sursa foto:  Facebook

Fost șef al Statului Major al Apărării: Acordul de a trimite trupe în România ar fi trebuit să fie urmare a unui demers al statului român sau urmare a unei decizii a Consiliului Nord-Atlantic

Fostul șef al Statului Major al Armatei, generalul (r) Ștefan Dănilă, a vorbit despre anunțurile făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron, și preșdintele SUA, Joe Biden, privind suplimentarea trupelor NATO pe teritoriul României, în contextul acțiunilor întreprinse de Rusia la granița cu Ucraina.

Generalul (r) Ștefan Dănilă consideră că, deși anunțul lui Macron este conform cu cele exprimate în Declarația finală de la Bruxelles, din 2021, el iese din uzanțele diplomatice normale.

Fostul șef al Statului Major al Apărării este de părere că „acordul sau disponibilitatea de a trimite trupe în România ar fi trebuit să fie urmare a unui demers al statului român sau urmare a unei decizii a Consiliului Nord-Atlantic (NAC)”.

„Anunțul făcut de Președintele Macron este conform cu cele exprimate în Declarația finală de la Bruxelles, din iulie, anul trecut, dar iese din uzanțele diplomatice normale.

Acordul sau disponibilitatea de a trimite trupe în România ar fi trebuit să fie urmare a unui demers al statului român sau urmare a unei decizii a Consiliului Nord-Atlantic (NAC).

Pe de altă parte, dacă ne amintim că doamna Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN tocmai a fost decorată de Ambasada Franței, iar doamna secretar de stat este membru al comisiei interministeriale care elaborează actele tehnice privind staționarea unor forțe străine în țara noastră, putem să deducem că acțiunile tehnice deja s-au finalizat, iar președintele francez a fost cel care a asumat declarația politică, întrucât Franța trimite trupele.

Deoarece nu știm nimic despre ședințele CSAT din ultimii doi ani, pot cel mult presupune că ele au avut loc, chiar dacă nu a fost făcut publică agenda acestor ședințe care, potrivit legii, trebuie să aibă loc trimestrial.

Este posibil ca situația din vecinătatea noastră să fi fost discutată, analizată și să se fi luat decizii, dar să nu se fi dorit alertarea populației”, a afirmat, la Europa Liberă, generalul (r) Ștefan Dănilă.

Vezi și A demisionat după doar 2 săptămâni! Fostul șef al Statului Major al Armatei, generalul (r) Ștefan Dănilă, a părăsit funcția de director al Romaero

A demisionat după doar 2 săptămâni! Fostul șef al Statului Major al Armatei, generalul (r) Ștefan Dănilă, a părăsit funcția de director al Romaero

Instalat în funcția de director interimar al Romaero, la 29 decembrie 2021, generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Apărării, a demisionat din funcție.

Generalul și-a anunțat demisia pe pagina de socializare, la 14 ianuarie. Ștefan Dănilă fusese instalat provizoriu, pe o perioadă de patru luni, la conducerea Romaero.

Un naufragiat cere ajutor. Sar sa îl ajut, pentru ca știu sa inot. Când ajung la el descopăr ca nu mai poate sa înoate, vasul se îndepărtează, iar eu nu am colacul de salvare, pentru ca nu sunt salvamar. Ma desprind pentru a putea semnaliza și striga după ajutor. Speranța este in colacul de salvare. Al celor de pe vapor sau de pe alt vas, chiar mai mic, privat, apelat de cei de pe vapor.
Misiunea de salvare este onoranta și responsabilizează. Am folosit tot ce puteam, tot ce știam și am învățat cât am putut intr-un timp foarte scurt.
Apoi un om bun și harnic m-a privit in ochi și m-a întrebat cât mai trebuie sa muncească fără sa fie plătit. O luna, doua? Nu am putut sa ii promit o zi fixa, dar i-am spus sincer ca fac tot ce pot.
A doua zi am aflat ca soluțiile gândite de mine nu sunt aplicabile și nici nu vor fi prea curând. Dar exista altele. Eu nu stăpânesc acele mecanisme. După ce am aflat ca speranța mea de doua luni este mult prea optimista, ca 3, 4 sau chiar mai mult au fost deja irosite in același demers, am decis ca e mai bine sa las locul altcuiva, cât mai repede, pentru a face ce trebuie, adică ceea ce eu nu știu.
Încă simt privirea disperata a omului care isi face treaba cu dăruire, profesionist, intr-un domeniu in care ar trebui sa fie de elita.
Caut și strig după colacul de salvare!”, și-a motivat demisia generalul (r) Ștefan Dănilă.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare