sursa foto:  zf.ro

Fermierii dau cărțile pe față! Motivul real al scumpirii alimentelor

Fermierii dau cărțile pe față! Aceștia au vorbit despre adevăratul motiv al scumpirii produselor alimentare pe care le găsim la rafturile supermarketurilor.

Potrivit acestora, costurile la materia primă au luat-o „razna”.

La asta se adaugă şi faptul că importăm foarte mult: peste 85% din carnea de porc pe care consumăm.

Cel mai ieftin sortiment de carne, folosit pentru procesare în industria mezelurilor, a ajuns să coste 3,2 euro pe kilogram.

„Preţul cărnii de porc a ajuns la un maxim istoric. Astăzi discutăm de 2 euro – 2,3 euro la poarta fermei. Pentru un kilogram de porc în viu”, afirmat un fermier, potrivit national.ro

Scumpirile vin în lanţ la toate produsele care conţin carne de porc: şuncă, salam şi alte mezeluri.

„În urmă cu o lună de zile cumpăram muşchiuleţ cu 29 de lei kg. Acum a crescut la 35 de lei”, spune un român. „200 de grame, cam 15 lei. Mult”, crede altcineva, preluat de Antena 1.

„Preţurile au crescut foarte mult. Enorm. Cel puţin 40%. Cred că şi mai mult. Erau produse de 35 de lei, nişte fleică afumată. Acum e 70 de lei”, se plânge o femeie.

Pentru cine vrea să investească în agricultură, ca să-şi producă singur mâncarea, avem o veste proastă: s-a scumpit hectarul de teren agricol.

De exemplu, cinci hectare de teren agricol sunt vândute pentru 110.000 de euro. Asta ar însemna aproximativ 22.000 de euro pentru un hectar agricol.

Dacă asta este o excepție, alții cer cam 6.500 de euro pentru un hectar, însă poți găsi și prețuri de până la 5.000 de euro, în zone de lângă Arad sau Tulcea.

Bineînțeles, când vine vorba despre terenuri arabile, cele mai scumpe prețuri sunt în București-Ilfov. Găsești un singur hectar la prețuri care pot depăși chiar și 10.000 de euro, precizează national.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare