sursa foto:  Facebook

Fostul șef al TAROM, reacționează! ‘Cursele neprofitabile au fost deja scoase din grilă. Nu Wolff a mâncat banii companiei’

Werner Wolff, director al Tarom până săptămâna trecută, îl contrazice, cu argumente, pe ministrul Transporturilor, arătând că, în timpul mandatului său a renunţat la cursele neprofitabile, pe care Răzvan Cuc a susţinut că le va elimina actualul director.

„TAROM a transportat în 2018 cca. 2,9 milioane de pasageri. Cei mai mulţi pasageri din ultimul deceniu. Creşterea se datorează unui cumul de factori, dar reţineţi vă rog că această companie a noastră, a tuturor românilor, a obţinut cea mai mare creştere a cotei de piaţă din transportul aerian din România.

Piaţa a crescut cu 7%, în timp ce TAROM cu peste 21%. Aceste cifre fac parte dintr-o analiză profesionistă şi obiectivă făcută de PricewaterhouseCoopers. Aceeaşi analiză relevă soluţia de închidere a rutelor neperformante. Această soluţie a fost deja implementată în mandatul meu pentru rute precum Sibiu -Stuttgart, Timişoara-Stuttgart, Timişoara-Chişinău sau Sibiu-Munich”, a declarat Werner Wolff.

Cât despre pierderile Tarom, pe care ministrul Cuc i le-a atribuit, deşi, a condus compania doar 40 de zile din anul 2017, Wolff spune că acestea au fost diminuate faţă de estimările iniţiale cu circa 34 de milioane de lei.

„Orice manager care a lucrat măcar o zi din viaţă în mediul privat înţelege că am preluat conducerea TAROM într-un moment dificil.

Am fost numit director general TAROM în 20 noiembrie 2017. Cu puţin timp înainte de ajungerea mea la conducerea companiei, proiectul de rectificare a bugetului TAROM avea să preconizeze pierderi la finalul anului de 206 milioane de lei. Rezultatele finale au adus un minus companiei de 172 de milioane de lei. Mă consider un manager responsabil, dar nu îmi pot asuma rezultatele unei structuri precedente de management. Nici astăzi nu vreau să încep o discuţie despre „greaua moştenire” la fel cum am refuzat să fac acest lucru şi pe timpul mandatului meu, considerând că este mai important să vorbim despre soluţii şi mai puţin despre performanţa analizată a predecesorilor mei”, a declarat Wolff.   Fostul director arată că, deşi la proiecţia bugetară din 2018 a considerat că TAROM va ajunge pe plus, a reuşit numai o diminuare a pierderii anterioare cu aproximativ 40 de milioane de lei, alături de un EBITDA pozitiv de 10,8 milioane de lei.

„Structura cheltuielilor TAROM în mandatul meu este clară. Nu Wolff a mâncat banii TAROM,  ci cheltuielile pentru reparaţii motoare, componente rotabile şi controalele la aeronavele TAROM. În 2018 a venit rândul unor reparaţii şi controale capitale, care ne-au costat 201 milioane de lei.

Cu 44,3 milioane mai mult decât în 2017. Combustibilul, numai din diferenţa de preţ, ne-a costat cu 89 de milioane de lei mai mult decât anul precedent. Aceste cheltuieli sunt indispensabile operării. Le-am fi putut evita, cu menţinerea la sol a unei jumătăţi din flota noastră. O altă cheltuială inevitabilă reprezintă ratele pentru aeronavele achiziţionate în 2017. Aici vorbim despre 9 milioane de dolari (750.000 de dolari/lună) pentru cele două Boeinguri 737 800 NG.

Cheltuielile cu personalul TAROM nu au crescut pe timpul mandatului meu. De asemenea nu au existat bonusuri de performanţă în TAROM. Remuneraţia directorului general a fost la jumătate faţă de cea a managementului privat din perioada 2012-2016, în timp ce remuneraţia netă a directorului general adjunct a fost mult mai mică decât cea din 2016, pentru aceleaşi atribuţii.

Începutul anului 2019 în TAROM arată o creştere de 25% a cifrei de afaceri pe ianuarie. Şi un plus de pasageri transportaţi de 17% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2018. Asta chiar în condiţiile în care trei aeronave sunt oprite de la zbor pentru lucrări de reparaţii timp de mai multe luni de zile. Aici găsim cu siguranţă o explicaţie reală pentru factorul de încărcare redus.

Deşi nu mai sunt Director General al TAROM, îmi permit să declar că priorităţile companiei trebuie să rămână orientate spre revitalizare, performanţă şi creştere. Cu un management performant sunt sigur că TAROM va reuşi să obţină rezultate mult mai bune decât am reuşit eu, împreună cu echipa mea în 2018. Succes!”, a spus Werner Wolf, informează adevarul.ro

Vezi și

Dezastru pentru șoferi! Puteți primi amenzi colosale pentru această faptă

Vești importante! S-a aflat când trebuie salariatul să dea banii înapoi pe concediul de odihnă

Decizie importantă înainte de Paște! Pensiile vor fi majorate-Cine sunt beneficiarii

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare