sursa foto:  golegal.co

EXCLUSIV Se confirmă ancheta Bugetul.ro! DSVSA are contract cu fabrica pe care o controlează. Însă refuză să facă publică valoarea înțelegerii

În urmă cu o săptămână, din marile lanțuri de magazine, precum Kaufland, Lidl, Carrefour, Cora, erau retrase produsele pentru copii Martinel Mortadella 90g, toate produsele existente cu termenul de valabilitate până la data de 05.07.2021 inclusiv, și Martinel Mortadella din carne de pasare 90g, toate produsele existente cu termenul de valabilitate până la data de 01.07.2021 inclusiv. Surse ale Bugetul.ro au dezvăluit atunci că The Family Butchers România SRL, fosta H.&E. Reinert SRL, fabrica producătoare, are contract cu ANSVSA. La solicitarea Bugetul.ro, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov a confirmat că are contract cu fabrica de mezeluri. Deși ne asigură că acest contract este în conformitate cu legislația în vigoare, DSVSA Brașov – o instituție de stat – refuză să facă valoarea respectivei înțelegeri.

Vezi și SURSE Protecție de la ANSVSA? Fabrica de mezeluri care a dat alerta în Kaufland, Carrefour și în alte lanțuri de magazine s-a mai aflat în centrul unui scandal uriaș

Sumele încasate de DSVSA Brașov au fost în conformitate cu prevederile legale menționate, comunicarea acestora ar conduce la nerespectarea clauzei prevăzută în contract (să păstreze confidențialitatea activității desfășurate în unitate, conform prevederilor legislației în vigoare, în caz contrar răspunderea revenind angajatorului, potrivit legii).

Astfel, fiind respectate prevederile Legii 544/2001, Art. 12

(1) Se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art. 1 și, respectiv, la art. 11ˆ1, următoarele informații:

c) informațiile privind activitățile financiare sau comerciale, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurenței loiale, potrivit legii;

(2) Răspunderea pentru aplicarea măsurilor de protejare a informațiilor aparținând categoriilor prevăzute la alin. (1) revine persoanelor și autorităților publice care dețin astfel de informații, precum și instituțiilor publice abilitate prin lege să asigure securitatea informațiilor”, a precizat, pentru Bugetul.ro, DSVSA Brașov.

Povestea pe scurt:

The Family Butchers România SRL, fosta H.&E. Reinert SRL, a anunțat că retrage din marile lanțuri de magazine – precum Kaufland, Carrefour, Cora, Mega Image ș.a. – produsele pentru copii Martinel Mortadella 90g, toate produsele existente cu termenul de valabilitate până la data de 05.07.2021 inclusiv, și Martinel Mortadella din carne de pasare 90g, toate produsele existente cu termenul de valabilitate până la data de 01.07.2021 inclusiv. Compania a precizat că, din cauza unei defecțiuni la mașini, au ajuns pe câteva produse cantități foarte mici de praf de metal. Totodată, a menționat că „nu există niciun pericol pentru sănătate”. Ei bine, nemții de la Reinert nu se află la primul episod de acest gen. În anul 2014, peste 4 tone de capete de salam din Germania, expirate, erau reetichetate cu un nou termen de valabilitate în fabrica din România. Resturile alimentare din Germania au fost descoperite de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilo în fabrica din Brașov și în supermarketuri. Concret, produsele nu treceau prin niciun fel de produs, ci erau etichetate direct cu un nou termen de valabilitate.  În mod surprinzător, deși Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov trebuia să aibă un medic în fabrică pentru a verifica produsele, DSVSA le-a răspuns celor de la ANPC că totul este în regulă, conform celor declarate, la acea vreme, de șeful CRPC Brașov, comisarul-șef Sorin Susanu. Surse au dezvăluit acum, pentru Bugetul.ro, că fosta Reinert ar avea un contract de consultanță cu DSVSA, pentru „a-și asigura protecția”. Practic, conform surselor noastre bine informate, The Family Butchers România SRL le-ar plăti, lunar, celor de la ANSVSA o anumită sumă, în schimbul consultanței. În această seară, Bugetul.ro a cerut, printr-un e-mail, clarificări de la ANSVSA în acest sens, dacă e adevărat că între fosta Reinert și DSVSA Brașov există vreun contract, în urma căruia Autoritatea încasează bani de la firma germană. Până la ora publicării acestui material, nu am primit niciun răspuns. Îndată ce îl vom primi, îl vom publica.

Reinert are contract cu ANSVSA. Lună de lună, ANSVSA primește bani de la Reinert, ca să aibă un fel consultanță. Ar fi vorba de o taxă de protecție camuflată”, au declarat sursele Bugetul.ro.

Scandalul din anul 2014

Reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Braşov au retras de la comercializare 4.212 kilograme de mezeluri ale unui producător german, aflate în afara termenului de valabilitate, care au fost găsite în supermarketuri şi la o fabrică din Braşov, în urma unor controale efectuate în urmă cu câteva zile, scria, în februarie 2014, newsbv.ro.

Este vorba despre capete de salam care au fost depistate la fabrica din Braşov a producătorului german. Produsele pe care noi le-am găsit la fabrica din Braşov erau aduse din Germania, iar termenul de valabilitate expira peste trei zile. Odată ambalate, aveau valabilitatea de 42 de zile de la ieşirea pe poarta fabricii. În afară de produsele găsite în fabrică, au fost retrase de la vânzare şi cele găsite în supermarketurile din Braşov şi din ţară“, susținea Sorin Susanu.

Surpriza este cu totul alta. Am cerut un punct de vedere de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, care trebuie să aibă un medic în fabrică pentru a verifica produsele şi am primit răspunsul că totul este în regulă. Se pare că această activitate de ambalare şi refrigerare a unor astfel de produse a început în urmă cu câteva luni. Firma din Braşov care ambala produsele (Reinert) riscă o amendă de 50.000 de lei şi chiar suspendarea activităţii unor linii de producţie”, mai preciza comisarul-şef.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare