Fost șef al CIA, despre războiul ruso-ucrainean: ‘Plaja de scenarii se întinde de la o împotmolire lungă, sângeroasă și de coșmar, până când unul sau celălalt câștigă sau îl face pe dușman să se retragă’

Generalul în retragere David Petraeus, fost șef al CIA, afirmă că sprijinul puternic acordat de Occident ”poate înclina balanţa în favoarea Ucrainei şi să-i ofere un avantaj la masa negocierilor. Însă nu putem exclude nici posibilitatea ca Rusia să se regrupeze, să reia iniţiativa în sud-est şi, posibil, în nord-est”.

Sunt multe scenarii posibile, în funcţie de care dintre cele două tabere este capabilă să se reaprovizioneze, să se reînarmeze, să înlocuiască pierderile şi să incorporeze noi capacităţi.

Plaja de scenarii se întinde de la o împotmolire lungă, sângeroasă şi de coşmar (cu progrese lente şi ‘muncite’ ale ruşilor în sud-est, în timp ce ucrainenii continuă cu contraatacuri limitate în jurul oraşelor Kiev, Harkov la est, Mikolaiv în sud-vest şi în alte zone) până când unul sau celălalt câştigă sau îl face pe duşman să se retragă”, a apreciat Petraeus într-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera, citează antena3.ro.

În opinia sa, „este ceva mai probabil ca Ucraina să capete un avantaj, date fiind hotărârea, ingeniozitatea şi creativitatea pe care le-a demonstrat, precum şi pentru faptul că ‘joacă pe teren propriu”’, dar „este imprudent să excludem posibilitatea ca Rusia să înveţe din nenumăratele erori pe care le-a comis şi, cu noi şi teribile pierderi de vieţi omeneşti şi de mijloace, să fie capabilă să epuizeze cu timpul apărarea aeriană şi resursele ucrainene”.

Petraeus consideră că ajutorul venit din Vest „poate înclina balanţa în favoarea Ucrainei şi să-i ofere un avantaj la masa negocierilor. Însă nu putem exclude nici posibilitatea ca Rusia să se regrupeze, să reia iniţiativa în sud-est şi, posibil, în nord-est”, explică generalul american.

David Petraeus susține că trupele ruse sunt aproape de momentul cuceririi Mariupolului:

Când Mariupol va cădea, aşa cum din nefericire pare că se va întâmpla în ciuda apărării sale eroice, Rusia va dispune de un port excelent pentru aprovizionarea trupelor în sud-est”, spune el. O astfel de evoluţie ar permite deblocarea batalioanelor care participă în această luptă şi „ar ajuta trupele ruse în avansarea lor epuizantă către provincia Lugansk şi, cine ştie, către Doneţk”, în estul Ucrainei.

Vezi și:

Se anunță o înfrângere totală a Rusiei în Ucraina? Joe Biden: ‘Vladimir Putin pare să se fi autoizolat și există unele indicii că și-a concediat sau plasat în arest la domiciliu unii consilieri’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare