sursa foto:  hotnews.ro

Klaus Iohannis: Este o zi istorică! S-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene. Consiliul European a aprobat propunerea Comisiei pentru Ucraina, Moldova şi Georgia

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că Consiliul European a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

 

El a calificat această zi ca fiind una istorică.

„O zi istorică, în care Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană. Este un mare pas care s-a făcut astăzi. Cunoaşteţi foarte bine istoria acestui demers, primele discuţii foarte aplicate au avut loc acum doar câteva luni de zile în Franţa. (…)

Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls, cred că Ucraina, Moldova şi Georgia la rândul lor au primit un nou impuls şi sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile şi proiectele care sigur sunt încă necesare pentru a face următorul pas. Îi felicit şi îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes”, a subliniat Klaus Iohannis.

 

Potrivit acestuia, şi Moldova ca şi Ucraina trebuie să se ocupe foarte rapid de tot ceea ce se găseşte în anexa stabilită de analiza Comisiei.

 

„Sunt reforme, sunt reforme instituţionale, sunt legislaţii întregi care trebuie îmbunătăţite, deci de lucru este foarte mult. Din partea României Moldova va primi tot ajutorul de care are nevoie şi cu siguranţă noi vom veni cu toată experienţa şi expertiza pe care am acumulat-o în aceşti ani în faza de candidat, dar şi în faza de proaspăt membru”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a menţionat că propunerile Comisiei Europene au fost aprobate aşa cum au fost ele formulate şi totodată că „nu a fost nevoie de niciun fel de contre”.

„Lumea a fost lămurită din capul locului, însă la noi în Consiliu totdeauna apar şi discuţii suplimentare şi surprinzătoare, dar toată lumea a fost de acord din capul locului să aprobe propunerile Comisiei, aşa cum au fost ele formulate. Nu a fost nevoie astăzi de multă forţă de convingere, în alte zile, da”, a explicat şeful statului.

 

Întrebat ce aşteptări ar trebui să aibă Chişinăul de la acest eveniment, preşedintele a răspuns că platforma care a fost înfiinţată de România, Franţa şi Germania pentru a sprijini Moldova a avut rezultate foarte bune la prima ediţie, care s-a desfăşurat la Berlin.

 

„Acum România organizează o nouă ediţie, în iulie, şi credem că între timp şi prin discuţiile care au fost de acordare a statutului de candidat, lumea este mult mai conştientă că Moldova are nevoie de sprijinul nostru, al nostru, al tuturor, şi suntem destul de optimişti în ceea ce priveşte rezultatele acestei runde care va fi organizată la Bucureşti. (…) Eu îmi doresc tare mult ca, într-un termen rezonabil, să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru preşedinţia României – ca România şi Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană”, a completat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitul Euro în format extins, care au loc la Bruxelles, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Klaus Iohannis atrage atenția Ucrainei și Republicii Moldova: ‘Țările care doresc să devină parte a UE trebuie să facă reforme, să respecte o serie de principii, statul de drept’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare