sursa foto:  digi24.ro

Florin Cîțu: ‘Președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării’

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat luni dacă de la 1 septembrie urmează să fie majorate pensiilor, că în bugetul pentru acest an costul ”cu pensiile în bugetul pentru 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde lei faţă de anul trecu”, ”plus o creştere de la alocaţii, cea de anul trecut plus cea anul acesta încă aproape 3 miliarde lei”. Şeful Executivului a adăugat că în perioada următoare vor fi schimbate legea salarizării unitare şi legea pensiilor. Chestionat dacă pensiilor vor fi indexate cu rata inflaţiei, Cîţu a precizat: ”Bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare. Dacă legea spune acest lucru, atunci se va face acest lucru”.

”În acest buget, costul cu pensiile în bugetul pentru 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde lei faţă de anul trecut. 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB plus o creştere de la alocaţii, cea de anul trecut plus cea anul acesta încă aproape 3 miliarde lei, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget. Deci cheltuieli în plus. De aici pornim construcţia bugetului de anul acesta, pe legislaţia în vigoare bineînţeles”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat luni la Parlament înainte să participe la şedinţa liderilor coaliţiei dacă vor fi majorate sau nu pensiile de la 1 septembrie.

Chestionat dacă va mai fi o altă creştere, cum ar fi indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, premierul a răspuns:

”În acest moment, şi am mai spus public acest lucru, ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România”.

”Vorbim de legea salarizării unitare care a pornit şi a fost prezentată în spaţiul public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme, prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani.Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul cel mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor, această coaliţie a spus din primul moment – vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Atunci bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm şi forma finală o vom vedea în perioada următoare”, a completat şeful Guvernului.

Întrebat dacă nu va mai fi aplicată de la 1 septembrie legea pensiilor aflată în vigoare şi acea nouă formulă de calcul, rezolvarea acelor inechităţi din sistemul de pensii, Florin Cîţu a replicat:

”Vom vedea dacă suntem gata cu o nou lege a pensiilor în această perioadă şi putem să o aplicăm până atunci, dar bugetul se construieşte pe legislaţia în  vigoare”.

De asemenea, întrebat dacă vor fi indexate pensiile cu rata inflaţiei, prim-ministrul a precizat că bugetul pentru acest an va fi construit pe baza legislaţiei în vigoare şi dacă legea spune astfel, atunci aşa se va proceda.

”Repet. Bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare. Dacă legea spune acest lucru, atunci se va face acest lucru. La legea pensiilor este vorba de contributivitate şi acesta este principiul de la care pornim. La legea salarizării este vorba de a introduce mai multă eficienţă în administraţia publică. E vorba şi de a lega performanţa de veniturile de performanţă. Pe lângă faptul că vrem să avem o ierarhizare clară, ar trebui să introducem şi nişte indicatori care să fie conectaţi  la aceste venituri. Deci creşterea veniturilor să nu mai fie o decizie politică în fiecare an, ci să fie legată de performanţa economiei”, a explicat Florin Cîţu, informează news.ro

Citește și:

Vești importante pentru mii de români: Cine se implică în acest tip de proiect poate obține venituri considerabile

Lovitură pentru locuitorii din Sectorul 1! Clotilde Armand vrea să crească de 8 ori această taxă! Proiectul aflat în dezbatere până în această săptămână

Doctorul Răzvan Constantinescu, jignit la magazin: ‘Nu-l serviți pe boul ăsta dacă nu are mască! Și mai e și medic!’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare