Guvernul lasă România fără Hidroelectrica- Compania cu mii de angajați a fost listata la Bursă

România riscă să rămână fără Hidroelectrica, una dintre cele mai importante companii energetice din țară. Compania a fost listată la Bursă.

Prof. dr. Mircea Coșea atrage atenția și spune că România se află în pericol de a pierde una dintre cele mai mari companii din țară,  țara noastră fiind o victimă sigură, deoarece nu există experiență la Bursă.

”Scoaterea pe bursă în România este o acțiune de artizanat”

”Listarea Hidroelectrica s-a făcut cu hei-rup și, așa cum am mai atras atenția, noi nu eram pregătiți și nu puteam să apărem așa, pe piață, ca niște jucători care știu despre ce este vorba, care își dau seama cum evoluează acțiunile. Scoaterea pe bursă în România este o acțiune de artizanat, este o chestiune de amatorism. Eu nu am deloc încredere, iar scoaterea în continuare și a altor companii importante este o aventură, pentru că nici acum nu avem pregătit nimic, dar apar diferiți așa-ziși analiști și specialiști, care, de fapt, nu stăpânesc această tehnică a bursei. Bursa este o chestiune complicată și, dacă ne uităm la experiența altora, care au pornit acum 15 ani, și mă refer la Polonia, vedem că statul a lucrat cu consultanță străină, americană. Au fost polonezi-americani, care au contribuit foarte serios la piața de capital poloneză, pentru că nu exista experiență”, a declarat prof. dr. Mircea Coșea, potrivit national.ro

Citește și: Vești bune pentru sute de mii de pensionari! Se aleg cu venituri mai mari

Mii de români vor rămâne fără loc de muncă

Potrivit profesorului, Bursa ține mult de profesionalism. Dar pe lângă profesionalism, România are nevoie de o deschidere mai mare pe piață, ceea ce într-un timp scurt nu este posibil, făcându-o astfel o victimă sigură.

”Riscul la Hidroelectrica este nu numai să pierzi capital, ci și să rămâi fără obiectul muncii, pentru că alții sunt mai puternici și pot deveni proprietari ai propriului tău patrimoniu. Riscurile sunt mari. Nu este pregătită România pentru așa ceva. Așa-zișii specialiști români nu sunt, de fapt specialiști, sunt niște oameni care acționează ca niște funcționari. Eu rămân uimit să văd fel de fel de acțiuni despre piețe de capital, pe la diferite hoteluri, întâlniri, fotografii pe Facebook a unor personaje, în general doamne tinere, care arată bine, dar care nu sunt în ton cu ceea ce se întâmplă. Asta este o chestiune foarte complicată, una dintre cele mai complicate probleme ale pieței, și anume scoaterea pe bursă a unor companii, care, pe de o parte, nici nu sunt pregătite pentru așa ceva, pe de altă parte, nici nu au managementul necesar. Eu sunt foarte sceptic în continuare față de listarea la bursă a companiilor importante românești”, a precizat prof. dr Mircea Coșea.

România, victimă sigură

Profesorul spune că, odată scoasă pe Bursă, statul nu poate garanta că nu va fi preluată, deoarece România este un stat slab.

”Odată scoasă pe bursă, cum garantează statul ca Hidroelectrica să nu fie preluată? Nu există astfel de garanții. Pentru că statul este un stat slab din punct de vedere al capitalului și la bursă nu ai posibilitatea să concurezi atunci când se majorează capitalul, iar informația este strict localizată în altă arie decât în aria ta de interes și pierzi”,spune prof. dr. Mircea Coșea.

Citește și: Anunț important pentru toți beneficiarii cardurilor de energie! Sumele pot fi încasate în numerar

Soluția pentru salvarea Hidroelectrica

Mircea Coșea spune că există un pericol foarte mare ca România să piardă Hidroelectrica, iar odată pierdute din acțiuni țara noastră nu va mai avea niciun rol.

”Ceea ce se întâmplă acum cu Hidroelectrica este o dovadă foarte clară că putem avea niște riscuri care ne vor costa. Există pericolul foare clar ca statul să își piardă acțiunile la Hidroelectrica. La o majorare de capital a unuia dintre parteneri, se pierd acțiuni. Deci statul român poate pierde controlul asupra Hidroelectrica și să rămână cu atât de puține acțiuni și cu o participare atât de mică, încât nu va mai avea niciun fel de rol. Soluția pentru salvarea Hidroelectrica ar fi să o capitalizăm, dar nu avem cum, dat fiind deficitele existente”, ne-a mai declarat prof. dr. Mircea Coșea.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare