sursa foto:  tion.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: Ce trebuie să conţină procesul verbal de reţinere a permisului pentru a fi valabil

Şoferii au încăo portiţă de scăpare. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis faptul că procesul verbal de reţinere a permisului poate fi considerat nul, dacă acesta nu conţine anumite menţiuni.

Este vorba despre lipsa menţiunii cu privire la aplicarea sancțiunii suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp și a temeiului legal (articolul din Codul rutier).

Potrivit avocatnet.ro, nulitatea e condiționată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reţinerea permisului de conducere, au spus judecătorii ICCJ în Decizia ICCJ nr. 8/2017, care e obligatorie pentru instanțele de judecată de astăzi, fiind publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 501.

„(…) neconsemnarea, în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, a sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp în care acesta este suspendat şi a temeiului juridic este sancţionată cu nulitatea relativă parţială a procesului-verbal, condiționată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reţinerea permisului de conducere”, scrie în decizia publicată azi.

În concluzie, pentru a fi valabil e necesar ca în procesul-verbal de contravenție să fie trecută nu doar măsura reținerii permisului de conducere, ci și măsura suspendării dreptului de a conduce, a duratei acestei măsuri și temeiul legal.

Judecătorii menţionează şi faptul că „sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce este stabilită de lege întotdeauna pe lângă sancțiunea principală a amenzii, iar agentul sancționator nu are latitudinea de a reindividualiza sancțiunea complementară. Astfel, în condițiile în care formularul procesului-verbal nu prevede în mod expres o rubrică în care să fie consemnată separat sancțiunea suspendării exercitării dreptului de a conduce (…) nu poate fi pus în discuție faptul că nu există o măsură complementară dispusă în mod legal care să privească suspendarea dreptului de a conduce, ci doar modalitatea consemnării acestei măsuri în cuprinsul actului contestat”.

Vezi şi EXCLUSIV! Motivul real pentru care Dragnea nu-l vrea pe Vlase la SIE! Cine s-ar afla în spatele deciziei

Victor Ponta dă în judecată un cunoscut centru comercial: Ce daune uriașe cere și pentru ce

Toți șoferii care utilizează telefonul în timp ce conduc sunt vizați: Ce lovitură li s-a pregătit

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare