politia

sursa foto:  adevarul.ro

EXCLUSIV Informații noi de la Poliția Română privind intervenția în forță demarată azi: ‘Doar s-a adus’

Poliția Română a intervenit în forță marți dimineață, demarând o operațiune de amploare privitoare la o grupare ce a încercat să introducă în țară 30 de tone de pește, impropriu consumului, pentru a le comercializa în România.

Potrivit informațiilor primite de Bugetul.ro, de la IGPR, peștele doar a fost adus în România, nefiind pus în vânzare pe piața locală.

„Nu, nu (n.r. – nu au fost vândute cantități de pește). Până în acest moment, din datele pe care le deținem, s-a blocat intrarea în țară a 30 de tone de pește, prin cooperarea între Poliția Română și autorități din Italia, Spania, Franța și Ungaria.

Vezi și SURSE Caracatiță uriașă în sistemul medical: ‘Se fură cu bună știință și toată lumea știe’

La acest moment, pentru documentarea activității infracționale, se fac toate aceste percheziții la persoanele bănuite. Peștele doar s-a adus prin acele firme”, ne-a transmis Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.

„În urma analizării documentelor contabile care se vor ridica, vom vedea și unde urma să se comercializeze”, a mai spus, pentru Bugetul.ro, reprezentantul IGPR.

Unde se desfășoară perchezițiile

Poliţiştii execută, marţi dimineaţă, în mai multe judeţe din ţară, peste o sută de percheziţii domiciliare privind anihilarea unui grup infracţional organizat în domeniul pescuitului, la nivel internaţional, fiind confiscate peste 30 de tone de peşte impropriu consumului, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

„La această oră, poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Ploieşti, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei”, a transmis IPJ.

Vezi și SURSE Lovitura devastatoare care i se pregătește lui Klaus Iohannis! Contracandidatul care poate schimba total soarta alegerilor prezidențiale

Conform sursei citate, dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari) ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.), a informat IPJ Constanţa.

„Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului.
Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, conform IPJ Constanţa.

Sursa citată a menţionat că, în urma cooperării internaţionale dintre Poliţia Română cu autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a fost documentată activitatea grupării infracţionale, iar toate informaţiile existente s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.

În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui.

„Menţionăm că documentarea activităţii infracţionale s-a desfăşurat de către poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul A.N.A.F”, potrivit IPJ Constanţa.

Vezi și Adevăratul motiv! De ce ar fi fost, de fapt, arestat Radu Mazăre în Madagascar

EXCLUSIV Afacerea soției lui Mihai Gâdea a explodat! Lovitura dată de Agatha Kundri – Profitul s-a triplat

Lovitură pentru companiile de telefonie mobilă! Orange, Vodafone, Telekom și Digi riscă amenzi uriașe

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare