sursa foto:  rfi.ro

Florin Cîțu, sprijin de la serviciile secrete pentru șefia PNL? Alina Mungiu Pippidi: ‘L-au înconjurat cu multă simpatie’

Politologul Alina Mungiu Pippidi a comentat luni, într-o intervenție în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, pe B1 TV, competiția dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban pentru șefia PNL. Pippidi spune că, pe de o parte, premierul ”are șanse foarte bune”, însă, pe de altă parte, actualul lider al partidului a mai obținut o dată funcția de președinte într-un context similar.

”Eu am prognozat că cine are rentele câștigă și, în acest moment, vedeți că și partidele, și țara se conduc în acest fel. (…) Cîțu, în acest moment, e la putere, pimarii îl vor, Iohannis îl vrea, înțeleg că serviciile secrete l-au înconjurat cu multă simpatie și, deci, are șanse foarte bune.

Ludovic Orban, însă, a mai câștigat o dată dintr-o situație destul de similară, în care erau destul de puțini de partea lui și a câștigat, pur și simplu, apelând la un mecanism pur politic, la sprijin pur politic de la oameni pe care i-a servit prin propriul său clientelism, un clientelism cu e în toate partidele.

Pe scurt, noi vorbim să reducem niște rente care sunt destul de modeste, cum sunt sporurile, și care nu trebuie tăiate, ele trebuie trasformate”, a comentat Alina Mungiu Pippidi.

În acest context, politologul a dat exemplul Chinei:

”Cine se întreabă de ce China, fostă țară comunistă, care este destul de coruptă, are cea mai extraordinară creștere economică, e singura țară din lume care a crescut economic cât Statele Unite ale Americii în ultimii 20 de ani, o să descopere că China a găsit marele leac contra corupției, evident că n-au eradicat-o, dar în întreaga administrație au corelat sporurile cu creșterea.

(…) În loc să facem asemenea lucruri inteligente, care să aducă creștere, noi desființăm câteva mici sporuri și fleacuri, ne legăm de câteva pensii speciale, care sunt foarte greu desființat pentru că s-au dat ca drepturi unor oameni și niște drepturi odată date, e foarte greu, constituțional, să le mai iei înapoi. Marile rente, de fapt, vin prin fonduri europene și vin prin PNRR, deci rentele noi sunt mult mai mari decât rentele vechi și ele vor fi manipulate spre profitul politic al cui le împarte”, conform cu b1.ro

Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi intră la rupere în privința PNRR-ului: E scris de asemenea repetenți, care s-au opus sistematic ani de zile eforturilor de a-i educa

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare