sursa foto:  ro.sputnik.md

Fostul director operativ al SRI, Florian Coldea, se pregătește să dea o nouă lovitură!

Fostul director operativ al SRI, Florian Coldea, ar putea urma un parcurs european, asemeni Laurei Codruța Kovesi, surse bine informate afirmînd că acesta e în cărți pentru un post în conducerea noului serviciu de intelligence al Uniunii Europene, pe cale de a fi înființat anul viitor.

Ideea înființării unui serviciu european de informații, un fel de CIA al UE, s-a vehiculat intens de ani buni, dar mai ales în 2016, fiind dată ca sigură crearea sa în anul următor, la Haga. Dar planul a fost dat peste cap de Brexit, pentru că britanicii ar fi trebuit obligatoriu să aibă un cuvînt greu de spus în cadrul respectivei structuri, însă tocmai ei criticau dur inițiativa pe motiv că un asemenea serviciu nu are acoperire în tratatul european.

Surse de la Bruxelles susțin însă că după recentele alegeri europene și votarea noii Comisii Europene discuția ar fi revenit pe tapet și se va intra după Anul Nou cu proiectul în linie dreaptă, în paralel cu apropierea momentului cînd va intra în funcțiune Parchetul European, la finele anului viitor. Una dintre variantele de lucru prevede, conform acelorași surse, chiar ca respectivul serviciu să funcționeze pe lîngă Parchetul condus de Kovesi. În prezent, este funcțional Centrul de Informații și Situații al UE, un organism de informații al Serviciului de acțiune externă al Uniunii, sub autoritatea Înaltului Reprezentant al UE, ca și agenția Europol, cu puteri destul de limitate, arata flux24.

Vezi și

SURSE Totul pentru multinaționale! Guvernul Orban ar urma să desființeze ANPC-ul! ‘Li se pune călușul în gură’

SURSE Ordin de la Ludovic Orban și Marcel Vela?! A început operațiunea ‘Trierea’

Vești importante! Ce se întâmplă cu acești bani începând cu anul 202

 

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare