sursa foto:  gorjeanul.ro

În plină criză energetică, cea mai mare termocentrală din România se oprește definitiv! Colosul energetic ar putea ajunge la fier vechi

Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din România, se pregătește să intre în stare de conservare.

Grupul numărul 7, de 330 MW al termocentralei pe cărbune Turceni, va fi oprit definitiv în dimineața zilei de 1 iunie, potrivit datelor Transelectrica.

În progranul de opriri pentru data de 1 iunie al Transelectrica se arată că grupul 7 de la Turceni va fi oprit în data de 1 iunie, la ora 00.00.  “În conservare în perioada 01.06.2023-31.12.2025. Pornirea se poate face prin ordinul Ministrului Energiei”, se arată în informarea Transelectrica.

Practic, se pune în practică decizia Guvernulu de a opri două grupuri pe cărbune, Rovinari 3 și Turceni 7 care ar fi trebuit înschise la finalul anului trecut, dar, potrivit unei decizii a Guvernului, funcționarea lor a fost prelungită până la jumătatea acestui an, din cauza crizei energetice de a anul trecut și a războiului din Ucraina

Dacă în ceea ce privește grupul 7 de la Turceni situația este deja clară – vor urma doi ani și jumătate  în care grupul este menținut în conservare, după care va fi cel mai probabil închis definitiv, datele Transelectrica nu arată încă oprirea definitivă a grupului 3 de la Rovinari.

Grupul va fi cel mai probabil închis definiti

Grupul apare acum oprit accidental, în perioada 26 mai- 1 iunie ora 00.00 – adică momentul în care ar fi trebuit oprit definitiv. “Prevenire avarie: Neetanșeități Sistem sub presiune”, este explicația opririi accidentale.

De la finalul anului 2020, au fost retrase din exploatare Blocul 8 al termocentralei Ișalnița, Blocul 3 de la Turceni si a fost externalizată centrala electrică de termoficare Craiova II. În total 945 MW pe cărbune au fost scoși din exploatare, respectiv externalizați.

Începând cu anul 2026, toate gupurile pe cărbune vor fi trecute în ceea ce se cheamă rezervă de capacitate, conform economica.net.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare