FSLÎ

Fost ministru de Finanțe, ieșire dură: ‘ Budăi și Deca sunt niște intermediari. Au luat notițe de la liderii de sindicat și transmit mai departe. Trebuiau să aibă soluții’

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a declarat că dacă la discuțiile cu sindicaliștii, miniștrii Marius Budăi și Ligia Deca veneau cu propuneri concrete de creșteri de salarii, situația din Educație intra pe un făgaș normal.

 

Ialomițianu i-a mai acuzat pe guvernanți că încearcă să pună presiune pe profesori să renunțe la greva generală, în loc să caute efectiv soluții la revendicările lor.

Ialomițianu, reacție după discuțiile de luni dintre Budăi, Deca și sindicaliștii din învățământ

La Ministerul Muncii n-a fost nicio negociere. Și dl ministru Budăi, și dna ministru Deca i-au ținut de vorbă pe liderii de sindicat, pentru că n-au avut niciun mandat, dar lucrurile pe care le-au spus liderii de sindicat erau cunoscute în coaliție. Cei doi miniștri trebuiau să aibă mandat de la coaliție să rezolve criza, pentru că e fără precedent și cu consecințe grave asupra elevilor și a societății, în genral. Dar n-au avut niciun mandat, i-a ținut de vorbă. (…)

Budăi și Deca sunt niște intermediari. Au luat notițe de la liderii de sindicat și transmit mai departe. Trebuiau să aibă soluții pentru a rezolva și cred că trebuia să fie și ministrul de Finanțe (Adrian Câciu de la PSD) la ședință și dacă venea o propunere de la Guvern de majorare a salariilor cu 10% de la 1 iulie și din septembrie cu 10%, eu cred că lucrurile se rezolvau, dar nu le-a dat nicio perspectivă.

”Sunt numai discuții să-i țină de vorbă”

Ce perspectivă le-au dat? Că se discută Legea salarizării unitare, că sunt prioritari cei din învățământ, dar actuala coaliție nu a aplicat Legea salarizării 153/2017. Sunt numai discuții să-i țină de vorbă, să pună presiune pe dascăli să renunțe la grevă. că se creează prejudicii pe seama elevilor. Dar nu așa se rezolvă problema. Dacă veneau cu o altă variantă de lucru, situația intra pe un făgaș normal.

De unde a apărut neîncrederea celor din învățământ? 2024 va fi un an bugetar mult mai greu, că trebuie România să se încadreze în 2,9% din PIB (deficit), iar guvernanții au spus că dacă vor fi majorări de salarii în învățământ, se pune problema deficitului bugetar și se creează dezechilibre la nivel macroeconomic. Cum credeți că în 2024 se va rezolva problema dacă nu rezolvă acum, iar 2024 va fi un an bugetar mult mai greu?”, a eclarat fostul ministru Gheorghe Ialomițianu, la B1 TV.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare