sursa foto:  Facebook

Gigi Becali bate câmpii! Ce atribuții are, de fapt, comisarul european pentru Drepturile Omului

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la palatul din Aleea Alexandru, Gigi Becali a tunat și a fulgerat, după ce un deținut s-a sinucis la Penitenciarul Rahova, fiindcă nu i-a fost acordată permisie pentru a merge la funeraliile fratelui, soției și copilului său.

El a spus că va lua la puricat penitenciarele din România, prin funcția pe care o are: comisar european pentru Drepturile Omului.

„Eu vreau să vă spun cine sunt. Filmați aici. Nu am putut să vă zic până acum, pentru că nu mi se terminase pedeapsa de 3 ani și jumătate. Sunt Înalt Comisar European pentru implementarea drepturilor fundamentale ale omului, în lume, nu numai în România. Să știți că nu e falsă. O puteți verifica. Uite ce scrie aici: titularul acestei legitimații este îndreptățit să… Eu sunt comisar, merg în pușcării și verific condițiile. Nu trebuie să îmi dea cineva voie. O să-i învăț eu să respecte legea”, a declarat Gigi Becali, conform stirilekanald.ro.

Ce calități are, însă, un comisar european?

Bugetul.ro vă prezintă astăzi ce poate și ce nu poate să facă un comisar european.

Conform Art. 1 alin. (1) din Rezoluția (99)50, privind comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Comisarul este o instituţie extra judiciară, însărcinată să promoveze educaţia şi sensibilizarea privind drepturile omului precum şi respectarea acestora, conform celor prevăzute de instrumentele de lucru ale Consiliului Europei.

Așadar, rolul comisarului nu este unul judiciar. Nu se poate plimba prin pușcării, ca prin piață, așa cum sugerează domnul Becali.

Mai mult, comisarul european nu primește cereri individuale.

Care sunt atribuțiile comisarului european pentru Drepturile Omului?

  • promovează, în statele membre, educaţia şi sensibilizarea privind drepturile omului;
  • contribuie la promovarea respectării efective a drepturilor omului în statele membre astfel încât cetăţenii acestora să poată beneficia pe deplin;
  • furnizează expertiză şi informaţii cu privire la apărarea drepturilor omului şi la prevenirea încălcării lor. În relaţiile sale cu publicul, Comisarul utilizează şi cooperează, pe cât este posibil, cu structurile naţionale din domeniul drepturilor omului existente în statele membre. Acolo unde asemenea structuri nu există, Comisarul încurajează înfiinţarea lor;
  • favorizează acţiunea mediatorilor naţionali sau a altor instituţii similare din domeniul drepturilor omului;
  • identifică eventualele imperfecţiuni din legislaţia şi din practica statelor membre în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului prevăzute în instrumentele de lucru ale Consiliului Europei, promovează aplicarea efectivă a acestor norme de către statele membre şi le asistă, cu acordul lor, în eforturile ce vizează remedierea unor astfel de imperfecţiuni;
  • atunci când consideră oportun, înaintează Comitetului de Miniştri sau Adunării Parlamentare şi Comitetului de Minştri rapoarte referitoare la chestiuni specifice;
  • răspunde, în modul pe care îl consideră adecvat, cererilor formulate de Comitetul de Miniştri sau de Adunarea Parlamentară când acestea acţionează în scopul îndeplinirii rolului de a veghea asupra respectării normelor Consiliului Europei privind drepturile omului;
  • prezintă un raport anual Comitetului de Miniştri şi Adunării Parlementare;
  • cooperează cu alte instituţii internaţionale pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului, evitând dublarea inutilă a activităţilor.

De ce nu a putut Becali să-și facă publică funcția până acum?

Chiar el a spus: „Nu am putut să vă zic până acum, pentru că nu mi se terminase pedeapsa de 3 ani și jumătate”. Cum așa? Să vedem cine poate fi comisar european.

Candidaţii (sau candidatele) trebuie să fie personalităţi europene eminente, de o înaltă ţinută morală, posedând o competenţă recunoscută în domeniul drepturilor omului, cunoscuţi pentru ataşamentul lor faţă de valorile Consiliului Europei şi investiţi cu autoritatea personală necesară pentru a se achita în mod eficient de sarcinile pe care le implică funcţia de Comisar. Pe toată durata mandatului său, Comisarul nu poate exercita nici o activitate incompatibilă cu exigenţele de disponibilitate impusă de o activitate cu normă întreagă”, se arată la Art. 10 din actul normativ precizat.

Mandatul unui comisar european este valabil pe o perioadă de 6 ani, el nemaiputând fi reînnoit.

Vezi și Surpriză! Cât de bogată este de fapt Alina Bica comparativ cu Laura Codruța Kovesi

Adevărul nespus despre fata împușcată în cap la Oradea! Nedreptatea pe care i-a comis-o Justiția când avea 14 ani

Fosta avocată a Alinei Bica rupe tăcerea!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare