcoolice;
  • Respectarea capacității maxime de încărcare a autovehiculelor de transport persoane;
  • Verificarea deținerii biletelor de călătorie de către toți pasagerii;
  • Verificarea dotării autovehiculelor destinate transportului rutier public de persoane cu anvelope al căror grad de uzură să nu fie peste limita legal admisă;
  • Verificarea deținerii inspecției tehnice periodice în mod valabil;
  • Verificarea deținerii poliței de răspundere civilă obligatorie pentru persoanele și bunurile transportate.

În cadrul acestor acțiuni au fost aplicate un număr de 1160 sancțiuni contravenționale și au fost reținute 50 permise de conducere, dintre care 26 pentru conducătorii auto aflați sub influența băuturilor alcoolice.

De asemenea, au fost retrase 72 certificate de înmatriculare, iar unui număr de 60 de conducători auto li s-a suspendat dreptul de utilizare al vehiculului pentru transport rutier public ilegal de persoane.

Totodată, polițiștii au reținut 14 carduri tahograf și au suspendat o licență de transport.

Inspectoratul de Poliție Județean Brașov acționează permanent atât  pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, pentru siguranța călătorilor, cât și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale.”, se arată în comunicatul de presă emis de IPJ Brașov.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare