Klaus Iohannis: Doresc să transmit profunda recunoștință a României către toți aliații care au decis dislocarea de trupe pe teritoriul nostru

Președintele României, Klaus Iohannis a fost prezent, marți, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO.

Șeful statului le-a mulțumit aliaților pentru dislocarea de trupe în România, în contextul invaziei Rusiei lui Vladimir Putin în Ucraina.

„Doresc să subliniez că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la o reuniune ministerială a NATO și suntem bucuroși că această premieră are loc la București.

Întrucât ne pregătim pentru Summitul NATO din 2023, din Lituania, în perioada imediat următoare ne revine responsabilitatea comună de a implementa integral deciziile adoptate la Madrid, cât mai curând posibil, în special pe cele care privesc postura de pe Flancul Estic, inclusiv de la Marea Neagră. Cu această ocazie, doresc să transmit profunda recunoștință a României către toți aliații care au decis dislocarea de trupe pe teritoriul nostru.

Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică – așa cum este deja prevăzut în Noul Concept Strategic. Trebuie să continuăm să monitorizăm cu atenție evoluțiile și să promovăm o abordare și mai strategică în regiune.

În același timp, România rămâne un susținător puternic al Politicii Ușilor Deschise. Suntem încrezători că Finlanda și Suedia, aflate astăzi ca invitate la masa noastră, vor deveni membre în curând. Totodată, credem că ușa NATO trebuie să rămână deschisă în viitor și altor parteneri, inclusiv Ucraina și Georgia, așa cum a fost decis la Summitul de la București, în 2008, chiar în această clădire”, a spus Klaus Iohannis.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare